Terug

Volg Hart van Nederland

Let op: deze maanden enorm veel aanrijdingen van wild

Let op: deze maanden enorm veel aanrijdingen van wild

Dieren

31 mei 2023, 19:59

Wees de komende tijd extra alert als je achter het stuur zit in de buurt van de Veluwe. Mei en juni zijn namelijk weken waarin veel meer wild wordt aangereden dan in de rest van het jaar. Dat meldt de Stichting Wildaanrijdingen.

"In deze periode, rond mei, begint het gigantisch druk te worden", zegt Karen Bruursema tegen Hart van Nederland. Ze is vrijwilliger bij de Stichting, wat betekent dat ze dag en nacht opgepiept kan worden als ergens wild is aangereden. "Het zijn makkelijk twee tot drie keer zoveel aanrijdingen als normaal. Afgelopen week waren er rond de tweehonderd aanrijdingen in mijn kleine gebiedje."

Het is ieder jaar hetzelfde, zegt ze. "Dat komt ook door de overgang van winter- naar zomertijd. Dieren gaan lopen wanneer het daglicht komt of gaat, maar de avondspits verandert en ze kunnen dat niet goed plaatsen."

Je bent jong en je wild wat

Maar de grootste oorzaak van de toename in het aantal aanrijdingen zijn de onervaren jongen. "De biggetjes zijn geboren en gaan gezellig met mama op pad. Ze steken met z'n allen de weg over, maar er zijn er altijd twee of drie die niet goed opletten. Ze kunnen nog geen verkeer kijken en automobilisten zien ze bijna niet."

Dat geldt ook voor de kalveren van de reegeiten, die volgens Bruursema nu geboren worden. "Ze jagen de kalveren van vorig jaar weg. Die worden plotseling op eigen benen gezet en mogen op zoek naar een eigen territorium en steken zo de weg over. En dan gaat het fout."

Voor de vrijwilligers van de Stichting zijn het zware weken. "We doen dit uit dierenliefde. We komen ook vaak aan en dat ze nog leven. Soms kunnen ze na even rust gewoon weer terug in de berm. Maar het is hartstikke zwaar. En we hebben 24/7 de pieper aan de broek."

Op je bord

Maar wat kunnen we hier aan doen? Bruursema heeft er niet echt een antwoord op. "De dieren leven hier, de mensen leven hier. Een beetje rekening met elkaar houden zou fijn zijn. Maar dat betekent dat het verkeer een stuk langzamer moet rijden of dat we hekken moeten plaatsen en dan ga je het gebied van de dieren beperken."

"Het wild kan namelijk niet goed anticiperen op tachtig kilometer per uur", legt Bruursema uit. "Dat is al beter als mensen zestig rijden. Er wordt voor de dieren nu echt te hard gereden." Maar een lagere maximumsnelheid, dat zit er waarschijnlijk niet in. Daarom heeft ze wel wat andere tips.

"Kijk goed in de berm, soms zie je ze zitten. En ga dan wat rustiger rijden. En als je een zwijn met biggetjes ziet oversteken, komt er altijd nog wat achteraan. Dus wacht dan even met doorrijden." En als het al te laat is? "Als een dier op de weg ligt, is het een gevaarlijke verkeerssituatie en mag je 112 bellen. Anders kun je de politie bellen en doorgeven waar het dier ligt en dan komen wij."

De kans is groot dat je het dier later weer tegenkomt, want de aangereden dieren worden - als ze nog in goede staat zijn - aan de poelier gegeven. "Dan ligt het over een tijdje bij mensen op het bord."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.