Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Opnieuw flinke tegenvaller met levering vaccin AstraZeneca

LIVEBLOG | Opnieuw flinke tegenvaller met levering vaccin AstraZeneca

Politiek

12 mrt 2021, 06:16

Nederland blijft nog zeker tot het einde van deze maand in de huidige lockdown, inclusief avondklok. Toch gloort er volgens het kabinet hoop en zijn er misschien nieuwe versoepelingen mogelijk rond Pasen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 6068, dat zijn er 688 meer dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 1910, dat zijn er 15 minder dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 576, dat zijn er 4 meer dan op donderdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 27, er zijn tot nu toe 16.025 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.784.735 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 21:49 - Politie maakt einde aan illegaal feest in Wateringen

De politie heeft in Wateringen (Zuid-Holland) een einde gemaakt aan een illegaal feest in een bedrijfspand aan de 's-Gravenzandseweg. Drie personen zijn aangehouden.

De ongeveer dertig aanwezigen zijn bekeurd.

Update 17:55 - Oudervereniging: doe de buitenschoolse opvang weer open

Scholen en kinderdagverblijven zijn al een maand weer open, en nu zou ook de buitenschoolse opvang weer helemaal open moeten. Dat vindt de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK)."De rek is er bij veel ouders al lang uit en steeds meer ouders moeten weer buitenshuis aan het werk", stelt de organisatie, die ook zegt dat de heropening van scholen en kinderdagverblijven niet tot veel coronabesmettingen heeft geleid.

De buitenschoolse opvang (bso) heeft de laatste tijd wel noodopvang voor kinderen met problemen thuis en voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben. Andere kinderen kunnen niet naar de bso, zij moeten na schooltijd naar huis of naar een vriendje of vriendinnetje. Als de opvang weer helemaal opengaat, "kan in veel gezinnen de stress afnemen en de rust terugkeren, en dat is beter voor de mentale en lichamelijke gesteldheid van ouders en kinderen", aldus BOinK.

Update 17:38 - Ook Wereldgezondheidsorganisatie keurt coronavaccin Janssen goed

Het Nederlandse coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden heeft nu ook de goedkeuring gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Dat betekent dat het middel in alle landen een noodvergunning zou mogen krijgen. Daarnaast mag het vaccin worden gebruikt in ontwikkelingslanden, waar de WHO een speciaal vaccinatieprogramma heeft opgezet.

De Verenigde Naties hebben 500 miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld voor het zogeheten COVAX-programma. De WHO wil helpen bij de vaccinatie van mensen in 92 ontwikkelingslanden die zelf geen geld hebben voor coronavaccins.

Het vaccin van Janssen is donderdag goedgekeurd in de Europese Unie. Dat betekent dat het binnenkort in Nederland kan worden toegediend. Nederland heeft 11,7 miljoen doses van het middel besteld.

Update 16:53 - Reproductiegetal stijgt tot net boven de 1

Het coronavirus verspreidt zich weer een klein beetje sneller door Nederland. Het zogeheten reproductiegetal is gestegen van net onder de 1 naar net boven de 1. Het staat nu op 1,01. Afgelopen dinsdag was het 0,98. Vorige week vrijdag was het nog iets hoger dan nu. Toen stond het getal op 1,04. Bij een reproductiegetal van 1 blijft de corona-uitbraak redelijk stabiel. Elke man of vrouw die het coronavirus oploopt, besmet gemiddeld één andere persoon, die ook gemiddeld één ander aansteekt. Hoe verder het reproductiegetal boven de 1 zit, hoe meer mensen besmet raken en hoe sneller het virus zich verspreidt. Op het hoogtepunt van de eerste golf, een jaar geleden, was het reproductiegetal 2,18. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzamerhand doven.

Het reproductiegetal wordt twee keer in de week berekend. Elke dinsdag en vrijdag komt het cijfer op het coronadashboard van de overheid te staan. Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend, het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 25 februari. Op 13 februari was het reproductiegetal 1,16, het hoogste niveau sinds begin december.

