Terug

Volg Hart van Nederland

Wandelaars opgepast: dode dieren in Zeeuws natuurgebied

Wandelaars opgepast: dode dieren in Zeeuws natuurgebied

Dieren

2 mei 2022, 23:03

Wandelaars in Zeeland opgepast! In natuurgebied Oranjezon kun je dit jaar dode dieren - ook wel kadavers - vinden tijdens een wandeling. Stichting Het Zeeuwse Landschap is namelijk bezig met het project Dood Doet Leven, waarbij ze kadavers in natuurgebieden plaatsen en kijken naar de biodiversiteit die het oplevert. Dit gebeurt door middel webcambeelden en het afnemen en onderzoeken van monsters.

Het Zeeuwse Landschap legt al jaren in natuurgebieden Oranjezon en de Slikken van de Heen kadavers neer, maar nu gaat de stichting hier onderzoek doen om erachter komen wat voor dieren in welke maand op de kadavers afkomen. Ze zijn hier sinds eind vorig jaar mee bezig en het zal nog ongeveer drie jaar duren. Ze werken samen met ARK Natuurlijkontwikkeling, Free Nature en Provincie Zeeland.

Kadavers plaatsen op open plekken

"We vonden het zonde dat dieren die slachtoffer zijn van een verkeersongeluk na hun dood naar destructiebedrijven gaan, terwijl ze een waarde kunnen leveren aan de natuur. Herten eten veel, waardoor er na hun dood veel mineralen zijn voor dieren en de natuur", zegt Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap over het neerleggen van kadavers in natuurgebieden. "Bovendien kun je als burger deze dieren niet zomaar ergens plaatsen. Hier is een strenge regelgeving voor."

Terreinmedewerker van Het Zeeuwse Landschap Erwin Put legt de kadavers, bijvoorbeeld doodgereden herten, op open plekken neer. Maar uit het zicht van wandelaars, zodat zij er niet mee worden geconfronteerd als ze dat niet willen. "Al zullen we wel met een speciaal pad komen, waardoor mensen die er wel behoefte aan hebben, de kadavers kunnen bekijken", zegt hij. "We hopen hiermee aan burgers te kunnen tonen dat dode dieren meer zijn dan 'vieze dieren' en dat ze een belangrijke functie hebben voor dieren en de natuur." Zo'n speciaal pad zal dit jaar sowieso al komen in Oranjezon.

Grotere biodiversiteit

Erwin kijk wekelijks wat voor dieren op de kadavers afkomen: "Wat ik er tot nu toe uit kan halen, is dat er veel dieren langskomen, bijvoorbeeld maden en verschillende soorten kevers. De maden zijn dan ook weer voedsel voor andere dieren in de natuurgebieden. Het neerleggen van kadavers zorgt dus voor een grotere biodiversiteit en een stabielere natuur."

Marcel kan dit beamen: "Wat we nu al zien, is dat veel dieren hiervan profiteren. Het gaat om dieren die laag en hoog op de voedselketen staan, van vliegen en vlinders tot en met vossen en buizerds." Er zijn zelfs weer raven gespot die op Walcheren al sinds het begin van de 19e eeuw niet meer zijn gezien, weet hij.

Volgens Marcel reageren wandelaars tot nu toe positief. Zij vinden het fascinerend en zien op de gekste plekken botjes liggen van de dode dieren. Binnenkort hoopt Erwin te starten met het afnemen van monsters om zo meer te weten te komen welke dieren er op de kadavers afkomen.

Beeld: Stichting Het Zeeuwse Landschap

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.