Terug

Volg Hart van Nederland

Appen op de fiets volgend jaar zomer verboden

Politiek

25 sep 2018, 16:45

Het wordt aankomende zomer verboden om te appen of de fiets. Het was al verboden op te appen in de auto, vrachtwagen en motor maar het verbod wordt per 1 juli 2019 uitgebreid naar alle voertuigen. Naast fietser mogen trambestuurder en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen ook niet meer op hun telefoon zitten tijdens het rijden. Dit blijkt uit het wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur. Voor het wetsvoorstel is er een brede steun in de Kamer.

Met oog op de toekomst

In het wetsvoorstel van ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus staat dat het verboden wordt ''om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden". Voor die bewoording is gekozen om het voorstel toekomstbestendig te maken. Ook maakt het de handhaving makkelijker. Het is al sinds 2002 verboden om tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. Sinds 2009 geldt het ook voor snorfietsers. Fietsers vielen hier buiten omdat er minder kans op een ongeluk was. Door onder meer de komst van sociale media is dit dusdanig veranderd dat de regels moesten worden aangepast, aldus de ministers.

MONO-Campagne

Naast het verbod is er ook een campagne op poten gezet om mensen bewuster te maken over telefoongebruik in het verkeer. Begin september gaf Van Nieuwenhuizen het startschot voor de actie. Tientallen organisaties steunen de campagne, waaronder de ANWB, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, telefoonproducenten, provincies en Transport en Logistiek Nederland. Lees ook: Langdurige campagne tegen appen in het verkeer Er komen spotjes op radio en televisie, maar ook op sociale media en de bioscoop. Verder zal op borden langs de weg op het gevaar worden gewezen. Het aantal doden in het verkeer neemt, na een jarenlange daling, sinds 2016 weer toe. Het aantal ernstig gewonden in het verkeer stijgt al langer. Amerikaans onderzoek wijst uit dat de kans op een ongeluk flink stijgt door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer.

Boetes

Voor automobilisten en vrachtwagenchauffeurs bedraagt de boete nu 230 euro als je betrapt wordt met een telefoon in je hand tijdens het rijden. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de boetes gaat worden voor andere voertuigen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.