Terug

Volg Hart van Nederland

Bizar: snackbar Pieter té duurzaam voor toeslag en moet daarom deuren deels sluiten

Bizar: snackbar Pieter té duurzaam voor toeslag en moet daarom deuren deels sluiten

Politiek

21 okt 2022, 23:06

Snackbareigenaar Pieter Hezemans valt met zijn mkb net tussen wal en schip voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), in het leven geroepen voor ondernemers die financiële problemen hebben vanwege de energiecrisis. Sinds 2015 heeft de Arnhemse snackbarhouder groene stroom omdat hij milieubewust wil werken, maar dat komt hem duur te staan. Want daardoor is zijn zaak 'te duurzaam' om in aanmerking te komen voor de regeling.

Pieter vond het destijds, toen hij in 2015 de cafetaria overnam, belangrijk om achterstallige apparatuur te vervangen en op duurzame toer verder te gaan. Hiermee zakte zijn verbruik zakte tot zo'n 42.000 Kwh per jaar. Heel duurzaam, maar ruim onder de 'grootverbruikergrens' van 50.000 Kwh. En dat is nu net een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor de energiesteun.

Als hij advocaat van de duivel zou spelen en alle apparatuur aanzet waardoor hij de grootverbuikergrens haalt, krijgt hij de subsidie wel. Bizar, concludeert hij. "Dus ik moet lekker energie verspillen en niet duurzaam doen om maar aan die energiesubsidienorm te geraken." Maar dat kan hij niet aan zichzelf verkopen, want het milieu gaat hem aan het hart. "Ik wil gewoon duurzaam zijn." Maar duurzaam omgaan met energie, dat loont dus niet.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat ziet het probleem van duurzame ondernemers als Pieter niet zo. "Ik dénk dat die snackbar onder de kleinverbruikregeling valt. Daar zal hij niet helemaal mee geholpen zijn, maar daar is die voor bedoeld."

Tussen wal en schip

Een andere vereiste voor de subsidie is dat ondernemers minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. "En dat ben ik zeker. Dat is variërend 13 tot 15 procent van mijn omzet", aldus Pieter. Zo betaalt hij zich nu blauw aan de energiekosten, die van 700 euro naar 2700 euro zijn gestegen. Toch valt hij net als veel andere lokale ondernemers tussen wal en schip, en moet nu twee dagen in de week dicht omdat hij het anders niet kan betalen.

'Kunnen niet iedereen helpen'

Frans van Rooij, directeur van de vereniging Professionele Frituurders, herkent de problemen van meer ondernemers en eist dat voor deze groep hulp geboden wordt, voordat het te laat is: "Het is eigenlijk niet acceptabel. Ondernemers zitten echt in de knoei. Ze moeten nu keuzes maken hoe ze de winter door gaan komen."

Uit onderzoek van de vereniging blijkt dat honderden bedrijven op punt staan om hun zaak te sluiten. En als dat niet dit jaar is, dan valt het doek voor een grote groep volgend jaar wel. Maar ja, aldus de minister: "We zullen met deze regeling, die heel gericht bedoeld is, niet iedereen kunnen gaan helpen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.