Dieren
11 juni 2021, 20:37
De afgelopen maanden zijn meer honden en katten op straat gezet of naar asiels gebracht dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang onder opvangcentra. Dit komt onder meer doordat baasjes minder tijd hebben voor hun dieren, hun interesse verliezen of hun huisdieren niet goed hebben opgevoed.
Waar honden- en kattenbaasjes eerder meer tijd en aandacht hadden voor hun huisdier, lijkt dit af te zwakken nu er steeds meer versoepelingen zijn binnen de samenleving. Onder meer zou dit komen door het verliezen van interesse in het dier. Ook zou een reden kunnen zijn dat baasjes er nu achter komen dat hun hond of kat uiteindelijk niet goed genoeg is opgevoed.
Een groot contrast tijdens de piek van de coronacrisis. Geesje van den Berg, bedrijfsleider van Dierenasiel Zwolle, vertelt eerder "een run" te hebben zien op huisdieren. Bij diverse opvanglocaties waren de hokken dan ook leeg door de toegenomen vraag naar een huisdier. Nu ziet zij het tegenovergestelde gebeuren en ziet zij juist dat de laatste tijd steeds meer mensen langs komen om hun dieren achter te laten.
Van den Berg verwacht dat dit nog meer zal gebeuren. Ze vermoedt dat door de komst van nog meer versoepelingen mensen waarschijnlijk nog minder thuis zullen zijn en asiels voller zullen raken: "We zetten ons schrap voor de toestroom".
Ook Stichting Dierenvangnet, een crisisopvang voor dieren in Amsterdam ziet een toestroom van baasjes die afstand doen van hun huisdier. Volgens bestuurslid Marlijn Sonne zijn niet alle dieren even goed opgevoed, waardoor de dieren na verloop van tijd lastig worden. "Niet alle honden worden bijvoorbeeld naar een puppycursus gebracht, terwijl een pup heel veel opvoeding nodig heeft", legt ze uit.
Ook belanden volgens de stichting meer dieren op straat dan voorheen. Vooral zouden meer katten op straat worden gezet. "Katten zijn minder vaak gechipt dan honden. Eigenaren zijn zo niet te achterhalen zijn en kunnen dus geen boete krijgen", legt Sonne uit. Ook zouden volgens haar de kattenbaasjes de sterilisatie niet kunnen betalen, "en daarbij vinden veel mensen kittens leuk, maar oudere katten niet", voegt zij toe.
Maar niet overal wordt de de toename opgemerkt. De Dierenbescherming ziet de afgelopen maanden dan ook geen toename in het aantal langsgebrachte dieren bij asiels, meldt een persvoorlichter. Bij de Dierenbescherming zijn 28 asiels aangesloten.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.