Update 16:42 - Opnieuw flinke tegenvaller met levering vaccin AstraZeneca

Farmaceut AstraZeneca levert ook de komende weken fors minder vaccins aan Nederland dan gepland. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat tussen nu en eind april om een nieuwe tegenvaller van 450.000 doses.

Het ministerie heeft daarnaast nieuwe informatie gekregen over het tweede kwartaal. Op basis daarvan verwacht het nu in de eerste helft van het jaar in totaal 4 miljoen vaccins van AstraZeneca te krijgen. Dat is ongeveer een kwart minder dan oorspronkelijk was beloofd.

Update 15:47 - Bioscopen trekken zich terug uit proef met sneltesten

De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) trekt zich terug uit de voorgestelde proef met sneltesten. Volgens de branchevereniging zijn sneltesten in de bioscoop praktisch en economisch onhaalbaar. Ook zouden de testen geen toegevoegde waarde hebben voor de bioscopen. Die zijn volgens de NVBF al volkomen veilig ingericht. De betaalde testen zouden ook nog eens de definitieve nekslag kunnen betekenen voor de bioscoopbranche, die al een jaar in zwaar weer verkeert. Vorige week werd een proef met sneltests voorgesteld door de ministeries van Cultuur en Volksgezondheid. De bioscopen wilden graag helpen om de samenleving weer eerder open te krijgen. Maar het voorstel van coronaminister Hugo de Jonge dat "het geen onlogische gedachte is dat je een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken", is niet goed gevallen bij de achterban.

De pilot zou een test moeten zijn voor het nieuwe wetsvoorstel ‘tijdelijke wet testbewijzen Covid-19’, waarin bioscopen en filmtheaters onder de festival- en evenementennoemer worden geschaard en alleen toegankelijk zijn met een (betaald) testbewijs.

Volgens de NVBF zouden de bioscopen na 23 maart, de dag van de persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge, volgens dat protocol heel snel weer open moeten en kunnen.

Update 15:22 - Hoogste aantal coronagevallen sinds half januari

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6068 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal meldingen in een etmaal sinds 14 januari.

Lees meer

Update 15:13 - Inburgeringsexamens kunnen weer van start gaan

Mensen die opgaan voor een inburgeringsexamen of een staatsexamen voor anderstaligen, kunnen daar vanaf volgende week weer voor terecht bij DUO. Dat schrijft minister Wouter Koolmees (Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer.

De examenlocaties zijn sinds 16 december dicht. Koolmees wil niet dat mensen die klaar zijn voor het examen hun opgedane kennis weer kwijtraken. Ook moeten de wachtlijsten niet verder oplopen, schrijft hij.

Daarom gaan de toetslocaties weer open, maar dan wel volgens de coronamaatregelen. Daardoor is er minder capaciteit dan eerder. Om verdere achterstanden te beperken, kan men ook 's avonds en op zaterdagen examen doen.

Update 14:58 - Ondernemersorganisaties positief over uitbreiding coronasteun

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de verruiming van het steunpakket van de overheid voor ondernemers. Het kabinet maakte eerder op vrijdag bekend dat diverse regelingen worden uitgebreid. De organisaties zeggen dat de eerste berichten positief klinken, maar waarschuwt ook dat de uitbreiding in de praktijk nooit alle kosten van ondernemers dekt.

Ook zegt VNO-NCW dat de uitbreiding wel "erg laat" komt, nu ondernemers al maanden gesloten zijn, schulden hebben en moeten interen op hun eigen vermogen. Daar moeten ook oplossingen voor komen, vinden de organisaties.

Winkeliersvereniging INretail laat weten dat het "veel beter zou zijn als regelingen zoals de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) met terugwerkende kracht tot 100 procent worden aangevuld", aldus een woordvoerder. Nu is dat alleen voor de TONK-regeling zo, het budget voor mensen die hun noodzakelijke rekeningen door de coronacrisis niet kunnen betalen. INretail wil dat de overheid zo snel mogelijk toegekende vergoedingen op de rekening van de ondernemer stort.

