Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronagevallen ruim 300 hoger dan donderdag

LIVEBLOG | Aantal coronagevallen ruim 300 hoger dan donderdag

Politiek

4 dec 2020, 06:58

Nederland zit nog altijd in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen gaat flink op en neer, de vraag is hoe we de naderende feestdagen gaan vieren. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 5.935, dat zijn er 301 meer dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 1625, dat zijn er 30 minder dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 473, dat zijn er 15 minder dan op donderdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 17:29 - Rutte: pas komende dagen besluiten over corona-aanpak

Premier Mark Rutte denkt in de strijd tegen het coronavirus op dit moment zelf niet aan extra maatregelen voor het onderwijs, zoals scholen een week langer dichthouden in de kerstvakantie. Maar tegelijk sluit hij het ook niet uit, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het is niet mijn verwachting maar we moeten het nog bezien. Er zitten grote nadelen aan een extra week vrij. Het heeft impact op de kinderen en de vraag is wat het doet met de verspreiding van het virus", zei Rutte. Het kabinet heeft allerlei varianten voor de corona-aanpak de komende periode voorgelegd aan het OMT, het team deskundigen dat adviseert over het virus. Het beeld dat Rutte zelf heeft over een langere sluiting van de scholen is dat het niet "een dramatisch effect" zou hebben op het indammen van het virus. Maar de komende dagen zullen het kabinet en de deskundigen alles bekijken en erover nadenken. "Het zou kunnen dat we dinsdag op de persconferentie zeggen dat de scholen toch langer dichtgaan." De afgelopen dagen heeft Rutte contact gehad met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Daar zijn ook de scholen open en de horeca dicht. De sluiting van de horeca is in andere landen ook verlengd, zei de premier. Hij wees nogmaals op de "meer dan gemiddelde risico's" op besmetting in horecagelegenheden. "Mensen zijn vaak langer dan 15 minuten bij elkaar en ook harde muziek en drankgebruik leiden tot meer risico's." De besmettingscijfers zien er volgens de minister-president nog steeds niet goed uit. De cijfers schommelen dagelijks en vrijdag was er een lichte stijging in het aantal nieuwe besmettingen met 300, tot bijna 6000. "We hadden rond 10 december op een ander niveau willen zitten, van ongeveer 3000 nieuwe besmettingen per dag". Dat zou leiden tot minder opnames in ziekenhuizen en op de intensive care. De hoge besmettingsgraad vereist voorzichtigheid, waarbij geen onverantwoorde risico's moeten worden genomen, benadrukte Rutte. Een groot deel van het kabinet komt zondag weer bijeen op het Catshuis om alle mogelijkheden door te nemen. De dagen erna zijn er nog overleggen over corona en neemt het kabinet besluiten. Dinsdagavond zullen Rutte en zorgminister Hugo de Jonge tijdens hun persconferentie de besluiten bekendmaken.

Update 17:08 - Sneltest geeft profclubs meer grip op corona-uitbraak

Antigeensneltesten kunnen worden gebruikt om (vroege) corona-infecties op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt uit een onderzoek door het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers. In samenwerking met de KNVB deden de onderzoekers een maand lang onderzoek onder arbiters, voetballers en stafleden van dertien professionele voetbalclubs waaronder PSV en AZ die onlangs te maken hadden met een corona-uitbraak. Ook onder meer FC Utrecht, ADO, PEC Zwolle en SC Cambuur deden mee. Sinds het begin van de competitie in september moeten de clubs zich al wekelijks laten testen met een reguliere PCR-test. In ruim een maand tijd werden 824 mensen uit de voetbalwereld ook herhaaldelijk getest met een sneltest van Abbott. In vergelijking met de resultaten van PCR-test blijkt de antigeentest (die binnen 15 minuten een uitslag geeft) vrijwel net zo nauwkeurig te zijn in de vroege fase van de infectie. Volgens hoofdonderzoeker Marije Hofstra van het UMC Utrecht is de sneltest juist betrouwbaar genoeg om een vroege infectie aan te tonen, zelfs al heeft de patiënt nog geen klachten. "We hebben in deze studie gezien dat zo'n snelle test kan helpen bij het inperken van een (kleine) uitbraak, door frequent asymptomatische personen te testen en daarmee nieuwe infecties in een vroege fase snel op te sporen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van deze test."

