Dieren
2 juni 2021, 21:33
Huisdieren en landbouwdieren moeten zo veel mogelijk kunnen leven zoals ze dat ook in de natuur zouden doen. Dat staat in een nieuwe dierenwet die vorige week is aangenomen en over twee jaar ingaat. Boeren en particuliere baasjes maken zich grote zorgen: kan het houden van dieren straks nog wel?
Volgens de nieuwe wet moeten dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Hun hokken, stallen en kooitjes moeten daarop worden aangepast. Het gaat daarbij niet alleen om vee, zoals kippen, varkens en koeien, maar óók over huisdieren.
Minister Carola Schouten van Landbouw laat weten dat haar ministerie 'analyseert' wat de aangenomen wet in de praktijk gaat betekenen. "De wet is heel open geformuleerd", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Daarbinnen moet je kijken wat wel en wat niet kan." Zo is het volgens de bewindsvrouw lastig om te bepalen wat nu precies natuurlijk gedrag van dieren is.
Varkenshouder Tim van der Mark uit Middenbeemster maakt zich grote zorgen. De boer vreest faillissementen: "Er zijn al zoveel uitdagingen. We gaan richting een situatie waarin veehouderij niet meer plaats kan vinden. Aan de ene kant moeten we genoeg produceren om iedereen te voeden, maar aan de andere kant moet de prijs wel betaalbaar blijven."
Volgens de aangenomen wetgeving moeten systemen worden aangepast aan de dieren, in plaats van andersom. "Maar wat is nu echt dierlijk gedrag?", vraagt Van der Mark zich af. Volgens hem proberen boeren daar nu al zo veel mogelijk voor te zorgen. "Daar hebben wij ook baat bij. Het is bij dieren net als bij mensen: als je niet lekker in je vel zit, presteer je minder goed."
Volgens Tweede Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren is het na jarenlange toezeggingen door de regering over dierenwelzijn in de vleesindustrie nu tijd voor actie. "Vlees is op dit moment heel erg goedkoop. We zouden het fijn vinden als er geen kiloknallers in Nederland meer zijn. Het is belangrijk dat we die veehouders op weg helpen naar 2023." Subsidies zouden daarbij uitkomst moeten bieden.
Ook Vestering ziet dat veel mensen zich zorgen maken of ze hun hond nog wel aangelijnd mogen uitlaten. "Natuurlijk is dat onder deze wet nog mogelijk", aldus de politica. "Wat niet mogelijk is, is dat je een hond zijn leven lang vastbindt. Maar de wet is met name gericht op de veehouderij", benadrukt het Kamerlid.
(Tekst gaat verder onder tweet)
Bianca Walraven heeft zelf twee valkparkieten en een border collie. Als huisdiereigenaar, voormalig konijnenfokker en schrijfster noemt ze de dierenwet onuitvoerbaar. "Ik krijg het idee dat de wet zonder na te denken is ingevoerd. De veehouderij moet zich zorgen maken, maar ik kan me niet voorstellen dat dit voor huisdieren kan worden gehandhaafd."
Ze vraagt zich af of deze ontwikkeling in het belang van de dieren is. "Mijn vogels vliegen bijna de hele dag los. Maar als ik van huis ben, of als ik slaap, dan zitten ze in een kooi. Ook voor hun eigen veiligheid", legt ze uit.
Een woning is namelijk helemaal geen veilige plek voor dieren, meent Walraven. "Denk aan kokend water, elektrische kabels. Als je een hamster en een kat hebt, dan kun je die niet tegelijkertijd los laten lopen. Als je je hamster nog terug wilt zien, tenminste." Dieren hebben volgens haar dan ook "gewoon toezicht van mensen nodig".
Albert Zomer, bestuurslid Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV), laat weten dat de telefoon woensdag roodgloeiend stond. "Mensen vragen zich af of ze nog vogels mogen houden en of ze nog tentoonstellingen kunnen organiseren. Vogelbezitters zijn bang dat ze beperkt worden met deze nieuwe wet."
Helaas kan de NBvV die vragen ook niet beantwoorden. "De wet is natuurlijk in hele ruime termen geformuleerd. We weten niet precies wat dit in de praktijk zal betekenen. En daarbij is het volgens mij ook niet te handhaven", denkt Zomer.
Ook dierenparken volgen de ontwikkelingen op de voet, laat directeur Wineke Schoo van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen weten. Die willen zich naar eigen zeggen niet vergelijken met de intensieve veehouderij. "Dierenwelzijn staat bij de dierentuinen voorop, dus ik maak me niet direct zorgen", zegt Schoo daarover.
"Wij lopen eigenlijk vooruit op de wetgeving", meent de directrice, "want goede dierentuinen kijken al naar passende ruimtes. Bijvoorbeeld panters, die liepen 25 jaar geleden nog vaak rond in een betegeld verblijf, inmiddels hebben die een terrein waar ze helemaal thuis zijn."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.