Het kabinet trekt het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 730 miljoen euro extra uit voor de uitbreiding van de steun voor ondernemers. Zo gaat de TVL-regeling omhoog van 85 procent naar 100 procent. Daar had VNO-NCW al om gevraagd. Het budget voor de TONK wordt verdubbeld.

Update 14:52 - Burgemeester mag straks desnoods kantoorpand sluiten

Bij een corona-uitbraak op kantoor, mag een burgemeester in het ergste geval het pand sluiten. Een wetswijziging die dat regelt, is vrijdag goedgekeurd door de ministerraad. Het kabinet benadrukt dat de bevoegdheid om zo'n pand te sluiten alleen in het uiterste geval kan worden ingezet.

De Partij voor de Dieren en GroenLinks riepen het kabinet al eerder op dit te regelen. Het wordt mogelijk een kantoorpand maximaal tien dagen te sluiten als er zeker drie mensen besmet zijn en het virus lijkt rond te gaan op de locatie.

Volgens het kabinet werken de meeste beheerders van kantoorgebouwen overigens gewoon mee. Als dit niet het geval is en de GGD adviseert de deuren te sluiten, kan een burgemeester ingrijpen. Dat mag overigens alleen als ingrijpende maatregelen niet genoeg zijn om het ontstaan van een infectiehaard te voorkomen en als "de sluiting proportioneel is".

Het voorstel gaat naar de Raad van State, waarna de Tweede Kamer zich erover zal buigen.

Update 14:45 - Evenveel coronapatiënten in ziekenhuizen, aantal opnames stijgt

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is stabiel. Ziekenhuizen behandelen vrijdag 1910 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vijftien minder dan op donderdag en drie minder dan op woensdag.

Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen daalde naar 1334. Dat zijn er 19 minder dan op donderdag en 73 minder dan op dinsdag. Op de intensive cares steeg het aantal patiënten juist een klein beetje, van 572 naar 576. Sinds het begin van de week is dat aantal redelijk stabiel, tussen de 550 en 600. In de maand ervoor schommelde het aantal coronapatiënten op de ic's juist tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 250 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In de afgelopen week kwamen er gemiddeld 223 nieuwe patiënten per dag bij. Dat is het hoogste gemiddelde sinds 30 januari.

Update 13:42 - Milieuclubs geven minder gratis bomen weg wegens corona

Vier milieuclubs geven vanwege de coronacrisis minder gratis bomen weg dan eerder de bedoeling was. Aanvankelijk wilden Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda een miljoen bomen voor niets weggeven, maar dat zijn er een half miljoen geworden. Vrijdag werden de laatste 35.000 bomen elektrisch naar de plek gebracht waar ze kunnen worden opgehaald.

Het grootste deel van het plantgoed kwam via de campagne MeerBomenNu terecht bij boeren die willen verduurzamen en bij mensen die een voedselbos, een bos voor duurzame voedselproductie, willen aanleggen op hun land. De organisaties maken gebruik van overtollig plantgoed dat normaal wordt weggehaald en versnipperd door natuurbeheerders. Met de campagne willen ze aantonen dat vergroenen "sneller en goedkoper kan dan wordt verondersteld".

De actie wordt volgend jaar herhaald. Een woordvoerder van de organisaties rekent erop dat er dan met de campagne wel het doel van een miljoen gratis bomen wordt gehaald.

Update 13:40 - Winkeliers gaan in beroep tegen blijvende coronamaatregelen

Winkelbranchevereniging INretail gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die bepaalde in een door de winkeliers aangespannen kort geding dat de coronamaatregelen waardoor niet-essentiële winkels alleen onder voorwaarden open mogen rechtmatig zijn.

"We zien kansen en mogelijkheden en vinden dat een betere belangenafweging moet worden gemaakt, want winkels kunnen veilig open", licht INretail de stap toe.

