Dieren
28 juni 2023, 19:56
Ellis Klinkenberg is vrijwilliger bij de Dierenambulance in Hoorn en zit met haar handen in het haar. Of beter gezegd met haar handen in de vacht van de dieren die ze noodgedwongen opvangt in haar eigen achtertuin. Omdat de gemeente Hoorn volgens de vrijwilliger geen poot uitsteekt voor de opvang van gedumpte dieren voelt zij zich geroepen om de dieren zelf onderdak te bieden.
Op dit moment draagt ze de zorg voor acht konijnen, een haan en elf kittens. "En dan moet het nog zomer worden", verzucht Ellis. Het is voor de vrijwilliger niet makkelijk om alle ballen hoog te houden. Alle dieren hebben voer nodig, de hokken moeten worden verschoond en dan heeft ze zelf ook nog een leven. Het water staat haar aan de lippen maar volgens haar ziet de gemeente het probleem niet.
Het probleem speelt ook al langer, de afgelopen anderhalf jaar worden dieren al opgevangen bij vrijwilligers van de Dierenambulance in Hoorn. "Gemeenten zijn verplicht een gevonden gehouden dier, veertien dagen te bewaren. Voor honden en katten is dat geregeld. Voor alle overige gehouden dieren niet.
Niet iedereen in Hoorn denkt er zo over. Arnica Gortzak van de lokale PvdA-fractie vindt dat er nu iets moet gebeuren. Daarom heeft zij een motie ingediend om op de korte termijn meer te doen voor de dieren die binnenkomen bij de Dierenambulance. Maar die motie is deze week verworpen door de gemeenteraad. Gortzak ziet liever dat er ook iets voor de korte termijn gaat gebeuren om de druk bij de Dierenambulance en haar vrijwilligers te verlichten.
Verantwoordelijk wethouder René Assendelft ziet dat er een probleem is maar dat het niet uitsluitend een Hoorns probleem is. "Het is echt een regionaal probleem", vertelt Assendelft. "We zien dat er in de hele regio problemen zijn met de opvang van gevonden en gedumpte dieren. Met andere gemeenten in West-Friesland (Medemblik, Koggenland, Opmeer, Drechtenland, Stede Broec en Enkhuizen) zoeken we naar een oplossing.
Daarnaast wacht Assendelft op advies om hoe het beste het probleem van de overvolle opvanglocaties aan te pakken. Dat de gemeente geen poot uit wil steken klopt niet zegt de wethouder verder, zo zijn ze wel bereid om de kosten te dekken voor het vervoer van dieren die in andere regio's kunnen worden opgevangen. "Het is dus niet dat we het probleem niet zien maar dat we het advies eerst willen afwachten voordat we iets kunnen doen."
De gemeente Hoorn laat zich over het probleem adviseren door het NFDO: Een vereniging van en voor onafhankelijke dierenhulporganisaties. "Naar verwachting komt dat het eind van het jaar."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.