Terug

Volg Hart van Nederland

Meerdere levende bruinvissen aangespoeld: 'Deze hebben echt geluk gehad'

Dieren

26 feb 2024, 17:57

In Noordwijk is een bruinvis aangespoeld. Dat is al de tweede in een week. "Het is een drukte van belang, want de dieren hebben 24 uur per dag zorg nodig", aldus Annemarie van den Berg, de directeur van SOS Dolfijn.

Er spoelen regelmatig bruinvissen aan, maar meestal overleven de dieren dat niet. "Ze gaan snel dood door stress en hun spieren verslechteren snel. Deze twee waren krachtig genoeg, dus ze hebben geluk gehad", vertelt Van den Berg aan Hart van Nederland.

Vrijdag spoelde een mannelijke bruinvis aan op de Maasvlakte. Volgens SOS Dolfijn is het verzwakte dier gegrepen door een grijze zeehond. "De bruinvis heeft de aanval maar net overleefd", vertelt Annemarie verder. "Dat zien we bijvoorbeeld aan de littekens op zijn staart. Daardoor is het beest erg verzwakt geraakt."

Dit exemplaar is niet de enige bruinvis die op dit moment wordt opgevangen. Maandag spoelde nog een bruinvis aan, het vrouwtje van ruim 1 meter is begin van de middag binnengekomen bij het opvangcentrum: "We zien dat ze heel mager is, ze heeft een langere tijd geen eten gehad." Allebei de dieren zijn volgens Annemarie nog geen 1 jaar oud.

Niet als een vis in het water

Overbevissing en vervuiling van de Noordzee dragen volgens de stichting ook niet bij aan een gezonde bruinvispopulatie. "Bruinvissen moeten elke dag gemiddeld 10 procent van hun lichaamsgewicht eten. Tussen januari en april zitten er meer bruinvissen voor de kust. Het is dus misschien lastiger voor de dieren om eten te vinden."

Een zogenoemde dolfijnenambulance heeft allebei de dieren naar het opvangbassin van SOS Dolfijn in het Noord-Hollandse Anna Paulowna gebracht. "De bruinvissen zijn zo zwak dat ze ook niet meer zelfstandig kunnen zwemmen. Daarom gaan ze op het strand liggen. Dan moet je ze niet terugduwen want dan verdrinken ze."

De dieren worden nu begeleid in het water, de verzorger staat bij de bruinvis in het bassin om hem te ondersteunen. De verwachting is dat de dieren zo'n 3 tot 6 maanden nodig hebben om te herstellen. Daarna gaan ze weer terug de zee in.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Beeld: Flashlight Fotografie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.