Update 16:42- Burgemeester Deventer dreigt met winkelsluiting zaterdag

Burgemeester Ron König van Deventer waarschuwt zijn inwoners vrijdag dat ze de winkelstraten op de drukke zaterdagmiddag voor sinterklaasavond moeten mijden. Als het weer "onverantwoord druk" wordt in het centrum van Deventer, moeten winkels in de binnenstad en in wijkwinkelcentra voortijdig sluiten, laat hij weten. "Het aantal besmettingen in Deventer loop tot mijn schrik veel harder op dan in andere gemeenten in de regio. Ik maak me daar met sinterklaasavond voor de deur oprecht zorgen over. Afgelopen week was het erg druk in de stad", twittert König. Binnenstadondernemers ondersteunen zijn waarschuwing: "Kom zoveel mogelijk alleen en niet allemaal tegelijk op zaterdagmiddag. Dan blijft het hanteerbaar", stelt binnenstadsmanager Peter Brouwer. Deventer telde vrijdag 58 coronabesmettingen per 100.000 inwoners.

Update 15:57 - Rutte vindt bedreiging OMT-leden 'totaal onacceptabel'

Minister-president Mark Rutte is "enorm geschrokken" van berichten dat leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus, worden bedreigd. Hij noemt het "totaal onacceptabel" dat dit gebeurt. "Deze mensen doen goed en belangrijk werk, en doen dat naar eer een geweten", zegt Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Mensen kunnen het oneens zijn met hun adviezen, en "discussiëren op inhoud is prima", maar intimidaties en bedreigingen kunnen echt niet, aldus de premier.

Update 14:58 - 5935 positieve coronatesten geregistreerd, ruim 300 hoger dan donderdag

Het aantal nieuwe coronagevallen is vrijdag ruim 300 hoger dan donderdag. In de afgelopen 24 uur zijn 5935 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Donderdag waren het er 5634 (na correctie) en woensdag ruim 4900. In de grote steden slaat het virus nog steeds het hevigst toe. Amsterdam had tussen donderdag- en vrijdagochtend 226 positieve testresultaten. Tilburg 147, Rotterdam had er 133, Utrecht 117 en Den Haag 116. Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 58. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde donderdag het overlijden van 61 coronapatiënten. De afgelopen week raakten 35.229 mensen besmet, ruim 500 minder dan de week ervoor. Er stierven deze laatste week 359 mensen. Sinds het begin van de uitbraak dit voorjaar zijn er 54.3965 mensen besmet geraakt en 9623 aan corona overleden.

Update 14:47 - Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt licht

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag licht gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1625 coronapatiënten. Dat zijn er dertig meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 473 op de intensivecareafdelingen, vijftien meer dan een dag eerder. De overige 1152 patiënten met de ziekte liggen op verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten ook met vijftien toenam. Het afgelopen etmaal werden er vijftien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, waarvan drie ic-patiënten.

Update 12:15 - Verlaging leeftijd HPV-vaccinatie door corona niet gehaald

Jongens en meisjes vanaf negen jaar worden volgend jaar toch nog niet gevaccineerd tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Uit een brief van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer blijkt dat corona de oorzaak is. Eigenlijk zouden vanaf 2021 niet alleen meisjes, maar ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV. De leeftijd waarop het vaccin wordt aangeboden, zou bovendien omlaag gaan van twaalf naar negen jaar. Door corona gaat dat niet door, schrijft Blokhuis: "Vanwege de hoge werkdruk" bij de Jeugdgezondheidszorg "en de inzet van personeel bij de bestrijding van Covid-19 blijkt dit streven helaas niet haalbaar." De uitbreiding wordt daarom verschoven naar 2022. In dat jaar wil Blokhuis ook van start met een inhaalactie.

