Terug

Volg Hart van Nederland

Gifslang bijt fietser in duingebied Bakkum

Gifslang bijt fietser in duingebied Bakkum

Dieren

21 juli 2023, 11:52

Een 55-jarige vrouw is zaterdag tijdens een fietstocht door het duingebied van Bakkum gebeten door een gifslang. In de eerste instantie dacht ze dat een horzel of een scherpe tak een felle pijn in haar been veroorzaakte, tot ze iets zag kronkelen op de grond. "Toen wist ik dat ik door een slang was gebeten", vertelt mevrouw Oudenhuijzen aan NH Nieuws. Dat de beet zou resulteren in een ziekenhuisbezoek, had ze niet verwacht.

"Toen we langs het pad pauzeerden, voelde ik ineens een felle, intense pijn. Ik was eigenlijk helemaal niet in paniek, omdat ik dacht dat het een onschuldige slang was. Later werd ik misselijk en duizelig en voelde me helemaal niet lekker."

Slangen komen wel vaker in het nieuws in ons land. Bijvoorbeeld als ongewenst souvenir na een tropische vakantie:

Gezin uit Emmen neemt per abuis zwarte slang mee van vakantieadres
1:46
Gezin uit Emmen neemt per abuis zwarte slang mee van vakantieadres

Voor de zekerheid besluiten mevrouw Oudenhuijzen en haar man 's avonds de huisartsenpost te bezoeken, waar ze wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar wordt contact opgenomen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.

Zeldzaam

"Ik wist niet dat we hier gifslangen hebben", vertelt ze. Ook de artsen hadden dit nog nooit meegemaakt. Ondanks het feit dat alle symptomen zouden wijzen op een beet van een gifslang, blijft ook voor hen onduidelijk om welke soort het in dit geval gaat.

Naar aanleiding van het incident neemt het stel uit Egmond-Binnen contact op met duinbeheerder PWN, de gemeente en camping Bakkum. Ze willen waarschuwen voor de slang, maar krijgen van de boswachter te horen dat adders niet voorkomen in het gebied. "Het kan dus ook zijn dat iemand zijn slangen heeft gedumpt. Als dat zo is, vind ik dat heel erg. Je weet niet wat je iemand aandoet. We willen vooral niet dat een kind iets overkomt."

PNW waarschuwt

PWN, beheerder van het Noordhollands Duinreservaat, gaat onderzoeken van welke slang de beet afkomstig is en gaat met specialisten in gesprek. Het zou volgens de organisatie om een uitgezette slang kunnen gaan.

In de tussentijd adviseert PWN om op de gebaande paden te blijven. "De kans om een slang op een pad of op de weg tegen te komen, is erg klein, blijf daarom op de wegen en paden. Dit is tevens goed voor de rust voor de dieren die in duinen leven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.