Terug

Volg Hart van Nederland

Zeldzame zeearend overlijdt na botsing met Flevolandse windturbine

Dieren

4 feb 2022, 09:57

In Flevoland is een zeearend omgekomen door een aanvaring met een windturbine. 31 januari verongelukte het beestje in de Flevopolder. Dat maakte Werkgroep Zeearend vrijdag bekend.

De zeearend droeg een zendertje waarmee het in de gaten gehouden kon worden. De Werkgroep Zeearend volgt sinds 2019 in Nederland vijftien van dit soort vogels, om kennis op te doen over hoe ze zich voortplanten en hoe ze overleven.

Dirk van Straalen, voorzitter van de werkgroep, geeft al jaren aan dat zo'n tragedie als dit kan worden voorkomen. "We willen enerzijds naar een duurzame toekomst, dat verbeteren we door windmolens. Maar anderzijds houden met dit soort gevolgen geen rekening. Ik vind daarom een morele plicht om dan ook rekening te houden met de ecologie."

Zeldzame vogels

Drie van de vogels zijn inmiddels overleden. Twee door een windturbine en één door een botsing met een trein. Dat betekent dat binnen enkele jaren na de geboorte twintig procent stierf, in alle gevallen toe te schrijven aan onnatuurlijke oorzaken.

De Zeearend is van nature een langlevende soort die gemakkelijk vijftien tot twintig jaar oud kan worden. Momenteel leven er zo'n honderd zeearenden in Nederland, schat specialist vogelmonitoring en ecoloog Stef van Rijn. "Ze worden daarom in Nederland gezien als zeldzaam", voegt hij eraan toe.

De bewegingen van de laatste dag van zeerarend Spijk 2020. De oranje stippen zijn locatiebepalingen. Kleine turbinesymbolen zijn turbines met ashoogte tot 40 meter, grote symbolen hoger dan dat.

De bewegingen van de laatste dag van zeerarend Spijk 2020. De oranje stippen zijn locatiebepalingen. Kleine turbinesymbolen zijn turbines met ashoogte tot 40 meter, grote symbolen hoger dan dat.

Na een uur overleden

De overleden zeearend vloog vrijdag aan het einde van de ochtend boven een windpark naast de A6. Daar werd het beestje geraakt door een windturbine, waarna het op de akker ernaast terechtkwam. Via de zender was te zien dat de vogel daarna nog een uur in leven was, voordat het overleed. ''Mijn collega is erheen gegaan en heeft het dier gevonden, dat blijft heftig om te zien. Het is al erg tragisch, maar nu we door de data van onze zender weten dat het dier zich nog staande probeerde te houden, is het extra erg."

Maatregelen

Provincie Flevoland betreurt de dood van de zeearend. "Als provincie willen we de kans op dit soort ongelukken zoveel mogelijk voorkomen. Daarover zijn we nadrukkelijk in gesprek met de windparken en de Wageningen Universiteit voert in opdracht van ons een onderzoek uit. De dood van deze zeearend bevestigt het belang van dit onderzoek."

Ralph Buij, onderzoeker van de Wageningen Universiteit, ziet een patroon ontstaan in gebieden met veel windmolens "We hebben nu twee voorbeelden gezien door ze te zenderen, al zijn er misschien helaas nog meer verongelukte vogels waar we geen zicht op hebben", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Maatregelen die de provincie in samenwerking met de windmolenparken kan nemen zijn het plaatsen van een detectiesysteem, het periodiek stilzetten van de parken tijdens de maanden met de meeste aanvaringen of het zwart verven van één van de wieken. "Uit Noors onderzoek blijkt dat de laatste maatregel voor zeventig procent minder vogelslachtoffers kan zorgen. Als je maatregelen neemt, profiteren ook andere soorten vogels ervan. We hebben de kennis en techniek, dus waarom niet", vraagt Van Straalen zich hardop af.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.