Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Afgelopen week 27.485 besmettingen en 925 opnames gemeld

LIVEBLOG | Afgelopen week 27.485 besmettingen en 925 opnames gemeld

Politiek

6 okt 2020, 06:30

De tweede coronagolf stopt vooralsnog niet. In de afgelopen week zijn meer dan 25.000 besmettingen vastgesteld. In ziekenhuizen en op de ic's wordt het steeds drukker. In sommige regio's zijn ziekenhuizen weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland van maandag 5 oktober. - Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen dinsdag: 4.548 - Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis dinsdag: 975 - Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care maandag: 190 - Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.461 - Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 19:26 - 'App Coronamelder voldoet nog niet aan alle eisen'

De CoronaMelder, de app van het ministerie van Volksgezondheid die gebruikers moet waarschuwen als zij recent in de buurt kwamen van iemand met het coronavirus, voldoet nog niet aan alle eisen. Dat stellen onder meer privacy-organisaties Bits of Freedom en Platform Burgerrechten en mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de app onder de loep namen. Meer dan veertig experts formuleerden afgelopen april tien uitgangspunten waaraan zo'n app zou moeten voldoen. Hoewel de app volgens de privacy-organisaties technisch goed is ontworpen en er veel aandacht is voor gebruikersgemak en privacy, schiet deze volgens hen toch nog te kort. De organisaties stellen onder meer dat een randvoorwaarde bij de app zou moeten zijn dat een gebruiker zich na een melding direct kan laten testen. Nu in dat geval slechts wordt geadviseerd tien dagen thuis te blijven, noemen de organisaties de meerwaarde van de app "nihil".

Update 19:15 - Coronabesmettingen bij twee nertsenbedrijven in Limburg

Bij twee nieuwe nertsenbedrijven in Limburg zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een bedrijf in Veulen (gemeente Venray) en een bedrijf in Evertsoord (gemeente Horst aan de Maas). De dieren worden zo snel mogelijk gedood. De besmettingen kwamen aan het licht door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf in Veulen heeft 5800 moederdieren en dat in Evertsoord 9000.

Update 18:32 - 'Steun voor coronamaatregelen gedaald'

Nederlanders staan in meerderheid achter de coronamaatregelen van het kabinet, maar de steun is wel gedaald. 65 procent staat erachter, tegen constant 75 procent in de afgelopen maanden. Dat staat in het onderzoek door I&O Reserch onder 2231 Nederlanders in opdracht van de NOS. De meerderheid van de ondervraagden (66 procent) wil een strengere aanpak in de coronacrisis, tegen 37 procent een maand geleden. Slechts 12 procent vindt dat de aanpak losser mag, terwijl vorige maand ruim een kwart (26 procent) van de ondervraagden dat vond. Het onderzoek toont verder aan dat 20 procent "altijd of meestal" een mondkapje draagt, tegen slechts 4 à 6 procent in de zomer. Meer dan 90 procent houdt zich aan de 1,5 meterrichtlijn, negen op de tien zeggen te niezen in de elleboog of een zakdoek.

Update 17:06 - Zorgautoriteit: spreiding patiënten gaat moeizaam

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit hebben ziekenhuizen in de Randstad moeite met het overplaatsen van coronapatiënten naar andere regio's. "Ziekenhuizen geven aan dat hun bedden vol raken, maar dat het hen onvoldoende lukt patiënten te spreiden", aldus een woordvoerder. Regio's binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) hebben afspraken gemaakt over de spreiding van coronapatiënten, maar volgens de NZA worden die afspraken niet overal nagekomen.

Update 16:45 - Verbod op verkoop van alcohol in avondwinkels Gelderland-Midden

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem gaat de verkoop van alcohol in avondwinkels vanaf vrijdag verbieden. Het is de bedoeling dat het verbod gaat gelden voor de hele veiligheidsregio Gelderland-Midden, waarvan Marcouch voorzitter is. De avondwinkels hoeven niet te sluiten, maar mogen vanaf 22.00 uur 's avonds geen licht-alcoholische dranken, bier en wijn meer verkopen. Marcouch kiest voor die maatregel, omdat er het afgelopen weekeinde bij nachtwinkels in zijn stad lange rijen ontstonden na de verplichte sluiting van de horeca om 22.00 uur 's avonds. Utrecht maakte maandag bekend dat supermarkten en nachtwinkels in die stad op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur zullen sluiten om drankverkoop tegen te gaan.

