Terug

Volg Hart van Nederland

'Sterke stijging overdoses paracetamol en ibuprofen bij tieners'

Milieu en Gezondheid

4 juli 2023, 07:57

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht slaat in het AD alarm over een zorgwekkende toename van overdoseringen van paracetamol en ibuprofen onder jongeren tussen de 13 en 17 jaar. Artsen zijn bezorgd over deze trend en roepen op tot extra aandacht voor het probleem.

Het jaaroverzicht van het NVIC laat zien dat er in 2022 een stijging van 37 procent was in het aantal meldingen van jongeren die bewust een overdosis van deze medicijnen innamen in vergelijking met het jaar 2020. In totaal kwamen er 1439 meldingen binnen. Al in 2021 was een sterke toename zichtbaar van 45 procent.

Het NVIC, dat onderdeel is van het UMC Utrecht, ziet deze stijging vanaf juli 2020 en het aantal overdoses nam vooral toe onder meisjes tussen de 13 en 15 jaar. "Dit vraagt om aandacht", benadrukt professor Dylan de Lange, intensivist-toxicoloog en hoofd van het NVIC. Hij beschouwt de stijging als verontrustend.

Volgens Bas Oude Ophuis, kinder- en jeugdpsychiater van het UMC Utrecht, wijst bewuste overdosering niet noodzakelijkerwijs op een zelfmoordpoging, maar geeft het wel aan dat er iets aan de hand is met de jongere. Een overdosering kan ernstige gevolgen hebben, waaronder leverschade en nierschade. In enkele gevallen kan het zelfs fataal zijn, waarschuwt De Lange.

Heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Benzodiazepinen

Elk jaar ontvangt het NIVC tienduizenden meldingen van mensen die een vergiftiging doormaken. In het jaaroverzicht is ook de opvallende toename te zien van vergiftigingen met benzodiazepine, een kalmerend medicijn dat als drugs kan worden gebruikt. Daarvan ontving het NVIC 195 meldingen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.