Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte: lichte stijging aantal besmettingen 'op zich nog niet ernstig'

LIVEBLOG | Rutte: lichte stijging aantal besmettingen 'op zich nog niet ernstig'

Politiek

13 nov 2020, 21:15

Na een flinke daling neemt het aantal nieuwe besmettingen gestaag weer toe. Wel liggen er steeds minder patiënten in de ziekenhuizen. Tot en met volgende week woensdag gelden er in ieder geval nog strengere coronamaatregelen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 6.109, dat zijn er 458 meer dan op donderdag – Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.181, dat zijn er 20 minder dan op donderdag – Aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 609, dat zijn er 14 meer dan op donderdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.358 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:20 - Diederik Gommers kritisch op versoepeling coronamaatregelen

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is kritisch op het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen volgende week te versoepelen. Op Radio 1 zei hij dat hij bezorgd is over het mogelijke effect. "We hebben deze zomer gezien dat het aantal besmettingen toeneemt als mensen meer contact met elkaar hebben. Dus ik hoop dat we geleerd hebben van de zomer, want we gaan nu nog de moeilijke winterperiode in. De maand november en vooral de maand december staan bekend om de verkoudheidsvirussen. Dat wordt echt de kritieke periode, dus ik zou echt voorzichtig zijn op het moment", zegt Gommers die ook de vaste expert is van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over maatregelen tegen de uitbraak. Hij zegt dat het OMT nog geen advies heeft gegeven aan het kabinet over de versoepelingen maar dat het kabinet ook besluiten kan nemen zonder advies van het OMT.

Update 17:29 - Theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken mogen donderdag weer open

Zoals verwacht kunnen de theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken komende donderdag weer opengaan. De tijdelijke extra maatregelen van twee weken lopen woensdagavond laat op 18 november af, bevestigde premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn persconferentie. "Het was echt voor twee weken". Het is volgens Rutte nog niet precies te zien wat de extra maatregelen hebben opgeleverd. "De verwachting is dat het leidt tot 200 opnames minder op de intensive care en 1200 opnames minder in de ziekenhuizen. En daarnaast betekent het een versnelling van de werking van het pakket maatregelen van 13 oktober, dat dus blijft doorlopen", aldus Rutte.

Update 16:45 - Rutte: lichte stijging aantal besmettingen "op zich nog niet ernstig"

De lichte stijging in het aantal coronabesmettingen de afgelopen drie dagen "is op zich nog niet ernstig. Op weekbasis is er een afname van 30 procent en ook het reproductiegetal is een eindje onder de 1. Bovendien worden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen", zegt premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Dat cijfer is belangrijk, omdat het aantoont dat een besmet persoon minder dan één ander aansteekt en het coronavirus dan langzaam uitdooft. Vrijdag werden 6109 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl dat tot dinsdag nog was gedaald naar 4681. Deskundigen zijn niet overbezorgd over de recente stijging, stelt Rutte, "maar we volgen het heel kritisch". Volgens hem zijn er sowieso nog te veel mensen besmet met het coronavirus. Zo liggen er nog veel mensen in het ziekenhuis, waardoor reguliere zorg blijft afgeschaald. "Alles bij elkaar opgeteld zijn we er absoluut nog niet." Tegelijk was het volgens hem "ook niet voorzien dat we nu al op ongeveer 3500 nieuwe besmettingen per dag zouden zitten." Aan dat aantal zijn ongeveer tien opnames op de intensive care gekoppeld. Die aantallen zijn volgens de modellen pas voorzien in de eerste of tweede week van december, aldus Rutte.

Update 14:18 - Aantal besmettingen voor derde dag op rij gestegen, lichte daling aantal ziekenhuisopnames

Voor de derde dag op rij is het aantal nieuwe coronagevallen gestegen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6109 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had op donderdag 5651 nieuwe gevallen gemeld, op woensdag 5417 en op dinsdag 4681. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 54. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 89 sterfgevallen gemeld. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2181 mensen vanwege het coronavirus, twintig minder dan op donderdag. Het is het laagste aantal in bijna drie weken tijd. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1572 coronapatiënten, 34 minder dan een dag geleden. Het aantal patiënten op de ic's steeg juist licht, van 595 naar 609.

