Politiek
31 juli 2019, 13:54
Vanaf morgen mag je met een boerka of nikab niet meer de openbare ruimte betreden. De gezichtsbedekkende kleding is vanaf dan verboden in de tram, het ziekenhuis en op scholen. Wie het boerkaverbod overtreedt hangt een boete van 150 euro boven het hoofd. Wat mag nog wel en wat mag niet meer? De regering verwacht van medewerkers van de locaties waar het verbod geldt, dat zij actief mensen aanspreken op het dragen van een boerka of nikab. Als de drager het kledingstuk niet afdoet, kan de politie worden ingeschakeld. Lees ook: 150 euro boete als je een boerka draagt in de tram Maar de handhaving van de nieuwe regel is nog vaag en veel instanties, zoals de academische ziekenhuizen, hebben al aangegeven niet actief mee te willen werken aan het verbod. Gaat het dan wel echt werken?
Rotterdam, Utrecht en Amsterdam hebben al aangegeven niet actief te handhaven. Burgemeester Halsema van Amsterdam zei eerder al dat ze door de schaarste aan politiemensen andere zaken voorrang wil geven. "Ziekenhuizen en universiteiten zeggen niet de politie te zullen bellen, het GVB gaat geen mensen uit de tram halen. Dat ondersteunt onze prioriteit".
Trein-, bus- en trambedrijven zien het niet zitten om voertuigen stil te zetten wanneer iemand met een boerka instapt. Zij vrezen dat de politie niet komt opdagen als zij om ondersteuning vragen. "Wij zijn voor handhaving afhankelijk van de politie", zegt Arjan Vaandrager van Koninklijk Nederlands Vervoer, dat namens de grote ov-bedrijven spreekt. "Wanneer de politie niet komt opdagen, kan dat gevolgen hebben voor de veiligheid van het ov-personeel."
In Nederland dragen er zo'n 150 vrouwen een boerka of nikab. De Utrechtse Rahmani is daar één van. Zij maakt zich juist zorgen om haar veiligheid door de terughoudendheid van instanties om het verbod te handhaven.
"Ik vrees dat mensen het verbod als een vrijbrief zien om het heft in eigen handen te nemen. De buschauffeur zal ons dan niet de bus uitzetten, maar ik verwacht dat andere reizigers me aanspreken en misschien zelfs voor eigen rechter gaan spelen."
Vallen er toch boetes op de mat bij boerkadraagsters, dan heeft de Rotterdamse partij NIDA al aangegeven de boetes te willen betalen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.