Update 13:33 - Door corona niet in elke gemeente tussentijds opkomstcijfer

In tegenstelling tot andere jaren melden niet alle gemeenten tussentijds de opkomstcijfers bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege de coronacrisis is de stembusgang dit jaar verspreid over drie dagen: naast de 'normale' verkiezingsdag (woensdag) kan er maandag en dinsdag gestemd worden. Daarnaast heeft een deel van de zeventigplussers dit keer per brief gestemd.

Ondanks corona wordt wel een goede opkomst verwacht. De verwachting is dat bijna evenveel Nederlanders gaan stemmen als vier jaar geleden. Begin deze maand gaf 79 procent van de ondervraagden in een peiling van I&O Research aan 'zeker' naar de stembus te gaan, 13 procent wil 'waarschijnlijk' gaan stemmen.

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 bracht bijna 82 procent van de kiesgerechtigden een stem uit, dat was de hoogste opkomst sinds 1986.

Update 13:11 - 730 miljoen euro extra coronasteun voor ondernemers

Het kabinet breidt twee bestaande steunmaatregelen voor ondernemers uit. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) gaat omhoog van 85 procent naar 100 procent. Ook wordt het budget voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) wordt verdubbeld. Dit is de steunmaatregel voor mensen die hun noodzakelijke rekeningen niet kunnen betalen, omdat hun inkomen door de coronacrisis is gedaald.

In totaal gaat er 730 miljoen euro extra naar de nieuwe uitbreiding van het pakket in het tweede kwartaal. Daarvan gaat 150 miljoen euro naar onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. Dit geld komt vooral ten goede aan middelgrote en kleine maakbedrijven, denkt het kabinet.

Een oplossing is voor grote winkelketens in financiële problemen nog niet gevonden. Hierover is het kabinet nog in gesprek met de bedrijven zelf. De verhoging van de TVL kost ongeveer 450 miljoen euro en is nodig omdat de lockdown toch weer langer duurt dan verwacht.

Update 12:29 - 'Meer medewerkers in verpleeghuizen hebben burn-outklachten'

Een op de drie verpleeghuismedewerkers die voor bewoners met corona zorgen, heeft last van burn-outklachten. Dit aantal is gedurende de coronapandemie flink toegenomen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Die organisaties houden op dit moment een enquête over de gezondheid en het welzijn van verpleeghuismedewerkers tijdens de coronapandemie. Het onderzoek heeft drie meetmomenten en wordt ingevuld door ongeveer 1.700 medewerkers van tien grote organisaties met meerdere locaties in het hele land.

Eind vorig jaar bleek uit de eerste resultaten van het onderzoek dat een groot aantal medewerkers in een verpleeghuis depressieve klachten (19 procent) of burn-outklachten (22 procent) heeft.

De uitkomsten van het tweede meetmoment, dat plaatsvond tussen oktober en december 2020, laten zien dat de psychische klachten onder de verpleeghuismedewerkers stijgen. Een toenemend aantal van de medewerkers die voor besmette bewoners zorgen, kampt met een burn-out (31 procent) en depressieve klachten (27 procent).

"Energievreters zoals een hoge werkdruk, aangrijpende emotionele situaties en het moeten nemen van moeilijke beslissingen geven extra belasting en werkstress’, zegt hoofdonderzoeker Sarah Janus van het UMCG. "Deze kunnen uiteindelijk resulteren in mentale gezondheidsproblemen."

Bij medewerkers zonder direct contact met besmette bewoners liggen deze percentages lager (burn-out 22 procent en depressieve klachten 21 procent). De derde ronde van het onderzoek is inmiddels begonnen en loopt tot begin april. De onderzoekers verwachten dat ze de resultaten hiervan in mei kunnen rapporteren.

Update 11:34 - Utrecht herdenkt tramaanslag 18 maart in stilte

Utrecht houdt dit jaar geen publieke bijeenkomst om stil te staan bij de slachtoffers van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein twee jaar geleden. Ook vorig jaar was de herdenking ingetogen door het uitbreken van het coronavirus.

