Terug

Volg Hart van Nederland

Man houdt kerkuil in woonkamer, vogel schijt alles helemaal onder

Man houdt kerkuil in woonkamer, vogel schijt alles helemaal onder

Dieren

28 feb 2021, 16:24

Een kerkuil als huisdier in je woonkamer houden, waarom niet? De televisie als zitstok gebruiken, kan prima toch? Dat moet het baasje gedacht hebben. Dat de vogel alles helemaal onder scheet, deerde de houder niet en dus greep de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in.

"Dit kan gewoon niet", zegt inspecteur Eduard Opperman tegen Hart van Nederland. Een kerkuil mag niet binnen worden gehouden. Alleen bij hoge uitzondering, zo staat het ook in de Wet Dieren. "Uilen en andere roofvogels zijn géén huisdier", benadrukt hij dan ook.

Vastgebonden aan touw

De dieren kunnen zichzelf verwonden omdat een woonkamer geenszins op hun natuurlijke habitat lijkt, legt Opperman uit. "Ze kunnen natuurlijk tegen het raam vliegen", geeft hij als voorbeeld.

De vogels aan een touw vastbinden is echter geen optie, want dat is per wet verboden. "En dat kun en moet je de dieren natuurlijk ook niet aan willen doen." Dat bleek wel uit het gegeven dat er in het huis ook een vastgebonden oehoe werd gevonden. De vogel had, tegen de regels in, een touw van een meter aan de poot.

oehoe

oehoe

Daarnaast moeten uilen en andere roofvogels in een veilige en nette omgeving worden gehouden waar ze kunnen slapen en schuilen. Zeker kerkuilen hebben een donker en beschut hoekje nodig, net zoals in kerktorens, weet Opperman. "Daar was in dit huis geen sprake van."

Bovendien is een onder gescheten woonkamer natuurlijk geen nette leefomgeving. En echt veilig was het er ook niet voor de dieren. Zo rookte de houder in de woning. "Dat is ongelooflijk slecht voor uilen", legt de inspecteur uit. "Wij kunnen de rook nog uit onze longen hoesten, maar dat kunnen zij niet."

Regels aangescherpt

Opperman vertelt dat de inspectiedienst steeds vaker ingrijpt bij uilen en andere roofvogels die niet onder juiste omstandigheden worden gehouden. "Dit was al de vijfde zaak in anderhalve week", zegt hij. Vorig jaar werden de regels rond het houden van deze dieren aangescherpt en sindsdien hebben de boa's van de LID een beter handvat om op te kunnen treden.

De wet schrijft namelijk voor dat er bij de leefomgeving rekening gehouden moet worden met het 'natuurlijk gedrag' en de 'fysiologische behoefte' van de dieren. Wat daar precies mee bedoeld wordt, is nu verduidelijkt. En dat is volgens Opperman handig, zowel voor de handhavers als de houders. "Nu weet iedereen waar 'ie aan toe is."

'Excessen eruit halen'

De inspecteur benadrukt dat hij en zijn collega's echt niet op de centimeter nauwkeurig controleren of de volières wel de juiste afmetingen hebben. "Dit is echt bedoeld om de excessen eruit te halen", legt hij uit. En dan wordt er dus ook ingegrepen.

Opperman roept alle houders van uilen en andere roofvogels tot slot dringend op om zich aan de regels te houden, vooral ook voor het welzijn van de dieren. Maar die boodschap wordt volgens hem stiekem al best goed gehoord. "Dit gaat als een lopend vuurtje door het wereldje."

Foto: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.