Update 10:42 -De Jonge: geen moeite mee me zichtbaar te laten vaccineren

Minister Hugo de Jonge heeft er geen probleem mee om zich voor de camera te laten inenten met een coronavaccin. Maar hij benadrukt dat de kwetsbare groepen als eerste aan de beurt zijn als de vaccins worden geleverd en goedgekeurd. "Als ik aan de beurt ben heb ik er geen enkele moeite mee om dat in alle transparantie te doen", aldus de Jonge. "Het is mooi dat de wetenschap ons dit levert. Vaccinatie is onze beste troef." Maar het goede voorbeeld geven zal niet meteen gebeuren, benadrukt de bewindsman. "In Nederland hebben we ervoor gekozen de kwetsbare groepen eerst te doen, dan is het logisch de eerste vaccins voor hen beschikbaar te hebben."

Update 10:33 - Wereldwijd meer dan 65 miljoen coronabesmettingen

Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is vrijdag de 65 miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. In totaal zijn nu 65.277.100 besmettingen en 1.507.323 sterfgevallen vastgesteld sinds het opduiken van het virus in China eind vorig jaar. Halverwege september passeerde het aantal besmettingen de 30 miljoen. Met meer dan 19 miljoen besmettingen is Europa het gebied met de meeste infecties. Afgelopen week steeg het aantal daar met 1,7 miljoen, verspreid over 52 Europese landen. In de Verenigde Staten zijn meer dan 14 miljoen besmettingen vastgesteld. Donderdag registreerde het land nog een recordaantal nieuwe besmettingen. In een etmaal werden meer dan 210.000 Amerikanen geïnfecteerd.

Update 09:25 - SCP: vertrouwen in politiek na sterke stijging weer afgenomen

Waar het vertrouwen in de politiek aan het begin van de coronacrisis sterk was gestegen, is dat inmiddels weer een stuk lager. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag. De overheid wordt volgens het SCP nu ook medeverantwoordelijk gehouden voor de omvang van de crisis, met name omdat de overheid zich in de ogen van veel mensen nu beter had kunnen en moeten voorbereiden. Het vertrouwen van Nederlanders in de politiek is nog steeds wel aanzienlijk hoger dan voor de coronacrisis. De verwachting is echter dat dit vertrouwen tijdelijk is en op termijn daalt naar het niveau van voor de crisis. Een van de verklaringen voor het dalende vertrouwen ten opzichte van de eerste golf is dat corona niet meer wordt gezien als een externe crisis die ons is overkomen. De overheid wordt daarom nu ook medeverantwoordelijk gehouden voor de omvang van de crisis, aldus het SCP. Lees hier meer.

Update 08:22 - Tweederde kankerpatiënten gaat coronavaccinatie halen

Tweederde van de mensen met kanker geeft aan gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van deze groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen bij de vaccinatie. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat, samen met andere zorgorganisaties, laten onderzoeken en er ruim 2400 (ex-)kankerpatiënten voor gesproken. Van de mensen die niet meer beter worden, zegt ruim 7 op de 10 graag een vaccinatie te krijgen. Ruim drie kwart van de mannen geeft aan graag gevaccineerd te willen worden ten opzichte van ruim de helft van de vrouwen: van de vrouwen zegt een derde het nog niet te weten. Onder de mensen van 66 jaar of ouder geeft bijna 8 op de 10 respondenten aan graag gevaccineerd te willen, waarvan ruim de helft met voorrang. Kwetsbare mensen, waaronder kankerpatiënten, voelen dagelijks waarom de Covid-19-vaccinatie zo belangrijk is, zegt NFK-directeur Arja Broenland. "En juist de mensen die worden behandeld voor kanker of zelfs niet meer beter worden en nu geïsoleerd zitten uit angst om besmet te raken, zijn gebaat bij het vaccin. Het biedt ze de bescherming die ervoor kan zorgen dat zij deze kwetsbare, soms laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen met hun dierbaren."