Update 16:25 - Brabanthallen krijgt ontheffing om 600 mensen te ontvangen

De Brabanthallen krijgt een ontheffing van de huidige coronamaatregelen. De evenementenhal mag zeshonderd mensen aan publiek ontvangen in plaats van het maximale aantal van dertig personen in de zaal, laat een woordvoerder weten. "Het zijn zeker voldoende plekken om open te kunnen gaan", aldus de woordvoerder. "Op deze manier is het de moeite waard en kunnen artiesten ook gewoon hun gang gaan." De locatie in Den Bosch is niet de enige culturele instelling die ontheffing kreeg. Door het hele land kregen instellingen die, maar de meeste mogen maar 250 bezoekers ontvangen. Eind september maakte de veiligheidsregio Brabant-Noord nog bekend geen ontheffingen te willen verlenen, maar kwam daar later toch op terug.

Update 16:08 - Helft bewoners verpleeghuis Norg overleden aan corona

In verpleeghuis De Omloop in het Drentse Norg is de helft van de bewoners overleden aan corona. Dat gebeurde in slechts tweeënhalve week tijd na de eerste besmetting. De Omloop is een verpleeghuis waar plek is voor 24 bewoners die vanwege dementie niet meer thuis kunnen wonen. De eerste besmetting bij een bewoner werd op 19 september vastgesteld, waarna zes dagen later de eerste bewoner overleed. Anderhalve week later is maandag de twaalfde bewoner al overleden. Van de andere twaalf zijn nog acht bewoners besmet met het virus. Zij worden apart verzorgd van de vier die het virus niet hebben opgelopen. De GGD heeft een bron- en contactonderzoek gedaan, maar onduidelijk blijft hoe het virus het verpleeghuis is binnengekomen. Op dit moment zijn vijftien medewerkers met het virus besmet, zij zitten in thuisquarantaine.

Update 14:26 - Afgelopen week 27.485 besmettingen en 925 opnames gemeld

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is nog verder opgelopen. In de afgelopen zeven dagen zijn 27.485 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut 19.326 positieve tests en in de week daarvoor 13.471. Verder werden 925 mensen in een ziekenhuis opgenomen, tegen 601 in de week ervoor. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4548 positieve tests gemeld. Dat is iets minder dan de 4575 positieve tests van de dag ervoor. Dit waren er aanvankelijk 4581, maar dit is naar beneden bijgesteld.

Update 13:45 - App CoronaMelder zaterdag 10 oktober landelijk uitgerold

De app CoronaMelder wordt zaterdag 10 oktober landelijk geïntroduceerd. Dat laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. De wet over de app werd dinsdag aangenomen in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer stemde er begin september al mee in. In een aantal andere landen wordt al gebruik gemaakt van een soortgelijke app. "We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken", zegt De Jonge. "De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten."

Update 13:41 -Senaat steunt wet over app CoronaMelder

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet over de app CoronaMelder. In een hoofdelijke stemming gaven 51 senatoren hun steun. Tegen stemden 19 senatoren. De app waarschuwt mensen die in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is. Het gebruik ervan is vrijwillig. Eerder dinsdagochtend gaf al ruim twee derde van de senaat aan positief te zijn over het wetsvoorstel. Naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waren ook GroenLinks, PvdA, SP en SGP voorstander. Maar toen moest zorgminister Hugo de Jonge nog wel op een aantal vragen antwoord geven.

Update 12:56 - 'Voorzitter Arib wil Kamer voorlopig niet verhuizen wegens coronacrisis'

Kamervoorzitter Khadija Arib wil de verhuizing van de Tweede Kamer in verband met de verbouwing van het Binnenhof voorlopig afhouden.