Update 14:06 - Vuurwerkbranche uitgenodigd voor gesprek met kabinet

De vuurwerkbranche is door het kabinet uitgenodigd om volgende week te komen praten. Dat zegt Marcel Teunissen, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). "Er zijn wat data voor volgende week in potlood doorgegeven", aldus Teunissen, die verder niet kan ingaan op de onderwerpen die er besproken zullen worden. De belangenvereniging hoopt dat het vuurwerkverbod waar het kabinet op lijkt in te zetten, niet doorgaat. Een verbod zou betekenen dat vuurwerkhandelaren dit jaar geen inkomsten hebben. De belangenvereniging merkte eerder deze week al dat consumenten vanwege het mogelijke verbod de hand op de knip houden.

Update 13:51 - Bijna 300 nieuwe coronagevallen op de Antillen

Op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten zijn in de afgelopen week 278 coronagevallen vastgesteld. Daarvan was meer dan de helft op Curaçao. Dat eiland telde 161 positieve tests. Op Aruba kwamen 78 gevallen aan het licht. Sinds het begin van de uitbraak zijn in totaal 6876 coronagevallen vastgesteld in de drie landen en de drie bijzondere gemeenten. De grote piek was begin augustus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam vrijdag voor het eerst met totaalcijfers over het Caribische deel van het Koninkrijk. Die gegevens worden voortaan elke vrijdag naar buiten gebracht, zoals het RIVM elke dinsdag met weekcijfers voor Nederland komt. In de afgelopen dagen zijn vier sterfgevallen gemeld op Aruba en één in Sint Maarten. Het dodental steeg daarmee naar 71. Momenteel liggen acht mensen in een ziekenhuis op Aruba, acht in Sint Maarten en zeven op Curaçao.

Update 13:24 - Geen schaatstochten deze winter in Kop van Overijssel door corona

Als het deze winter hard gaat vriezen, zullen er vanwege de coronamaatregelen toch geen toertochten voor schaatsers zijn in de Kop van Overijssel. De omgeving van het Nationaal Park Weerribben-Wieden trekt altijd vele duizenden liefhebbers van schaatsen op natuurijs, maar volgens burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland is het vrijwel onmogelijk om schaatstochten te organiseren die coronaproof zijn. Tochten als de Overijsselse Merentocht, de Belterweidetocht en de Blokzijler Merentocht zijn daarom al afgelast voordat er ijs in zicht is. Nog afgezien van de voorgeschreven 1,5 meter afstand tussen mensen en het huidige verbod op groepsvorming, zorgen schaatstochten ook traditiegetrouw voor een grote belasting van de hulpdiensten en de zorg. Zodra er natuurijs ligt stromen de wegen naar de Kop van Overijssel vol en moeten maatregelen worden genomen. De laatste keer dat er veel toertochten waren, stonden er zo'n 50.000 schaatsers op het Overijsselse ijs. Bats denkt wel dat er ook zonder georganiseerde tochten nog grote aantallen schaatsliefhebbers naar zijn gemeente zullen afreizen, zodra er ijs ligt. Steenwijkerland besluit op dat moment welke maatregelen genomen moeten worden.

Update 11:18 - Proef in bioscoop, theater en stadion, maar nog geen festivals

In een aantal bioscopen, theaters en stadions mogen begin volgend jaar bij wijze van proef meer mensen komen, om te kijken hoe dat gaat. Het kabinet heeft in principe groen licht gegeven voor tests met deze evenementen en zakelijke congressen, meldt staatssecretaris Mona Keijzer na een overleg tussen het kabinet en de evenementenbranche. Concerten, festivals mogen nog even niet proefdraaien. De proeven mogen overigens alleen in regio's waar op dat moment het risiconiveau 'waakzaam' geldt. Dat betekent dat de situatie goed onder controle is: het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is laag, mensen houden zich aan de regels, het bron- en contactonderzoek werkt goed en de zorg kan het aan.