Update 07:47 - 'Waarschijnlijk te laat om onrustige jaarwisseling te voorkomen'

De nieuwjaarsnacht dreigt een chaos te worden als gemeenten niet heel snel in actie komen en passende activiteiten voor jongeren organiseren. Er zijn nog veel te weinig initiatieven en waarschijnlijk is het zelfs al te laat om dat nog recht te trekken. Dat zeggen veiligheidsexperts en politievakbond ACP tegen BNR. Zij vrezen een onrustige periode tot de jaarwisseling en een grimmige nieuwjaarsnacht. De oproep om jongeren voor en tijdens oud en nieuw wat vertier te geven dateert al van half november, toen Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, het thema aankaartte. Maar zonder evenementen zal het nog een "forse uitdaging" worden om de veiligheid te waarborgen, zei hij toen al. Bruls kon op bijval rekenen van politie en deskundigen. Die constateren nu dat er nog veel te weinig initiatieven zijn om ook echt werk te maken van enig vertier rond oud en nieuw.

Update 07:34 - Meerdere leden OMT bedreigd, zelfs beveiliging nodig

Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) zijn de afgelopen tijd bedreigd, blijkt uit gesprekken die NU.nl met OMT-leden heeft gevoerd. De huizen van verschillende OMT-leden zijn bezocht en er zijn brieven met daarin intimiderende teksten bij hen bezorgd. Diederik Gommers, die zegt zelf niet te zijn bedreigd, spreekt over "ernstige bedreigingen". Het hoofd van de intensivecareafdeling van het Erasmus MC zegt dat die bedreigingen via sociale media worden geuit, maar dat OMT-leden soms ook thuis worden bezocht. Volgens Gommers wordt "een enkel OMT-lid" beveiligd. Of dat om permanente beveiliging gaat, wil hij niet zeggen. Niet alle OMT-leden die NU.nl sprak, zeggen zich geïntimideerd te voelen door de bedreigingen. De bedreigingen leiden bij meerdere wetenschappers van het Outbreak Management Team, het orgaan dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, wel tot twijfels over of ze door moeten gaan met hun mediaoptredens. Lees hier meer.

Update 07:04 - 'Door coronavaccinatie mogelijk minder hulp voor zieke werknemer'

Als bedrijfsartsen straks betrokken worden bij de eerste ronde van coronavaccinaties in Nederland, zullen ze minder tijd hebben voor hun andere taken, zoals het begeleiden van mensen die tijdelijk niet kunnen werken en het adviseren over arbeidsomstandigheden. Daar wijst de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) op. "Het is te behappen, maar het wordt schipperen. Het zal krap zijn, maar het geeft ook enorm veel energie om zo'n klus te klaren", zegt directeur Gijsbert van Lomwel van de beroepsvereniging voor bedrijfsartsen. De coronavaccinaties beginnen mogelijk in januari. Ouderen en mensen uit medische risicogroepen zijn het eerst aan de beurt. Die vaccinaties zullen worden verricht door instellingsartsen en huisartsen. Daarnaast krijgen mensen die in de zorg werken voorrang, en bij die vaccinaties zijn bedrijfsartsen betrokken. Nederland telt ongeveer 1800 bedrijfsartsen. "Zelfs zonder corona zijn dat er al te weinig voor wat we aan taken hebben", aldus Van Lomwel. Het tekort komt door vergrijzing. Oudere collega's gaan nu met pensioen en vanuit de opleidingen komen er nog niet genoeg nieuwe bedrijfsartsen bij om dat op te vangen. Toch zullen de vaccinaties zelf wel goed komen, zegt Van Lomwel, helemaal omdat de bedrijfsartsen die niet zelf hoeven te zetten. Geschoold personeel mag mensen inenten, zolang er maar medisch toezicht is, om bijvoorbeeld bij bijwerkingen meteen in te kunnen grijpen. "

