Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna helft veehouders staat open voor uitkoop: 'Voelen zich in nauw gedrukt'

Politiek

22 okt 2021, 08:04

Mocht de overheid overgaan tot uitkoop van boeren, staat bijna de helft van hen hier niet afwijzend tegenover. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant onder bijna 1000 veehouders.

In het onderzoek zijn boeren verschillende scenario's van onteigening voorgelegd. Het scenario waarbij een boer de veestapel gedeeltelijk inkrimpt is daarbij het populairst. 45 procent vindt het aantrekkelijk of acceptabel onder voorwaarden, 49 procent vindt het onacceptabel.

Als de boer helemaal stoppen moet met veeteelt maar wel de grond mag behouden kan ook op steun van een flink deel rekenen. 42 procent is met of zonder voorwaarden voor, tegenover 50 procent die het onacceptabel vindt. Het scenario waarbij de boer stopt met de veeteelt en ook zijn grond moet opgeven is minder geliefd, 68 procent vindt dit onacceptabel tegenover 27 procent die hiervoor openstaat.

'Boeren kiezen eieren voor hun geld'

De uitkomsten van het onderzoek laten volgens de krant het zwart-witbeeld over veehouders kantelen. "We zien een beroepsgroep die zich staande houdt, maar zich zeer onbegrepen en in het nauw gedrukt voelt", aldus hoofdonderzoeker Peter Kanne van I&O Research. "Veehouders zweven tussen hoop en vrees. Ze klampen zich zo lang mogelijk vast aan partijen die zich zwaar verzetten tegen krimp van de veehouderij, zoals de BoerBurgerBeweging (BBB) en Farmers Defence Force (FDF)."

Maar volgens hem zijn er ook boeren die inzien dat ze de krimp niet langer kunnen tegenhouden. "Uiteindelijk zullen ze denk ik rationele afwegingen maken, eieren voor hun geld kiezen. Het is dan ook niet zo gek dat we substantiële percentages boeren zien die op zijn minst in gesprek zouden gaan met de overheid over uitkoopregelingen", aldus Kanne.

Op verzoek van de ministeries van Landbouw en Financiën heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deze zomer in kaart gebracht wat de effecten zullen zijn van twee scenario's voor de stikstofaanpak. In beide gevallen is geld uitgetrokken om boerenbedrijven uit te kopen die de meeste stikstof uitstoten in kwetsbare natuurgebieden. Desnoods moet dat via onteigening gebeuren.

Het volgende kabinet moet hier uiteindelijk de knoop over doorhakken. Volgens betrokkenen worden de voorstellen straks ook besproken aan de formatietafel.

Lang niet alle boeren snappen de plannen voor onteigening. Eerder maakte Hart van Nederland hierover een reportage. Deze kunt u hierboven zien.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.