Deze signalen hebben verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) bereikt, waarop hij leden van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer een brief heeft gestuurd. Bronnen bevestigen een bericht van De Telegraaf hierover.

Lees hier verder.

Update 11:33 - Ziekenhuizen mogen remdesivir uitwisselen vanwege tekort

Ziekenhuisapotheken krijgen tijdelijk toestemming om de virusremmer remdesivir onderling uit te wisselen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) versoepelt de regels vanwege het tekort aan het middel, dat vaak wordt toegediend aan coronapatiënten. Normaal mogen ziekenhuisapotheken niet met elkaar handelen in geneesmiddelen. In dit geval is uitwisseling wel toegestaan, in elk geval tot en met 31 december, omdat sommige ziekenhuizen nog voldoende remdesivir op voorraad hebben, terwijl in andere ziekenhuizen tekorten ontstaan, aldus de IGJ. De aanvoer van het middel is stilgevallen, doordat de vraag wereldwijd groter is dan het aanbod. Nederland is afhankelijk van een Europese voorraad, die de Europese Commissie heeft ingekocht bij fabrikant Gilead. Het medicijn wordt hier vervolgens verspreid door de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (DVP) van het RIVM. Per patiënt moet remdesivir worden aangevraagd bij deze dienst.

Update 10:38 - Ruime meerderheid Senaat steunt wet over app CoronaMelder

Ruim twee derde van de Eerste Kamer geeft aan voor de wet over de app CoronaMelder te zijn. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moet nog wel op een aantal vragen antwoord geven. Dinsdagmiddag volgt er een hoofdelijke stemming. Naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geven ook GroenLinks, PvdA, SP en SGP aan hun leden te adviseren om voor het wetsvoorstel te stemmen. Dan zouden zeker 52 van de 75 senatoren de wet steunen. Andere fracties laten het oordeel nog in het midden of zijn fel tegen, zoals de PVV. Volgens de PVV is de wet overbodig en zijn gegevens van burgers op enige manier toch te herleiden. De voorstanders vinden juist dat de wet nodig is om privacy en andere waarborgen goed vast te leggen. Inmiddels hebben volgens het ministerie van VWS ruim 1,3 miljoen mensen de CoronaMelder geïnstalleerd op hun mobiele telefoon. Het is nog niet bekend wanneer de app landelijk van kracht wordt. Dat wordt waarschijnlijk na de stemming bekend gemaakt.

Update 09:42 - 'Horecapersoneel test het meest positief op corona'

Van alle beroepsgroepen test horecapersoneel het vaakst positief op corona. Vanaf juli testte één op de twintig horecamedewerkers positief, met in september een uitschieter van bijna elf procent, meldt BNR Nieuwsradio.

Dick Koerselman, voorzitter van FNV Horecabond, schrikt enorm van die cijfers en vindt het verstandig als horecapersoneel mondkapjes gaat dragen, zegt hij tegen de nieuwszender. "We hebben het dringende advies van de overheid om in openbare gebouwen een mondkapje te dragen. Wij zeggen tegen onze leden dat ze dat ook moeten doen, omdat het altijd iets bijdraagt." Voor een mondkapjesplicht in de horeca voelt Koerselman niets, hij pleit voor meer discipline in de horeca. Lees hier verder.

Update 09:25 - Horeca kijkt met afgrijzen naar lange rijen voor nachtwinkels

Door de horeca eerder dicht te gooien en het aantal bezoekers te beperken worden coronaproblemen niet opgelost. Sterker nog: het probleem lijkt zich alleen maar te verplaatsen naar supermarkten en avondwinkels. Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) keek afgelopen weekend met afgrijzen naar de lange rijen voor de supermarkten en nachtwinkels nadat de cafés en restaurants om 22.00 uur hun deuren moesten sluiten. Hij pleit voor het terugdraaien van de beperkingen. Lees hier verder.

