Terug

Volg Hart van Nederland

Bewoners recreatiepark ten einde raad: legalisering permanent wonen komt te laat

Politiek

9 jan 2020, 17:24

Bewoners van recreatiepark De Groene Heuvels in Ewijk zitten in zak en as. Na tientallen jaren gedoogd op het terrein te hebben gewoond, kregen ze afgelopen jaar van de gemeente te horen dat ze weg moeten. Veel bewoners zijn uit nood op het park komen te wonen, ze kunnen nergens naar toe. De VVD en D66 lieten woensdag weten het permanent wonen in recreatiewoningen te willen legaliseren. Dit omdat er een enorme krapte heerst op de woningmarkt. Ook makelaarsvereniging NVM onderschrijft dit. Volgens de vereniging hebben we te maken met een woningnood en moet er snel iets gebeuren. Voor Natasja Verploegen, vaste bewoner van recreatiepark De Groene Heuvels, komt het legaliseren waarschijnlijk te laat. Vorig jaar kreeg ze te horen dat ze uiterlijk 5 maart uit haar woning moet. Ze is ten einde raad, want een andere woning kan ze niet vinden.

Noodgedwongen in vakantiehuisje

Zes jaar geleden kwam Natasja noodgedwongen na een scheiding op het vakantiepark terecht. "Er was nergens een betaalbare woning te vinden", vertelt Natasja. Om haar zoon niet uit zijn vertrouwde omgeving te halen, hij zit in zijn eindexamen jaar, besluit Natasja een vakantiehuisje op het park te kopen. "Ik hoorde dat sommige mensen hier al ruim twintig jaar permanent wonen", vertelt ze. "Dus ik durfde de gok wel aan." Jarenlang woont Natasja met veel plezier op het park, totdat vorig jaar een brief van de gemeente kwam. Lees ook: Steeds minder woningen voor 'Jan Modaal' door toenemende krapte op de woningmarkt

Dakloos

"Ik moet 5 maart mijn huis uit zijn", vertelt Natasja bedroefd. "Ik heb er bezwaar tegen aangetekend omdat ik nergens anders naartoe kan, maar die uitspraak komt pas nadat ik mijn huis uit moet. Ik moet nu dus tegen iedereen zeggen dat ik dakloos ben, terwijl ik gewoon een koopwoning op het vakantiepark heb." Die koopwoning probeert Natasja nu te verkopen, maar er zijn maar weinig makelaars die met haar in zee willen. "Het is natuurlijk moeilijk om zo'n huisje te verkopen. Zeker nu de regels zo moeilijk zijn en het wonen niet meer gedoogd wordt."

'Niet ingericht als recreatiepark'

Daarnaast is het park, volgens verschillende bewoners, ook helemaal niet als recreatiepark ingericht. "Er is helemaal geen zwembad, of restaurant. Voor toeristen is er hier eigenlijk helemaal niets", vertelt Peter van Laar, een andere bewoner van het park. "Al 24 jaar wordt er hier niet gehandhaafd op permanent wonen", vertelt Peter. "Sommige mensen wonen hier al sinds 1995 en dan moeten ze nu ineens op korte termijn iets vinden. Dat is met de huidige huizenmarkt niet te doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.