Update 09:02 - Veiligheidsregio Utrecht: pak niet de auto naar natuurgebieden

Wie een frisse neus wil halen, moet dat in de eigen omgeving doen. Ga zo min mogelijk met de auto naar natuurgebieden. Die oproep doet voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht Peter den Oudsten, ook mede namens de 26 gemeenten in de regio. Volgens de Veiligheidsregio is het bezoek aan natuurgebieden in de regio Utrecht de afgelopen tijd zo sterk gestegen, dat er geregeld grote drukte ontstaat op parkeerplaatsen. Zeker op de woensdagmiddag en in het weekend is het druk in gebieden als de Utrechtse Heuvelrug. Dat mensen natuurgebieden opzoeken, vindt de Veiligheidsregio gezien op de coronamaatregelen wel goed te begrijpen. "Gelegenheden als bioscopen en musea zijn immers gesloten, en activiteiten als winkelen worden afgeraden." Maar door de drukte zetten steeds meer mensen hun auto in de berm, bij gebrek aan een plek op de parkeerplaats. Ook neemt het aantal overtredingen, zoals het niet aangelijnd uitlaten van honden, het achterlaten van afval en het betreden van rustgebieden, toe. Natuurbeheerorganisaties hebben zelf vaak al verscherpt toezicht georganiseerd, maar dat is volgens de Veiligheidsregio niet voldoende om de druk op de gebieden te verlichten. Daarom komt die nu met de oproep.

Update 08:59 - Illegale rave gaat komend weekend niet door

De organisator van grote illegale raves laat weten dat een dinsdag aangekondigde rave voor komend weekend toch niet doorgaat. De risico’s zijn te groot, zegt Locatie12.events op Instagram. Dat meldt Het Parool. Het account heeft op Instagram meer dan 15.000 volgers. Volgers kunnen zich via privéberichten opgeven voor de rave en krijgen dan de locatie door. Eerder werd een groot feest bij Hilversum, waar honderden feestvierders op afkwamen en waarover veel verontwaardiging ontstond, via het account aangekondigd. Sindsdien houdt de politie de Instagrampagina goed in de gaten. Lees ook: Zo gingen honderden jongeren uit het hele land los op illegaal feest in Hilversum Het is lastig voor de politie om de feesten van Locatie12.events aan te pakken. De organisatie screent eventuele bezoekers en pakt het voorzichtig aan. De locatie en precieze datum worden pas op het laatste moment doorgegeven en blijft zo lang mogelijk geheim. Op de feesten wordt entree gevraagd en bezoekers kunnen ook geld doneren. Wie er achter Locatie12.events zit, is niet bekend.

Update 07:11 - 'Twijfel bij kwart ouderen over vaccinatie tegen coronavirus'

Hoewel een meerderheid van de ouderen (65,5 procent) zich direct wil laten vaccineren zodra een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, bestaat er ook veel twijfel. Ruim een kwart (27,2 procent) van de ouderen geeft aan zich niet direct te laten vaccineren, 7,3 procent weet het nog niet. Dit is de uitkomst van een onderzoek onder 521 leden van het ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. Volgens het onderzoek zijn mannen eerder geneigd een vaccin te nemen dan vrouwen (respectievelijk 70,4 procent tegen 62,1 procent). Mensen op oudere leeftijd laten zich ook liever vaccineren. Dit loopt op van 44,9 procent onder mensen jonger dan 65 jaar tot 75 procent onder 85+'ers. 72,3 procent van de mensen die zich als risicogroep zien, wil zich laten vaccineren. Dat betekent ook dat ruim een kwart hier nog twijfels over heeft. Lees ook: Vier op de tien Nederlanders wil zich niet laten vaccineren tegen corona Er zullen straks niet meteen genoeg vaccins zijn om te verdelen onder alle Nederlanders. Het Nationaal Ouderenfonds vindt het belangrijk dat er goed wordt nagedacht welke mensen en bevolkingsgroepen als eerste toegang krijgen tot het vaccin. "Ouderen lopen grotere gezondheidsrisico’s, we hopen dat een groot deel van de eerste vaccins aan hen beschikbaar wordt gesteld", zegt Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

