Politiek
5 sep 2018, 15:17
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft in de Tweede Kamer opnieuw zijn spijt betuigd over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving, en gezegd dat hij het niet zo heeft gemeend. ''Mijn uitspraken spijten me. De woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet'', aldus Blok. ''Het zijn heel ruiterlijke woorden. Dit schept helderheid", reageerde Gert-Jan Segers van de coalitiepartner ChristenUnie. PVV-leider Geert Wilders sprak van een ''recordtempo door het stof gaan''.
Hij zei in juli op een besloten bijeenkomst dat hij geen multiculturele samenleving kent waar groepen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. De minister kreeg woensdag felle kritiek te verduren van zowel oppositie- als coalitiepartijen. Veel partijen willen weten of Blok dit werkelijk denkt en of dit zijn geloofwaardigheid aantast. Lees ook: Minister Blok flink door het stof na beledigende uitspraken De uitspraken hebben volgens Blok geen gevolgen voor zijn geloofwaardigheid of effectiviteit als minister van Buitenlandse Zaken. De contacten met buitenlandse collega's zijn gewoon doorgegaan en zijn agenda is alweer ''bomvol''. Volgens Blok kan hij dus nog ''effectief functioneren''.
Een aantal landen was boos over zijn opmerkingen. Vanuit zijn ambassades in Londen Parijs, of Berlijn zijn er geen signalen ''dat de relatie met deze landen is verstoord", aldus Blok. Alleen Suriname heeft zijn excuses niet geaccepteerd. Maar met dat land was de relatie voor zijn uitspraken ook al niet goed, voegde hij eraan toe. Lees ook: Stef Blok wil verder praten met Suriname na beledigende uitspraken Alexander Pechtold (D66) hekelde ook de uitspraken van Blok over Oost-Europa, en de geringe bereidheid van landen daar om vluchtelingen op te vangen. ''Dat zet Nederland op grote afstand'', aldus Pechtold. ''Als je nu al de handdoek in de ring gooit, zie ik de Orbans van de wereld al denken 'prima'.'' Viktor Orban is de premier van Hongarije en is fel gekant tegen de opvang van vluchtelingen. Een andere uitspraak waar de Kamer zich aan stoort is het verband dat de bewindsman legde tussen genetica en vreedzaam samenleven. ''Dat moet ik overlaten aan wetenschappers", erkende Blok. Na lang aandringen gaf hij aan dat mensen ondanks alle verschillen kunnen samenleven. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.