Update 08:53 - Run op commerciële soa-tests door corona

Commerciële bedrijven die soa-zelftests aanbieden, doen zeer goede zaken in coronatijd. Mensen blijken massaal over te schakelen op deze manier van testen, omdat bij veel GGD'en de soa-zorg is afgeschaald. Dat meldt BNR na een rondgang onder een aantal van deze bedrijven. GGD-personeel is massaal nodig voor het testen op het coronavirus en het bron- en contactonderzoek. Bij de commerciële aanbieder Testalize.me is de vraag naar zelftests 30 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Soapoli-online noteert zelfs een toename van 45 tot 50 procent. Volgens een arts van Soa Aids Nederland, werken commerciële tests doorgaans net zo goed, maar moet goed worden bedacht dat je voor een betrouwbare uitslag zeker moet weten op welke soa je moet testen. En na afloop moet je wel de zorg vinden die je nodig hebt en daar wil het nog wel eens aan schorten bij deze aanbieders. "Er zijn goede, maar, liever ga je naar je huisarts of de GGD, als dat wel lukt. "

Update 08:21 - Virusremmer remdesivir in Nederland is op

De virusremmer remdesivir is sinds zondag niet meer leverbaar aan ziekenhuizen. De voorraad die het RIVM voor Nederland beheerde, is op. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) bevestigde een bericht daarover van het Financieele Dagblad. Het medicijn wordt gebruikt bij ernstig zieke coronapatiënten. Het departement verwacht "mogelijk vandaag of morgen nieuwe leveringen uit Brussel", zegt de woordvoerder. De Europese Commissie heeft het middel centraal ingekocht voor de EU-landen. VWS heeft de laatste weken volgens de woordvoerder al steeds aangeklopt bij de commissie, omdat de voorraad van het RIVM snel slonk in verband met het stijgende gebruik van de virusremmer. De afgelopen weken loopt het aantal coronapatiënten snel op. De ziekenhuizen hebben zelf geen voorraad remdesivir in huis. Ze moeten het middel bestellen bij het RIVM als ze dat nodig hebben. De woordvoerder weet niet hoeveel remdesivir er in Brussel is besteld voor Nederland. Hij wijst erop dat er wereldwijd een tekort is aan het middel, omdat de vraag vele malen groter is dan het aanbod.

Update 06:58 - Nieuwe cijfers: meer dan 25.000 coronagevallen afgelopen week

De tweede coronagolf stopt vooralsnog niet. In de afgelopen week zijn meer dan 25.000 besmettingen vastgesteld. Het exacte cijfer komt dinsdagmiddag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde vorige week dinsdag dat het in de zeven dagen ervoor 19.326 meldingen van positieve tests had gekregen. De week daarvoor steeg het aantal besmettingen met 13.471 en nog een week eerder kwamen 8265 coronagevallen aan het licht. In de zes dagen sinds de vorige update is het aantal besmettingen met 22.920 toegenomen. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 4581 positieve tests geregistreerd, een nieuw dagrecord. Zeker 230 mensen zijn in de afgelopen zes dagen in een ziekenhuis opgenomen, maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger. Het aantal doden door corona steeg in de afgelopen zes dagen met 68. Hier kunnen ook oudere sterfgevallen tussen zitten, die nu pas zijn doorgegeven en verwerkt. Lees hier verder.

Update 06:44 - 'Nederland kampt met tekort aan virusremmer remdesivir'

Nederland kampt met een tekort aan remdesivir, de bekendste virusremmer voor patiënten met ernstige corona-verschijnselen. Ziekenhuizen kunnen het medicijn op dit moment niet bestellen, melden het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid in het FD. "Het is heel erg vervelend", zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. "Wij zijn al weken in gesprek met de Europese Commissie om meer remdesivir deze kant op te krijgen." De Europese Commissie koopt de virusremmer centraal in en regelt de verdeling over de lidstaten. Bij het RIVM en VWS is het onbekend of er ook in andere Europese landen tekorten zijn. Remdesivir is eind juni als eerste medicijn tegen covid-19 goedgekeurd door het Europese Medicijnenagentschap. Patiënten herstellen gemiddeld sneller dankzij het middel, dat ooit is ontwikkeld tegen hepatitis C en ebola.

