Terug

Volg Hart van Nederland

Wespen die bijen blijken bezorgen bestrijders overuren: zo herken je het verschil

Wespen die bijen blijken bezorgen bestrijders overuren: zo herken je het verschil

Dieren

16 juni 2021, 19:23

Ongediertebestrijders worden de laatste weken platgebeld door mensen die een zwerm honingbijen aanzien voor gevaarlijke wespen. Volgens IVN Natuureducatie zien mensen het verschil niet tussen de twee zwart-gele insecten. Hoe houd je de twee uit elkaar?

"Het verschil tussen die wesp en de bij is juist heel belangrijk, want de bij willen we juist een handje helpen", aldus Maarten Bruns van IVN. "Het is dus zeker niet de bedoeling dat mensen een vermeend wespennest gaan verdelgen."

In mei, juni en soms ook nog in juli trekken bijenvolkeren eropuit met hun koningin, op zoek naar een nieuw onderkomen. Het gaat daarbij vaak om duizenden bijen tegelijk. "Onderweg maken ze een tussenstop. Ze hangen dan met z’n allen tegelijk als een zoemende klont in een boomtak, aan een hekje of aan de rand van het dak. Een bizar gezicht", vertelt Bruns. "Veel tuinbezitters schrikken zich echter rot als ze ineens een zwerm zien hangen, waarvan ze vermoeden dat het wespen zijn, en vragen zich in paniek af wat ze moeten doen."

Bestrijding

Dan komen ze onder meer terecht bij ongediertebestrijder Erwin Udo uit Culemborg. Hij krijgt de afgelopen weken het ene telefoontje na het andere over wespen. "Maar het gaat altijd om zwermen bijen", vertelt hij aan Hart van Nederland. Hij begrijpt het wel: "Mensen kunnen er niets aan doen, ze herkennen het niet." In zulke gevallen wordt de imker gebeld die zo'n zwerm honingbijen meeneemt. "Die is daar weer heel blij mee", aldus Udo.

"Een bijenzwerm is niet gevaarlijk", stelt Bruns gerust. "De bijen zijn op doortocht naar een nieuwe plek en proberen niet om hun fort te verdedigen. De zwerm vertrekt meestal na een paar uur tot twee dagen."

Zo herken je ze

Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een zwerm bijen of wespen? "Sowieso de kleur", legt Udo uit. "De wesp is zwart-geel, de bij is meer okergeel." Ook aan de hand van de lengte kan je ze uit elkaar houden. "De wesp is een fractie langer, de bij iets korter." Verder zijn bijen zeer behaard, in tegenstelling tot de wesp, al zie je dat eigenlijk alleen als het beestje stilzit.

Voor mensen die iets meer weten van wespen en bijen is zo'n insectje ook vaak te herkennen aan het vliegpatroon. Bijen vliegen vaak langzaam en een rechte lijn op een doel af. Wespen zijn van nature agressiever, vliegen heen en weer en hebben de neiging om rond mensen en voedsel te zweven.

Hart van Nederland/ANP Beeld: Een wesp. Via Unsplash.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.