Op 18 maart 2019 schoot Gökmen T. vier onschuldige reizigers dood. Meerdere mensen raakten gewond. De tramschutter kreeg levenslang voor zijn terreurdaad. De aanslag veranderde de levens van direct getroffenen voorgoed. De impact op ooggetuigen, hulpverleners en op de stad was groot.

"Wat er ook gebeurt en hoe verwarrend en onzeker deze tijden ook zijn: 18 maart vergeten wij nooit", zegt de in december aangetreden burgemeester Sharon Dijksma. Voor de slachtoffers en nabestaanden is het helaas nog elke dag 18 maart. We willen ook daarom met hen samen herdenken."

Een klein gezelschap legt op de plek van de aanslag kransen. De Domtoren slaat om 10.43 uur vier keer, één voor ieder slachtoffer. De vlaggen gaan halfstok op het stadhuis, stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.

Update 10:36 - Man aangehouden die agenten belaagde tijdens Museumpleinrellen

De politie heeft een 35-jarige man uit Zwolle aangehouden voor het aanvallen en mishandelen van politieagenten tijdens de demonstratie op het Museumplein op 24 januari. Hij zou samen met een harde kern van voetbalsupporters de agenten hebben aangevallen en de wapenstok van een agent hebben gestolen.

De verdachte zit momenteel vast en wordt verhoord. Bij de aanval werd ook één agent knock-out geslagen, hij moest in het ziekenhuis behandeld worden. Naar de persoon die daarvan verdacht wordt, doet de politie nog verder onderzoek.

Op het Museumplein kwam het op 24 januari net als een week eerder weer tot een confrontatie tussen de politie en relschoppers. De Mobiele Eenheid greep in toen zich op het plein zo'n 1500 mensen hadden verzameld, die tegen de regels in kwamen demonstreren tegen de coronaregels. Toen de betogers geen gehoor gaven aan de oproep weg te gaan, zette de politie de Mobiele Eenheid, waterkanonnen en de politie te paard in om het plein schoon te vegen. In totaal werden 190 personen aangehouden. De meesten werden snel heengezonden en kregen een boete.

Update 10:33 - Avond4daagse opnieuw individueel met een app

Basisschoolkinderen die mee willen doen aan de Avond4daagse, moeten daarvoor dit voorjaar opnieuw een app van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) gebruiken. Een traditionele Avond4daagse waarbij scholen allemaal tegelijk op pad gaan, zit er dit jaar voor de tweede keer niet in wegens de coronamaatregelen, aldus de KWBN.

De app is na inschrijving te gebruiken tussen 29 maart en 30 juni. Deelnemers kiezen zelf een afstand uit en een start- en finishpunt. De app zorgt voor vier routes, met aanmoedigingen en tips voor onderweg. Het is niet nodig om vier dagen achter elkaar te lopen, maar het evenement moet wel binnen twee weken zijn voltooid om een medaille te krijgen. Liefhebbers kunnen ook meer dan een keer een Avond4daagse lopen.

De KWBN zette de app vorig jaar voor het eerst in. Toen deden bijna 60.000 kinderen mee, maar die moesten toen in de zomervakantie wandelen. Gewoonlijk doen aan de Avond4Daagse zo'n 500.000 basisschoolkinderen mee. De traditie bestaat al sinds 1940. Wie dit jaar wil meelopen kan zich inschrijven op www.avondvierdaagse.nl of bij de lokale organisatie van de Avond4daagse.

Update 10:32 - Rechter velt oordeel: winkels mogen niet volledig open

Niet-essentiële winkels blijven voorlopig gebonden aan de lockdownmaatregelen en mogen niet weer volledig open. De rechtbank in Den Haag heeft dat bepaald in een kort geding dat winkeliersvereniging INretail had aangespannen tegen de Nederlandse staat.

