Terug

Volg Hart van Nederland

Een hond in een snikhete auto: mag je dan een ruit inslaan?

Een hond in een snikhete auto: mag je dan een ruit inslaan?

Dieren

18 juni 2022, 08:26

Ondanks de hoge temperaturen waar Nederland deze dagen mee te maken heeft, laten sommige mensen toch hun hond achterlaten in een snikhete auto. Want je kan toch wel even snel een bestelling ophalen in een winkel, of een boodschapje doen? Nee dus. Maar wat moet je doen als je een hond in nood ziet? Mag je bijvoorbeeld zomaar iemands ruit intikken?

Het belangrijkste is dat je snel handelt. Het wordt in een stilstaande auto al na 10 minuten 10 graden warmer dan buiten. En na een half uur kan het bij een buitentemperatuur van 30 graden in de auto al 48 graden zijn. Het helpt overigens niet om een raampje open te zetten, ook dan wordt de auto nog steeds heel heet.

Hond oververhit?

Vooral voor honden kan dit snel fataal zijn. Dat heeft te maken met hun lichaamsbouw. Ze kunnen alleen afkoelen via hijgen en hun voetzolen. Zodra hun lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt, kan het bloed stroperig worden en kan de hond in coma raken en overlijden. Let daarom goed op de volgende signalen van oververhitting:

  • Hard hijgen

  • Veel kwijlen

  • Sloomheid

  • Rode slijmvliezen

  • Verliezen van bewustzijn

Ruit inslaan?

Zie je een hond in nood? De politie Groot Noord-Holland adviseert om direct 112 te bellen. "De centralisten zijn goed opgeleid en kunnen uitvragen hoe groot de nood is en of er iets gedaan moet worden. Tegelijk worden er meteen eenheden gestuurd."

Zelfstandig een ruitje intikken kan je beter niet doen, adviseert de politie. Het kan namelijk zo zijn dat de eigenaar de auto echt maar voor een minuutje heeft verlaten of de airco met draaiende motor aan heeft staan. In dat soort gevallen wordt het intikken van een ruit als een te zware actie gezien en kan de redder juridisch gezien aansprakelijk worden gesteld. Bel dus 112, en dan kan de centralist je alsnog adviseren om bepaalde acties te nemen.

In het geval er minder grote nood is of als je twijfelt, adviseert de politie om te bellen met de specialisten van Dierenpolitie 144.

Foto: Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.