Politiek
20 mrt 2023, 16:51
Het meest recente klimaatrapport van het internationale panel van de Verenigde Naties IPCC laat zien dat het nog nét niet te laat is om de ergste gevolgen van klimaatverandering te vermijden, zegt hoofddirecteur Maarten van Aalst van het KNMI. "Maar dan moet de uitstoot van broeikasgassen sneller naar beneden en moeten we ons beter aanpassen aan de gevolgen."
Het maandag verschenen rapport van het gerenommeerde klimaatpanel laat volgens Van Aalst, die als wetenschappelijke vertegenwoordiger voor Nederland aanwezig was bij vergaderingen van het IPCC, zien dat klimaatverandering urgenter is dan ooit. "Ook in Nederland zien we de gevolgen." Hij wijst onder meer naar de overstromingen in Limburg, de hoge kosten die de afgelopen droge zomers met zich meebrachten en de honderden mensen die overleden door hittegolven.
In het rapport komt naar voren dat het steeds waarschijnlijker wordt dat de aarde in de nabije toekomst met meer dan 1,5 graad opwarmt. Sommige wetenschappers zien de veelbesproken "1,5" al langer niet meer als realistisch. Het IPCC laat de mogelijkheid om het doel te halen nog wel open, op zijn minst in theorie.
Natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie denken dat het ook haalbaar is maar het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie. Dat betekent dat grote, vervuilende bedrijven aan de bak moeten en veel meer dan nu meedoen en verantwoordelijkheid nemen".
Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace Nederland, beklemtoont dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd gehalveerd moet zijn in 2030. "De oplossing voor dit probleem is duidelijk en voor de hand liggend: stoppen met verbranden van olie, (bruin)kolen en gas. Dit zou de hoogste prioriteit moeten zijn van onze overheden, als we de klimaatcrisis ook echt als crisis gaan aanpakken."
Ook zij vindt het belangrijk dat de vervuiler betaalt. Zo hebben rijke landen vaak al langere tijd meer broeikasgassen uitgestoten dan armere landen. Ondertussen lopen deze arme landen vaak meer risico bij een klimaatramp. Nederland moet dus meer doen, vindt ze. "Dat is klimaatrechtvaardigheid."
Eerder deze maand werd er nog geprotesteerd in Den Haag voor een beter klimaat. Zo blokkeerden activisten van Extinction Rebellion de A12.
Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.