Terug

Volg Hart van Nederland

Huisdieren ongekend populair door corona, maar wat kosten ze?

Huisdieren ongekend populair door corona, maar wat kosten ze?

Dieren

2 feb 2021, 14:37

Huisdieren zijn ontzettend populair. Zeker nu de meeste mensen thuiswerken en eindelijk tijd hebben om er eentje in huis te nemen. De dierenbescherming vertelde vorig jaar al aan Hart van Nederland dat de dierenasielen aan het leeglopen zijn, en ook de vraag naar pups is het afgelopen jaar ontzettend toegenomen.

Veel fokkers vragen zich af of mensen wel goed nadenken voordat ze een huisdier aanschaffen. Een hond blijft ruim tien jaar in het gezin, een kat bijna twintig jaar en zelfs een konijn kan nog tien jaar oud worden in zijn ren. Niet iets om licht over te denken dus.

De eerste stap voor je een huisdier in huis haalt, is bedenken of je het geld er wel voor (over)hebt. Hart van Nederland zet de grootste kostenposten per huisdier voor je op een rij.

Wat kost een hond?

"Een pup verkoopt zichzelf. Die zijn onweerstaanbaar", vertelde labradorfokker Hanneke Jansma eind vorige maand. Zij zag de wachttijd voor een pup oplopen van één tot twee maanden tot een half jaar of zelfs een jaar. Ook golden retrieverfokker Jeanette Westerink zag haar wachtlijsten vol raken: "Wachtlijsten van anderhalf jaar zijn niet bijzonder meer", zei ze hierover in oktober.

Vanwege de lange wachtlijsten zoeken veel mensen hun heil op Marktplaats. Voor de belofte snel een puppy te krijgen, tikken mensen duizenden euro's neer. De puppy's die hier worden aangeboden, komen vaak uit de broodfokhandel: handel in dieren die zijn gefokt met het doel geld te verdienen, waardoor hun gezondheid op de tweede plaats komt. De honden hebben dan ook bijna nooit een stamboom en de fokker staat niet ingeschreven bij een stamboomvereniging.

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) zet op hun website de grootste kostenposten voor de aanschaf en onderhoud van een hond uiteen. Ze hebben expres de aanschafprijs van voor de coronacrisis laten staan, zodat dat als norm gebruikt kan worden. Is een hond veel duurder, dan kan het zijn dat de fokker niet het beste met het beestje voor heeft en is het misschien verstandig om verder te zoeken.

Een puppy met stamboom kost gemiddeld zo'n 1250 euro en een pup zonder stamboom kost gemiddeld 450 euro. Vervolgens komt daar eenmalig nog 170 euro bij. Deze kosten zijn bijvoorbeeld voor het chippen, het volgen van een puppycursus, een mand voor de hond en een halsband met riem.

Hond uit asiel is goedkoper

Een stuk goedkoper is het om een hond uit het asiel te halen, dan kost een hond ongeveer 140 euro. Vervolgens komt daar ook weer die 170 euro aan eenmalige kosten bij. Goed om te weten: de kosten voor het castreren of steriliseren van een pup zitten hier niet bij.

Als de hond eenmaal gezellig thuis in zijn mandje ligt, kost hij ongeveer 580 euro per jaar. Dit zijn voornamelijk de kosten voor het voer, de hondenbelasting en reguliere dierenartskosten zoals ontwormen. Overige dierenartskosten zijn niet meeberekend, maar kunnen wel hoog oplopen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) raadt daarom mensen die niet in een keer een groot bedrag kunnen neerleggen aan een verzekering te nemen.

Wat kost een kat?

Ook katten zijn erg populair. Eind vorig jaar ontstond er zelfs een run op zwarte katten na een posteractie van Stichting Dierenasiel. Sindsdien hebben talloze mensen een zwarte kat geadopteerd uit het asiel.

Net zoals bij de honden, zijn er ook grote verschillende in de aanschafkosten van een kat. Zo kost een stamboomkat al gauw ruim duizend euro, schrijft het NIBUD. Terwijl een boerderijkat soms zelfs gratis kan worden opgehaald.

Volgens het LICG moet je rekening houden met zo'n 750 euro voor een kat met stamboom en honderd euro voor een kat zonder stamboom. Ook een kat uit het asiel kost zo'n honderd euro.

De eenmalige kosten zijn bij katten een stuk hoger dan bij honden: zo'n 250 euro. Maar hier is castratie dan weer wél bij inbegrepen. Ook kun je voor dit bedrag twee speeltjes, een drinkbak, krabpaal en een mandje kopen. Wanneer de kat lekker ligt de snorren in het mandje kost ze zo'n 550 euro per jaar. Vergelijkbaar dus met de jaarlijkse kosten van een hond.

Ook hier zijn onverwachte dierenartskosten niet inbegrepen. Omdat deze kosten wel snel kunnen oplopen is het, net zoals bij de aanschaf van een hond, verstandig om een verzekering af te sluiten. Zeker als je de kosten niet in één keer kunt betalen. "Als u zelf voldoende geld achter de hand heeft of voor uzelf vaststelt hoeveel geld u maximaal wilt besteden aan de behandeling, is een verzekering niet per definitie nodig", vult het NIBUD aan.

Wat kost een konijn?

Ook konijnen blijken goed gezelschap tijdens de coronacrisis en zijn een heel stuk goedkoper dan honden of katten. Omdat konijnen groepsdieren zijn, adviseert het LICG er altijd twee te nemen. Voor twee konijnen leg je ongeveer honderd euro neer. Daarnaast komen er eenmalige kosten á 150 euro bij. Van dit geld kan onder andere een hok, ren, bodembedekking en voerbakjes gekocht worden.

Omdat het verstandig is om twee konijnen te nemen, zijn de jaarlijkse kosten ongeveer gelijk aan die van een hond of kat. Voor twee konijnen betaal je jaarlijks zo'n zeshonderd euro (driehonderd euro per stuk). Voor dit geld kunnen brokken, hooi en groenvoer worden gekocht. Ook zijn de kosten voor vaccinaties hierbij inbegrepen.

Als het konijn gecastreerd moet worden, kost dat eenmalig nog zo'n 160 euro. Daarnaast is het wederom verstandig om geld apart te houden voor onverwachte dierenartskosten, of hiervoor een verzekering af te sluiten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.