Update 06:18 - Kerstnachtmis sneuvelt door corona

Voor het eerst sinds mensenheugenis zullen zijn enkele tientallen rooms-katholieke kerken door heel Nederland dit jaar geen Kerstmis vieren. De op kerstavond traditionele kerstnachtvieringen gaan dit jaar niet door. Dat meldt Trouw vrijdag. De kerken willen zich aan de coronamaatregelen houden en daarom niet meer dan dertig mensen toelaten.  De kerken vrezen een veel grotere toeloop. Normaal worden de vieringen op kerstavond druk bezocht: voor veel mensen is het de enige keer per jaar dat ze naar de kerk gaan. Meer dan twintig gemeenschappen uit drie parochies (Heilig Kruis Salland, De Heilige Lebuinus Parochie Deventer en Sint Marcellinus) in het oosten van het land kondigden hun besluit deze week aan. Ook in het bisdom 's-Hertogenbosch gaat in verschillende parochies de kerstnachtviering niet door, bevestigt een woordvoerder van het bisdom.

Update 05:34 - Aantal sterfgevallen neemt toe na drie weken daling

Onderzoekers van het statistiekbureau CBS zagen het aantal sterfgevallen vorige week weer toenemen, volgend op drie weken van daling. Het is nu al tien weken zo dat er meer mensen overlijden dan gebruikelijk was in dezelfde periode in de jaren hiervoor. Dat komt hoogstwaarschijnlijk vanwege het coronavirus. Vorige week overleden naar schatting 3450 mensen. Dat zijn er 150 meer dan een week eerder en 400 meer dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Het aantal sterfgevallen ging in andere jaren ook wel omhoog in de winter, maar niet zoveel als nu. De statistici verwachten dat dit komt door de uitbraak van het coronavirus. Maar dat kunnen ze nog niet met zekerheid vaststellen, omdat ze nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden. Tot nu toe zijn tijdens de tweede golf minder mensen overleden dan tijdens de eerste. In de eerste tien weken van de tweede golf overleden 4300 meer mensen dan gewoonlijk. Tijdens de eerste golf lag deze zogenoemde oversterfte dubbel zo hoog. Volgens het CBS neemt het aantal overlijdens in alle leeftijdsgroepen toe, maar vooral bij ouderen.

Update 05:11 - Productie en verbruik elektriciteit veren weer op na coronadip

Nederland produceerde en verbruikte in het derde kwartaal weer meer elektriciteit na een daling in het tweede kwartaal vanwege de coronacrisis. Er werd meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energie en gas en minder uit kolen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De elektriciteitsproductie was 14 procent hoger dan een jaar eerder en bereikte daarmee het hoogst gemeten niveau in de periode 2014-2020. De statistici hebben de elektriciteit die nodig was voor de installaties die stroom opwekken niet meegerekend. Hoe hoog de elektriciteitsproductie is, hangt volgens het CBS af van de binnenlandse en buitenlandse vraag. Die gingen beide omhoog. In het tweede kwartaal verbruikte men in Nederland nog minder elektriciteit vanwege de coronacrisis. Maar het verbruik ging in het derde kwartaal weer omhoog. Bovendien hadden Duitsland en België meer behoefte aan Nederlandse stroom. Hernieuwbare energiebronnen wekten 41 procent meer elektriciteit op dan in het derde kwartaal van 2019. Vooral zonnepanelen en windmolens wekten meer stroom op. Op zee werd een groot windpark geopend en op land stond een gunstige wind. Bovendien stond er voor meer vermogen aan zonnepanelen opgesteld. Ook aardgascentrales wekten meer energie op. Kolencentrales juist iets minder.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.