De branchevereniging noemt die uitspraak een enorme teleurstelling. "Wij blijven van mening dat de Staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen hij besloot tot winkelsluiting over te gaan." INretail beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

Update 10:26 - Test van nieuwe coronatestapp ook week uitgesteld

Het uitstel van de twee proeffestivals in Biddinghuizen betekent ook het uitstel van de test van een nieuwe coronatestapp. Die app, CoronaCheck, is gemaakt zodat mensen kunnen bewijzen dat ze onlangs zijn getest op het coronavirus en dat die test geen besmetting aan het licht bracht. Zo'n app kan helpen bij het heropenen van de samenleving.

Het ministerie van Volksgezondheid wilde de nieuwe app zaterdag testen op het dancefestival Back to Live en zondag op het Popfestival, gehouden op het Walibi-terrein in Biddinghuizen. Op beide festivals zouden ongeveer 1500 bezoekers zijn. Vanwege zware windstoten, regen en kou zijn de festivals verplaatst naar zaterdag 20 en zondag 21 maart. Dat wordt de nieuwe vuurdoop voor de app.

CoronaCheck is de tweede corona-app die de overheid heeft laten bouwen. Eerder werd de CoronaMelder gelanceerd, die mensen waarschuwt als ze lang dicht in de buurt zijn geweest bij iemand die later positief testte op het coronavirus. Die app is meer dan 4,5 miljoen keer geïnstalleerd.

Update 10:20 - Van Ark kan niks beloven over opening sportscholen

Minister Tamara van Ark, die over sport gaat, begrijpt dat de sportscholen snel weer open willen maar ze kan niet beloven wanneer dat kan. "Binnensport is op zich niet gevaarlijk. Je kunt binnen bij een sportschool of een vereniging afspraken maken. Alleen het totaal aantal mensen dat sport is zo groot dat dat op zich een risico is voor contacten. Daar zit het probleem en niet bij de sport zelf."

Ze reageerde op een brandbrief die de fitnessbranche haar vrijdagochtend overhandigde en waarin ze een snelle heropening van de sportscholen eist. Dat er nu in bepaalde sectoren weer iets meer kan, betekent volgens haar "dat we die ruimte moeten verdelen over alle sectoren heen. De afgelopen tijd is er meer ruimte gemaakt voor buitensporten. Als er straks meer ruimte komt, moeten we die ook weer verdelen. En dat gaat met kleine stapjes."

Update 09:26 - Stormloop op Diana-musical: al 15.000 kaarten verkocht

Het publiek lijkt veel zin te hebben in de nieuwe musical Diana & Zonen, over het leven van prinses Diana. Een week na de aankondiging van de voorstelling, die in het najaar in de Nederlandse theaters te zien zal zijn, zijn er al meer dan 15.000 kaarten verkocht.

Dat heeft producent Iris van den Ende van MediaLane vrijdag bekendgemaakt. "Het was voor ons een vraag of het publiek door de zorgen over corona en de lockdown weer kaarten zou gaan kopen voor een voorstelling die na de zomer in première gaat", stelt ze. "We zijn daarom extra blij met de eerste cijfers. De magie van het theater is sterker dan corona."

Actrice Marlijn Weerdenburg speelt in de musical Lady Di. In het stuk wordt continu geschakeld tussen het liefdesverhaal van Diana en de Britse prins Charles begin jaren tachtig en de romance van hun zoon prins Harry met Meghan, die de afgelopen jaren op social media overal te volgen was.

Vanaf september is Diana & Zonen te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna gaat de productie op tournee langs de Nederlandse theaters.

Update 07:00 - Meer stemlokalen open dan bij vorige Tweede Kamerverkiezingen

Nederlanders kunnen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart op 9200 locaties hun stem uitbrengen. Vroegstemmers kunnen maandag 15 en dinsdag 16 maart terecht bij zo'n 1600 stemlokalen. Dat meldt het datapersbureau LocalFocus na een analyse van gegevens van de Open State Foundation, een onafhankelijke stichting die zich toelegt op "het bijdragen aan een digitaal transparante overheid en daarmee een controleerbare en vitale democratie".

