Politiek
1 sep 2023, 19:27
Al jaren staan de koeien van boer Peter uit Nieuw Annen in een stal met een lekke mestkelder eronder. De scheuren zijn ontstaan door aardbevingen vanwege gaswinning in Groningen. Volgens Peter is er een kans dat de stal ieder moment kan instorten. Maar een nieuwe stal en mestkelder gaat de melkveehouder uit Nieuw Annen van de overheid niet krijgen.
"Dat is ongeoorloofde staatssteun", zegt een woordvoerder van het door de Staat aangestelde IMG tegen Hart van Nederland.
De afgelopen 11 jaar leeft Peter Dekens, samen met zijn gezin, in angst. In 2012 werd het dorpje in Huizinge, 7 kilometer verderop, getroffen door een aardbeving. "In mijn woning en in de schuur waar de machines staan, merkte ik dat er grondwater naar binnen liep. Experts hebben vastgesteld dat er scheuren in onze woning en schuur zaten. Het bleef niet alleen bij de woning en schuur.”
Want de mestkelder van de melkveehouder uit Sint Annen raakte steeds eerder vol. "Er zijn niet alleen scheuren ontstaan in onze boerderij en schuur, maar ook in de mestkelder. Daardoor kan grondwater de mestkelder inlopen. Door dit water raakt de mestkelder sneller vol." In plaats van zes maanden is de mestkelder soms na drie à vier maanden al vol. "Dat betekent dat ik de mest elders moet afvoeren en dat brengt extra kosten met zich mee.”
Maar naast de extra kosten, zorgen de scheuren ook een hoop stress bij de familie Dekens. "Als de kelder het straks begeeft, dan stort de hele boel in. Het leven van mijn koeien en mijzelf staat op het spel." Die zorgen over lekke mestkelders spelen niet alleen op de boerderij van Peter. Bij Stichting Boerenbelang Mijnbouwschade zijn vele tientallen meldingen van boeren bekend. "Negen op de tien boeren die zich bij ons melden, hebben allemaal schade aan hun mestkelder. Dit betreft scheuren in de muren en wanden die zijn ontstaan door aardbevingen vanwege gaswinning", stelt voorzitter Berend Jan Westerdijk.
Ook het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is bekend met de problemen. Het instituut is door de overheid aangesteld om de schades die veroorzaakt zijn door de gaswinning af te handelen. In een reactie aan Hart van Nederland laat een woordvoerder van IMG weten dat er sinds 1 juli jl. een nieuwe werkwijze wordt gehanteerd.
"Externe deskundigen stellen vast wat de daadwerkelijke schade en de bedrijfsschade bedraagt. Op basis hiervan berekenen we de schade."
De oplossing van een nieuwe stal met mestkelder bouwen ziet IMG niet zitten. "Het bouwen van een nieuwe mestkelder staat veelal niet in verhouding tot de geleden schade en kan daardoor worden gezien als ongeoorloofde staatssteun, met alle gevolgen van dien. Daarom is het vergoeden van een nieuwe mestkelder veelal geen optie." Boer Peter is het daar mee oneens. “De staat heeft mij en mijn gezin ongeoorloofd leed aangedaan." IMG laat weten de komende maanden in gesprek te gaan met aanvragers. "Hoewel de vergoeding van de schade aan mestkelders dilemma’s oplevert, is het in ieders belang om samen een goede uitwerking te geven aan de nieuwe werkwijze."
Deel dit artikel
Lees ook
Steeds meer gasboringen Friesland, ondanks weerstand
Onzekerheid onder Groningers na val kabinet: 'Ik ben angstig'
Wat betekent de val van het kabinet voor het huidige beleid?
Huis in aardbevingsgebied moet tegen de grond, slopers staan volgende dag al op de stoep
Rutte geeft fouten in gasdossier Groningen toe: 'Ook door mij'
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.