Dieren
5 apr 2021, 17:26
De wasbeer die het hele weekend het plaatsje Vught in zijn greep hield, is zondag niet afgeschoten, maar opgevangen door Stichting AAP. De organisatie houdt de wasbeer nu in quarantaine, hierna wordt ze bij de andere opgevangen wasberen geplaatst. Later gaat ze hopelijk naar een Nederlandse of Europese dierentuin.
Wally, zoals de wasbeer nu nog heet, verbleef al het hele weekend in een boom in het Brabantse Vught. In eerste instantie communiceerde de gemeente dat het diertje was afgeschoten, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Sinds zondagmiddag heeft ze een nieuw onderkomen bij Stichting AAP.
"Het lijkt erop dat ze wel een beetje is aangedaan", vertelt David van Gennep, de directeur van Stichting AAP. "Ze blijft heel erg in haar kenneltje en is niet erg actief." En dat is bijzonder voor wasberen. "Een dier dat zo lang in een boom blijft zitten zonder zich al te veel te verroeren, is niet normaal. Ik had wel verwacht dat ze al eerder activiteit zou ontwikkelen."
Van Gennep laat weten dat Wally maandag een paar nootjes heeft gegeten, maar voor de rest veel slaapt. "Een beetje ongebruikelijk. Maar het kan zijn dat ze zich heeft volgegeten en ligt uit te buiken. Het kan ook iets anders zijn, maar dat gaan we de komende dagen uitzoeken."
Stichting AAP is vooral bang dat ze mogelijk besmet is met een spoelworm. Zo'n besmetting is ook levensgevaarlijk voor mensen. "Elk jaar overlijden er een paar mensen in Amerika (waar de wasbeer vandaan komt, red.) aan besmetting met een spoelworm", legt Van Gennep uit. "Vooral kinderen zijn er gevoelig voor. Dat is ook de reden waarom wij altijd zeggen: 'Zie je een wasbeer? Ga hem dan niet zelf vangen, maar laat het aan ons over. Anders kan het fout gaan.'"
Omdat de wasbeer een invasieve exoot is, eentje die niet thuishoort in Nederland, heeft de Europese Unie besloten dat ze actief moeten worden geweerd uit de natuur. "Wasberen zijn echte rovertjes", vertelt Van Gennep. "Het zijn opportunistische dieren die zich weten aan te passen aan heel veel situaties en ze eten eigenlijk alles wat los en vast zit. Veel Nederlandse dieren zijn totaal niet opgewassen tegen dit soort roofdieren. Ze kunnen dan ook veel schade aanrichten aan de natuur."
Het lijkt er echter op dat Wally niet in de natuur is opgegroeid. "Ze is goed doorvoed en weegt bijna tien kilo", vertelt Van Gennep. "We weten vrijwel zeker dat ze een huisdier is geweest. Ze vertoont ook geen vluchtgedrag en is gewend aan mensen."
Of de wasbeer zelf is ontsnapt of bewust is losgelaten, weet Van Gennep niet. "Je mag ze in Nederland niet houden, het is verboden", laat hij weten. "Ze kan dus heel goed zijn losgelaten door iemand die er vanaf wilde. Het kan echter ook zijn dat iemand nu in zijn achtertuin op zoek is naar zijn wasbeer."
Wally blijft de komende zes weken nog in quarantaine. Mocht ze inderdaad een spoelworm hebben, dan wordt deze periode mogelijk langer. Hierna wordt ze geïntroduceerd bij de andere wasbeertjes. Omdat er al een Wally in de groep is, roept Stichting AAP mensen op een nieuwe leuke naam voor de nieuwe wasbeer te bedenken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.