Dieren
20 mei 2022, 20:45
In de beek Tongelreep in een Brabants natuurgebied zijn donderdag honderden dode vissen gevonden. Boswachter Erik Schram spreekt van een "kleine natuurramp". De vissen legden massaal het loodje toen vervuild Belgisch rioolwater de beek binnenstroomde.
Erik van Asten is vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en liep donderdag door natuurgebied Leenderbos toen hij een hoop vissen aan de oppervlakte zag drijven. Hij maakte meteen foto's van het luguberen tafereel en stuurde die door naar boswachter Schram. "Een verschrikkelijk gezicht", vertelt Schram tegen Hart van Nederland.
(Tekst gaat verder onder foto)
dode vissen
Volgens de boswachter ging het om honderden vissen. Ze stierven nadat er rioolwater uit België de Tongelreep instroomde. Door het noodweer was bij onze zuiderburen namelijk de zogenoemde 'overstort' open gegaan, dat is een opening in het riool waardoor bij veel neerslag water kan worden afgevoerd om overlast te voorkomen.
Dat afvalwater wordt direct geloosd in het oppervlaktewater, in dit geval in de Tongelreep, een zijtak van de Dommel. Die rivier begint in België en stroomt de grens over richting Eindhoven. "Daardoor is het water in ons natuurgebied nu helemaal donker", stelt Schram verbaasd vast.
De boswachter is ontstemd over de vervuiling. "Het was zo'n prachtige beek met helder water. Nu ruik je de rioollucht en liggen er wc-papier en sigarettenpeuken in het water. Dit is hartstikke zonde." Hij schat de kans dat vissen daarin overleven "heel klein". Ze zijn volgens hem dan ook allemaal afgedreven naar Eindhoven.
Of naast de vissen ook andere dieren slachtoffer zijn geworden van het vervuilde water, weet Schram niet. "Ik weet dat er ook bevers zitten, maar wat daarmee gebeurt durf ik niet te zeggen. Ze zullen het in ieder geval niet fijn vinden."
Watergraaf Erik de Ridder van waterschap De Dommel laat op Twitter weten dat de overstort in België een "bekende kritische plek in het systeem" is. Volgens de bestuurder komen zulke overstorten zelfs op meerdere plekken in het natuurgebied voor. "Ze vormen een bedreiging voor de ecologie en waterkwaliteit in het algemeen."
Er moet wat hem betreft daarom snel actie worden ondernomen. "Waterschap, maar zeker ook gemeenten, moeten en zijn hiermee aan de slag", schrijft hij in zijn tweet. De Ridder meldt dat er vanuit het waterschap inmiddels contact is geweest met de Belgische collega's over het probleem.
Beeld: Erik van Asten
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.