Dieren
25 jan 2023, 00:24
Echt vlees zonder dat er dieren voor moeten worden geslacht: voor velen is het dé oplossing voor een heleboel problemen. Een groep Nederlandse bedrijven en wetenschappers gaat het komende half jaar kijken of we kweekvlees op de markt kunnen brengen, maar of de consument daarop zit te wachten?
Uit onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 4.600 panelleden blijkt dat de helft van Nederland (50 procent) er niet op zit te wachten om kweekvlees te eten. 25 procent gaf aan dat ze er wel voor openstaat en de overige 25 procent weet het nog niet.
Toch is veehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode enthousiast over het project. Hij heeft zich erbij aangesloten in de hoop zo de eerste kweekvleesboer van Nederland te worden. De voordelen zijn volgens hem enorm. "We hebben minimaal 70 procent minder land en 78 procent minder water nodig voor dezelfde hoeveelheid vlees. En daarbij hebben we 92 procent minder uitstoot van gassen."
De positieve gevolgen voor het milieu zijn niet de enige reden voor Leon om zo enthousiast te zijn. "Het is fantastisch als je de dieren in de toekomst niet meer hoeft te slachten en toch heel veel vlees kunt blijven produceren", vertelt hij tegen Hart van Nederland. Hij wijst naar de koeien in zijn stal. "Dan mogen deze prachtige dieren blijven leven."
Op straat zijn veel mensen het met hem eens. "Het is een oplossing", zegt een man. "Dan hebben we minder milieuproblemen." Een ander zegt: "Dat klinkt als muziek in de oren. Als het smaakt, waarom niet?" En volgens Leon smaakt het zeker. "Het vlees smaakt beter dan als ik hetzelfde dier zou slachten, omdat je het proces beter in de hand hebt."
Toch is niet iedereen enthousiast. "Ik weet niet wat dat is verder", zegt iemand. "We kennen dat niet." Boer Leon kan het haarfijn uitleggen: "Dat proces dat nu in de koe plaatsvindt, gaan we buiten de koe doen", vertelt hij. "Dan kunnen we tussen de vier en de zes weken tienduizend kilogram echt vlees maken."
Hoewel kweekvlees een Nederlandse uitvinding is, zijn we bij lange na niet de eerste die het op de markt proberen te brengen. "Dat vind ik wel echt heel jammer", zegt Leon. Willem van Eelen, de uitvinder van het kweekvlees, vroeg in 1997 al patent aan op het kweken van vlees uit stamcellen.
Toch zijn we geen koploper op dit gebied. Op dit moment is het namelijk nog niet mogelijk om kweekvlees op schaal te produceren of te consumeren in de Europese Unie. Singapore is nu het eerste land dat gekweekt vlees op de markt brengt.
"Andere landen hebben het wel opgepakt en in Nederland mag het tot op heden nog steeds niet. Politiek: word eens wakker en omarm deze innovaties die in Nederland zijn ontstaan en ga daarmee aan de slag", aldus Leon.
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.