Update 06:25 -  Zorgmedewerker krijgt eigen risico vergoed na corona

Een ledencollectief van mensen in de zorg, IZZ, gaat aangesloten zorgmedewerkers het verplichte eigen risico vergoeden als zij door corona in het ziekenhuis belanden. Het idee: zorgpersoneel extra steun en waardering bieden. Dat schrijft het AD vrijdag. Stichting IZZ heeft een eigen collectieve zorgverzekering, waarbij zo'n 230.000 zorgmedewerkers zijn aangesloten. Naar verwachting zullen dit en volgend jaar 450 van hen moeten worden opgenomen of medicijnen moeten gebruiken na coronabesmetting. Eerder dit jaar pleitte de stichting tevergeefs bij de overheid voor een vergoeding van het verplichte eigen risico, maximaal 385 euro, voor zorgmedewerkers die corona oplopen tijdens hun werk. Lees hier verder.

Update 00:35 -  Sterfte nam vorige week niet verder toe, maar blijft hoog

Er zijn vorige week opnieuw meer mensen dan gebruikelijk overleden, maar het aantal neemt niet verder toe. Er stierven 3630 mensen, ongeveer evenveel als een week eerder, toen 3644 mensen overleden. De sterfte in week 45 (2 tot en met 8 november) is 700 hoger dan was verwacht voor deze periode, meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Ook de sterfte in verpleeghuizen stijgt niet verder en neemt zelfs iets af. Ten opzichte van een week eerder overleden ruim 1400 mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen. Dat zijn er 100 minder dan de week ervoor. Vergeleken met een week eerder is de sterfte onder mannen in week 45 verder toegenomen en overleden vaker mannen dan vrouwen, ofschoon er meer oudere vrouwen dan mannen zijn. Dat gebeurde volgens het statistiekbureau ook tijdens de eerste golf van de corona-epidemie. De oversterfte bij mannen was destijds 38 procent, bij vrouwen 29 procent. Sinds week 39 (21 september) is de wekelijkse sterfte volgens het CBS hoger dan verwacht. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden circa 10.000 mensen bij wie Covid-19 de vastgestelde of vermoedelijke doodsoorzaak was.

Update 00:04 - Pfizer-topman: ik zou mijn dochters er ook mee vaccineren

Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer in Nederland, zou zichzelf met het coronavaccin van zijn concern laten inenten "en mijn dochters ook". In het programma Op1 zei hij donderdagavond "dat er eindelijk een beetje licht aan het einde van de tunnel zichtbaar is". Ook sprak hij de bewering van president Donald Trump tegen dat het Amerikaanse concern bewust gewacht zou hebben met de bekendmaking van de effectiviteit van het vaccin tot na de verkiezingen. Het ging volgens Kaptein vooral om de snelheid van de wetenschap en "had niets met de verkiezingen te maken". Maandag werd bekend dat het coronavaccin van de farmaceuten Pfizer en BioNTech volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een coronabesmetting. Kaptein verwacht dat begin 2021 kan worden begonnen met vaccineren en gaat er tevens van uit dat het vaccin tegen Covid-19 "minstens een jaar gaat werken". Volgens hem zijn echter ook de vaccins van de andere farnaceuten nodig om de hele wereldbevolking te kunnen vaccineren. Volgens hem "weten we dat de bijwerkingen van het vaccin beperkt zijn" en kunnen die leiden tot griepachtige verschijnselen als koorts of moeheid. Als eventueel gevaar voor de toepassing ziet hij alleen vertraging opdoemen als er een onverwachte bijwerking aan het licht komt. Nederland zou op het totaal van 300 miljoen doses van het Pfizer-vaccin voor de EU-lidstaten aanspraak kunnen maken op 11,6 miljoen doses. Er zijn twee prikken nodig per persoon.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.