Update 06:24 - Registratieplicht voor reizigers was niet uitvoerbaar

Het voorstel van het Outbreak Management Team om in de strijd tegen het coronavirus een registratiesysteem op te zetten van reizigers die ons land binnenkomen, is afgelopen zomer gesneuveld in een overleg van hoge ambtenaren en experts, het zogeheten Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO). Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), aldus de NOS. Het BAO bestaat uit ambtenaren en afgevaardigden van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de GGD-GHOR, aangevuld met ambtenaren van een aantal betrokken ministeries. Bij een crisis beoordeelt het BAO de adviezen van het Outbreak Management Team op politiek-bestuurlijke haalbaarheid en wenselijkheid. Op 29 juli stelt het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan het kabinet voor om reizigers "op enigerlei wijze" te registreren, of ze ons land nu via de lucht, het water of de weg zouden binnenkomen. Het systeem zou ook moeten zorgen voor "een goed overzicht en een adequate informatievoorziening over de quarantaine", aldus het OMT. Maar een dag later heeft het BAO daar bedenkingen bij, hoewel de ambtenaren en experts uit het overleg de noodzaak van een betere naleving van de thuisquarantaine wel onderschrijven. Maar ze maken zich zorgen over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van een registratieplicht.

Update 06:02 - D66 wil ook mondkapjesadvies voor mbo en hoger onderwijs

Ook voor het mbo en hoger onderwijs zou er een dringend advies moeten komen om een mondkapje te dragen, vindt coalitiepartij D66. Op die manier zouden mogelijk meer studenten in het mbo, hbo en op universiteiten weer fysiek onderwijs kunnen volgen, stelt de partij. "Dagelijks zitten een miljoen studenten thuis, en bestaat hun onderwijs de hele dag uit een computerscherm", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. "Als ze met een mondkapje op iets meer veilig écht college kunnen krijgen, doen de meeste studenten dat graag", verwacht hij. Bij elkaar komen om te werken is een "fundamenteel onderdeel van het onderwijs". Naast het uitbreiden van het mondkapjesadvies naar het mbo en hoger onderwijs, wil D66 dat er een nieuwe RIVM-richtlijn komt, "gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over het virus". Zo zou duidelijk moeten worden dat studenten weer vaker fysiek onderwijs kunnen volgen. De vorige richtlijn is ruim drie maanden oud, benadrukt de partij. Lees ook: Minder dan de helft van scholen in Nederland heeft ventilatie op orde Ook zou de mate van ventilatie op mbo- en hbo-instellingen en universiteiten moeten worden gecontroleerd, net als gebeurt op scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Update 05:53 - Kabinet start campagne om elkaar te helpen tijdens corona

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geven dinsdag het startsein voor een campagne die mensen aanspoort elkaar aandacht te geven en stil te staan bij het verdriet dat het coronavirus heeft veroorzaakt. Onder het motto 'Aandacht voor elkaar', worden mensen opgeroepen elkaar door de tweede golf heen te slepen. Rutte en De Jonge nemen dinsdag het voortouw in Den Bosch, waar ze praten met tien Brabanders die corona tijdens de eerste golf van dichtbij hebben meegemaakt. De premier wilde aanvankelijk een nationale dag van bezinning organiseren om stil te staan bij de invloed die het virus op de samenleving heeft gehad. Nu blijkt dat de epidemie nog niet voorbij is, wil het kabinet ook aandacht voor problemen die in de tweede golf alleen maar groter worden, zoals eenzaamheid en werkloosheid. Het kabinet wil dat acties op lokaal niveau van de grond komen. Op deze website worden de komende maanden initiatieven verzameld. Een aantal acties staan al op de site. Volgens een woordvoerder van de overheid moeten de voorbeelden lokale partijen en burgers "inspireren" om zelf iets op te zetten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.