Politiek
20 sep 2022, 18:10
Het kabinet presenteerde ook deze derde dinsdag van september geheel volgens traditie de begroting voor het komende jaar. Maar gezien de grote koopkrachtcrisis staat er dit jaar nog meer op het spel dan gebruikelijk. Het kabinet wil ondernemers en burgers die in de kou zitten redden met een miljardenpakket. Maar wat zijn nou de belangrijkste punten uit de kabinetsplannen voor 2023?
Lees alles over Prinsjesdag in het liveblog
De Tweede en Eerste Kamer gaan de voorstellen de komende maanden behandelen en beginnen woensdag en donderdag aan de grote lijnen met de Algemene Politieke Beschouwingen, die twee dagen duren. Een overzicht, op een rijtje.
Het kabinet laat het begrotingstekort tijdelijk oplopen om alle extra investeringen te betalen. In 2023 komt het tekort op 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel de totale omvang van de economie. Dat is net binnen de begrotingsnorm van de Europese Unie.
Een prijsplafond voor een bepaald gebruik, zal de energierekening voor een gemiddeld huishouden zo'n 190 euro per maand omlaag kunnen brengen. Die korting vanaf 1 november, is wel "omgeven met onzekerheden".
De maximale tarieven voor gas en elektriciteit gaan ook gelden voor een deel van de middelgrote en kleine ondernemingen. Daarnaast wordt gewerkt aan ondersteuning van grootverbruikers, bijvoorbeeld bakkers en glastuinders.
In 2023 wordt naar verwachting 103 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg, een stijging van 6 miljard euro vergeleken met dit jaar. Het zorggeld wordt voor een groot deel opgehoest door burgers, via premies en belastingen. De zorgpremie gaat ongeveer 10 euro per maand omhoog; maar de zorgtoeslag voor lagere inkomens stijgt ook.
Ongeveer een half miljoen huishoudens met een laag inkomen die een corporatiewoning huren, krijgen vanaf juli 2023 een huurverlaging van gemiddeld 57 euro per maand. Deze huurverlaging is een jaar vervroegd.
Ongeveer 35 miljoen euro wordt gereserveerd voor studenten die in de knel komen door stijgende energieprijzen. Hiermee worden studenten tegemoetgekomen die geen aanspraak maken op de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen.
Jaarlijks gaat 350 miljoen euro extra naar het middelbaar beroepsonderwijs, 150 miljoen euro meer dan eerder was aangekondigd. Hiermee moet vooral de kansengelijkheid worden vergroot, de aansluiting op de arbeidsmarkt en de kwaliteit worden verbeterd en innovatie aangejaagd.
Buitenlandse Zaken trekt de komende jaren tientallen miljoenen extra uit voor ambassades en het mensenrechtenbeleid. Dat is volgens het ministerie nodig om "de belangen van Nederland, Nederlandse burgers en ondernemers wereldwijd nog beter te bevorderen. De tijd waarin we leven vraagt daar om".
Er wordt volgend jaar 145 miljoen euro extra gereserveerd voor leefbaarder opvang van vluchtelingen in hun regio van herkomst. Daarmee denkt het kabinet de irreguliere migratie terug te dringen en de druk op de asielketen in Nederland te verminderen.
De helft van het budget voor onderhoud aan infrastructuur, in totaal zo'n 4 miljard euro, gaat naar de spoorwegen. De rest gaat naar wegen (1 miljard euro), vaarwegen (500 miljoen euro) en waterbeheer (500 miljoen euro).
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.