Dieren
31 aug 2022, 13:44
Anoek Ursem heeft wel heel bijzondere onkruidverdelgers. Twaalf varkens wroeten en ploegen dagelijks door verschillende achtertuinen en velden van boeren. Sinds bekend is dat varkens een prima middel vormen tegen de gevreesde Japanse duizendknoop, smeerwortel of dovenetel, draaien de knorrende dieren overuren.
"Ze halen onkruid weg waar mensen last van hebben", legt Anoek uit aan Hart van Nederland. "Of rooiresten die zijn achtergebleven op het land van boeren, zoals wortels of aardappelen. Dat is belangrijk om weg te halen tegen kruisbesmettingen."
Anoek kwam op het idee dankzij haar vriend, die in een tv-programma zag hoe een boer uit Drenthe hetzelfde deed. "In Drenthe en Friesland deden ze het al veel meer. Hier in Noord-Holland is het nog redelijk uniek." Beter goed gejat dan slecht bedacht, dachten Anoek en haar vriend en dus besloten ze om in dit gat in de markt te springen.
Het stel verhuisde van een rijtjeshuis in Anna Paulowna naar een vrijstaand huis met een grote tuin in Breezand. Binnen een paar maanden stonden de eerste varkentjes in de tuin. Haar vriend moest in het begin nog wel wennen aan het boerderijleven, maar gelukkig voor Anoek was ook hij enthousiast. "Je moet het wel samen doen, het is echt veel werk."
Stap voor stap breiden Anoek en haar partner hun 'varkensimperium' verder uit door aantal varkentjes dat ze houden steeds te verdubbelen. Mensen die interesse hebben in de natuurlijke onkruidverdelgers kunnen bij Anoek een aanvraag indienen. "Dat praten we over wat de opties en de kosten zijn en bij akkoord gaan we aan de gang", vertelt ze.
De klant moet eerst zorgen voor een omheining, daarna komt Anoek met haar varkentjes. De varkens worden pas ingezet als ze volwassen zijn. "De biggetjes blijven voorlopig bij ons op het erf, die zijn nog te jong." Haar varkentjes staan op dit moment te grazen bij een huis, waarvan de tuin totaal overwoekerd is met onkruid.
"Ook bijzonder, de varkentjes staan daar als huisdierproject", vertelt ze. "De mensen doen de dagelijkse verzorging. Zij geven ze te eten en te drinken." Anoek check tussentijds regelmatig of het goed gaat. " Het blijven mijn dieren, maar omdat deze mensen zelf de verzorging doen, krijgen ze een flinke korting."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.