In totaal zijn er 9600 stemlokalen verspreid over het land waar mensen een of meerdere dagen kunnen stemmen. Dat is een toename ten opzichte van de 9100 locaties waar mensen terecht konden bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Deze verkiezingen verlopen vanwege het coronavirus veel anders dan vorige keren. Mensen uit risicogroepen worden aangemoedigd al op maandag en dinsdag hun stem uit te brengen. Een waaier aan hygiënemaatregelen moet voorkomen dat mensen elkaar besmetten.

Bovendien kunnen 70-plussers hun stem per brief uitbrengen van woensdag 10 maart tot en met woensdag 17 maart. Ze mogen hun stem zelf op de post doen of naar een van de afleverpunten brengen. Daarvan zijn er doordeweeks ongeveer 500 geopend en in het komende weekend 170. Mensen die bang zijn besmet te raken hebben ook de optie om iemand te machtigen om een stem uit te brengen.

In Rotterdam zijn op woensdag de meeste stemlokalen geopend, namelijk ruim 400. Daarna volgen Amsterdam (369), Den Haag (260), Utrecht (156), Groningen (113) en Amersfoort (107).

Relatief gezien hebben Eindhovenaren op woensdag de minste keus uit stemlokalen, namelijk nog geen 3 per 10.000 stemgerechtigden. Ook in de gemeenten Hoorn, Hellevoetsluis en Waalre staan naar verhouding weinig stemlokalen. Op de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog staan er juist relatief veel.

Ruim de helft van de mensen verwacht lopend naar het stemlokaal te gaan, weet Veilig Verkeer Nederland op basis van een enquête. Een vijfde is van plan om de fiets te pakken.

Update 06:22 - Forse stijging coronabesmettingen Curaçao en Bonaire

Curaçao en Bonaire hebben de afgelopen week te maken gehad met een forse stijging van het aantal coronabesmettingen. Donderdag waren er op Curaçao 205 actieve besmettingen, tegenover 70 een week eerder. Op Bonaire waren het er donderdag 164 ten opzichte van 55 een week eerder.

Curaçao voerde als gevolg hiervan afgelopen maandag een verlenging van de avondklok in; de klok geldt nu vanaf 22 uur in plaats van middernacht. Bonaire scherpte een week geleden de coronamaatregelen aan, onder meer door het sluiten van niet-noodzakelijke winkels. Gezaghebber Edison Rijna zei donderdag dat, ondanks de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen, er geen nieuwe maatregelen worden genomen. Wel wordt er meer aandacht besteed aan communicatie naar de bevolking en aan geestelijke gezondheidszorg.

Opvallend is dat op Sint Maarten het aantal besmettingen al geruime tijd laag is. Deze week lag het grotendeels tussen de 15 en 20 actieve besmettingen. Op Aruba is een lichte stijging te zien van het aantal besmettingen, die zaten donderdag op 221 actieve besmettingen. De stijging op de Antilliaanse eilanden wordt vooral gelinkt aan de Britse variant die op de eilanden aanwezig is. Op de eilanden is sinds eind vorige maand een vaccinatietraject ingezet. Deze week vond de tweede levering van vaccins plaats.

Update 03:30 - Rechter spreekt zich uit over heropenen winkels

De rechter in Den Haag komt uiterlijk vrijdagochtend om 10.00 uur met een uitspraak in het kort geding van winkeliersvereniging INretail tegen de Staat, om heropening van winkels af te dwingen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december dicht. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het kort geding was maandag. De advocaten van INretail zeiden dat er "ongekende schade" wordt aangericht bij winkeliers door de winkels te sluiten en dat het goed mogelijk is om veilig te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de besmettingscijfers zijn gedaald.

Een juriste van de Nederlandse staat verklaarde dat de sluiting nog steeds nodig is om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer besmettingen te voorkomen. "Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen."

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.