Terug

Volg Hart van Nederland

Boer Gert nieuwsgierig naar uitkoopregeling maar tool is te ingewikkeld

Politiek

12 juni 2023, 17:24

Vanaf maandagochtend kunnen boeren in Nederland zelf berekenen of zij tot de groep van piekbelasters behoren. Boeren wachten hier al heel lang op en kunnen met een rekentool gaan kijken en nadenken of zij willen worden uitgekocht, hun bedrijf willen verplaatsen of dat het mogelijk is om verder te innoveren. Varkensboer Gert Altena (51) uit het Overijsselse Hoogenweg is nieuwsgierig naar de tool, maar heeft ook vragen.

"Omdat ik geen opvolger heb voor mijn bedrijf is de uitkoopregeling misschien wel interessant voor mij", vertelt Gert maandag aan Hart van Nederland. De kinderen van Gert hebben andere keuzes gemaakt en willen geen boer worden, iets wat hij maar al te goed begrijpt: "Die hebben er niet heel veel zin in", begint Gert. "Boer ben je 24/7, als er ook maar een greintje twijfel bestaat om dat niet te zijn, moet je het niet doen. Je moet er dag en nacht voor klaarstaan", gaat hij verder.

'Te lastig en te ingewikkeld'

De agrarische ondernemer heeft in 2022 zijn bedrijf laten taxeren en weet dus wat het waard is, "maar ik ben heel benieuwd wat er uit gaat komen." Maar al snel na het openklappen van zijn laptop loopt boer Gert tegen ingewikkelde vragen aan.

Iets wat het Zuid-Hollandse BBB-Statenlid Edwin Veldhuijzen en tevens melkveehouder ook al liet weten: voor het invullen van de tool heb je echt een specialist nodig, maar weinig boeren hebben deze informatie paraat. Je kan een specialist toegewezen krijgen van de overheid maar als je zelf een adviseur wil inschakelen, is dat voor eigen rekening. "Dat geeft al weer het 'wij van wc-eend'-gevoel. Zoiets wekt geen vertrouwen", aldus het statenlid.

Ook zet Veldhuijzen vraagtekens bij de meetmethode voor stikstofneerslag. "Te lastig en te ingewikkeld, ik weet bijna zeker dat de meesten daar niet uit komen. Het gaat bovendien om een zeer omstreden rekenmodel, de Aerius-check. Als iedere boer ervan overtuigd is dat dit niet de methode is om op bedrijfsniveau dingen te bepalen, hoe kan je dan in godsnaam toch weer dit rekenmodel gebruiken?"

Uitkoopregeling

Minister Christianne van der Wal (Stikstof) heeft maandagochtend bekendgemaakt dat een boer een piekbelaster is als deze meer dan 2500 mol stikstof uitstoot. Deze boeren kunnen zich laten uitkopen voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf. De regeling is vrijwillig, schrijft Van der Wal. Ze laat ook weten dat boeren die nu onder de regeling vallen niet per definitie later in aanmerking komen voor verplichte maatregelen. Wel benadrukt ze dat er geen aantrekkelijkere regeling zal komen dan die er nu ligt.

Minister Van der Wal over rekentool uitkoopregeling voor boeren:

Minister Van der Wal over rekentool uitkoopregeling voor boeren
1:26
Minister Van der Wal over rekentool uitkoopregeling voor boeren

Hoewel geld belangrijk is, speelt er ook iets anders mee als Gert besluit zijn bedrijf te verkopen. "Mensen denken er veel te makkelijk over na. Je verkoopt niet zomaar een familiebedrijf. Het gaat voor veel boeren moeilijk worden om dit leven achter te laten", denkt Gert.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.