Terug

Volg Hart van Nederland

Witte vliegjes teisteren achtertuinen, dit kan je ertegen doen

Witte vliegjes teisteren achtertuinen, dit kan je ertegen doen

Dieren

8 sep 2021, 14:03

Witte vliegjes die soms wel met duizenden in je achtertuin zwermen, het is een ware plaag in sommige plaatsen in het land. Vooral in Noord-Brabant lijken mensen er de laatste dagen last van te hebben. Maar wat kun je tegen die witte vliegjes doen? Boswachter Frans Kapteijns heeft tips met spullen uit je eigen keuken.

"Het is echt een drama", vertelt Marita aan Hart van Nederland over de plaag in haar achtertuin. De inwoonster van Dongen had deze dagen met het mooie weer graag buiten gezeten, maar dat zit er voorlopig niet in. "Het is echt heel vies. Het zijn er duizenden. En als je een plant aanraakt, vliegen ze allemaal op." Het is een onaangename ervaring om van deze vliegjes in je tuin te hebben, weet Marita nu. "Ze plakken een beetje, en als het zwermt gaan ze op je zitten of op je eten."

Wat kan je ertegen doen?

Het is gedrag dat boswachter Kapteijns goed kent. "De witte vliegjes zijn een soort luizen. Ze worden ook wel de motluis genoemd. Ze zuigen plantsappen weg bij vooral jonge bladeren."

De plaag doet zich vooral voor op plekken met een sterke 'monocultuur'. Dat wil zeggen, een plek waar maar een gewas groeit, bijvoorbeeld in de omgeving van aardbeientelers, en waar er dan onvoldoende vijanden zijn voor de witte vliegjes. Een manier om dat te voorkomen is door oude planten in je tuin te hebben en bladeren te laten liggen. Daar komen dan insecten en andere beestjes op af die de witte vliegjes opeten. Een andere methode die telers vaak gebruiken is door sluipwespen in te zeten.

Kapteijns heeft ook nog wel een aantal huis-, tuin- en keukentips tegen de vliegjes. "Uit boerenwijsheid heb ik geleerd dat je ook groene zeep kan verdunnen en met een plantenspuit de bladeren kan besproeien. Dat vinden de vliegjes niet zo fijn, maar de planten vinden het geen probleem. Een andere methode is verdund azijn, al ben ik daar niet zo blij mee al helpt het wel. Dan is groene zeep beter. En wat vroeger ook veel gebeurde is wat water aan de kook brengen met knoflookteentjes en afwasmiddel, en dat dan in een plantenspuit doen."

Deze tips werken vooral preventief. "Als ze er eenmaal zitten en met z'n duizenden rondzwermen is het vaak al te laat", vertelt Kapteijns. "Je moet dan die beestjes ook heel voorzichtig benaderen, want als je zo'n blad lichtjes aanraakt vliegen ze al op."

Temperatuur

Goed nieuws heeft Kapteijns wel, want de vliegjes verdwijnen vaak ook weer vanzelf zodra het weer wat minder wordt. "De vliegjes vinden het vooral fijn bij warmere temperaturen zoals nu. Maar zodra het onder de 20 graden wordt, en vooral 's nachts wat kouder wordt, gaan de vliegjes weg." En laat het nu net de komende dagen weer flink gaan afkoelen, dus ook als je op dit moment last hebt van de vliegjes, kan je ook een paar dagen wachten tot ze vanzelf ervandoor gaan.

Beeld: Flickr/Scot Nelson

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.