Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Kwart Nederlanders heeft inmiddels CoronaMelder-app op smartphone geïnstalleerd

LIVEBLOG | Kwart Nederlanders heeft inmiddels CoronaMelder-app op smartphone geïnstalleerd

Politiek

21 okt 2020, 07:10

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 8.764**, dat zijn er 589 meer dan dinsdag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.943, dat zijn er 84 meer dan dinsdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 450, dat zijn er 31 meer dan dinsdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.873** – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:18 - In nog acht regio's is coronasituatie 'zeer ernstig'

In nog acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Die status geldt vanaf woensdag in de veiligheidsregio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord. Deze acht regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost. Ook in Noord-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau woensdag verhoogd. De situatie veranderde daar van 'zorgelijk' in 'ernstig'. Die status gold al in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland. In Zeeland en Zuid-Limburg blijft de situatie 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, 'waakzaam'. Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De strenge maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden in het hele land en blijven nog minstens drie weken van kracht. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau. Bij 'zeer ernstig' zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal. Bovendien mogen bij risiconiveau 'zeer ernstig' bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.

Update 20:10 - YouTube: account Lange Frans niet verwijderd vanwege item Lubach

Dat het YouTube-kanaal van Lange Frans is verwijderd had niets te maken met het kritische item uit Zondag met Lubach. "We nemen beslissingen op basis van onze communityrichtlijnen, niet omdat YouTube het onderwerp is van een kritisch tv-programma", reageert de Nederlandse tak van YouTube woensdagavond op Twitter. Arjen Lubach had het zondag in zijn programma over het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën. YouTube en Facebook zouden iets moeten doen aan hun algoritmes die ervoor zorgen dat mensen in de 'fabeltjesfuik' stappen, zo stelde hij in de show. De presentator noemde Lange Frans een "complotdenker" omdat hij gelooft dat de elite en politici een satanisch pedofielennetwerk onderhouden en liet interviews zien die de rapper had met gelijkgestemden. Lees meer.

Update 19:08 - Vliegtuigpassagiers hebben lak aan Surinaamse quarantaine

Rond de 35 procent van de reizigers die de afgelopen weken vanuit Nederland naar Suriname zijn gereisd is niet in quarantaine gegaan. Zij hebben het dwingende advies van de Surinaamse regering om zich tien dagen af te zonderen naast zich neergelegd. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt tegen het ANP hier zeer teleurgesteld over te zijn. Passagiers zijn verplicht een negatief coronatestresultaat en een reservering voor een quarantaineplek in een hotel of huis te overhandigen. Niet alleen zijn die regels door velen aan hun laars gelapt, ook is duidelijk geworden dat de controle vanuit de overheid op de naleving tekort is geschoten, stelt Ramadhin vast. Mensen verzonnen "allerlei foefjes" om onder de quarantaine uit te komen. Zo waren er passagiers die netjes een boeking bij een hotel deden om daar in quarantaine te gaan, maar die na controle gewoon cancelden. Vervolgens vertrokken ze naar hun verblijfplaats, vaak zonder een telefoonnummer achter te laten.

Update 17:02 - Meeste middelbare scholen geven op dit moment nog fysiek les

De meeste middelbare scholen geven op dit moment nog fysiek les, zegt de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Woensdag meldde Het Parool dat een aantal scholen in Amsterdam tijdelijk is overgestapt naar deels digitaal lesgeven. "Dat komt inderdaad voor", aldus een woordvoerder van de VO-raad, "maar het zijn uitzonderingen." Leerlingen van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam krijgen volgens Het Parool op dit moment gedeeltelijk via een zoomverbinding les. Het aantal coronabesmettingen op de school liep op, waarna is besloten een deel van het onderwijs op afstand te doen in de hoop een grote uitbraak te voorkomen. Eerder werd ook bekend dat op het Spinoza Lyceum gedeeltelijk online wordt lesgegeven, omdat het aantal coronabesmettingen op de school opliep.

Update 16:00 - Traditionele sinterklaasintochten op veel plaatsen afgelast

De sinterklaasintochten zijn in veel gemeenten afgelast, zo blijkt uit een inventarisatie van het ANP. Het coronavirus en de aangescherpte maatregelen maken het organiseren van een veilige intocht met publiek voor de meeste organisaties onmogelijk. Een aantal gemeenten organiseert een alternatieve intocht. In Groningen, Heerenveen en Zwolle tot Hengelo, Deventer en Maastricht gaan de traditionele intochten zoals die al jaren worden georganiseerd, dit jaar niet door. Eerder werd al bekend dat in bijna heel Limburg intochten niet zijn toegestaan. Veel gemeenten zoeken wel naar alternatieve manieren om het kinderfeest alsnog te vieren. Zo schaalt Hilversum het al aangepaste plan voor de intocht nog verder af en exposeert in het plaatselijke museum de slaapkamer van de Sint. In de bioscoop draait een sinterklaasfilm. Ook Leiden en Den Bosch maken een sinterklaasverhaal dat online en lokaal uitgezonden wordt. Een aantal gemeenten waaronder Almelo en Krimpen aan den IJssel organiseren wel een intocht, maar zonder publiek. Beide intochten worden gefilmd en op de oorspronkelijke datum van de intocht lokaal en online uitgezonden, zo melden lokale media. In Arnhem wordt er wel langs de hele kade gevaren, maar daar gaan Sint en zijn pieten niet aan wal. De landelijke intocht op zaterdag 14 november gaat vooralsnog door vanaf een geheime locatie en wordt live uitgezonden door de NTR op NPO3. Ook de live-uitzending op AT5 van de Amsterdamse intocht gaat door vanaf een onbekend locatie.

Update 15:57 - Amsterdam UMC schaalt poliklinische zorg af

Het academische ziekenhuis Amsterdam UMC gaat zijn poliklinische zorg tijdelijk afschalen als gevolg van de toename van het aantal coronapatiënten. "De mate waarin dit plaatsvindt kan verschillen tussen specialismen en voor specifieke patiëntengroepen. Dit is mede afhankelijk van personele beschikbaarheid en vergt een beoordeling per polikliniek", aldus het ziekenhuis. Amsterdam UMC informeert patiënten als afspraken verzet moeten worden of omgezet naar een video- of telefonisch consult. Voor patiënten met ingrepen waar geen spoed achter zit betekent dit dat ze mogelijk op een wachtlijst terechtkomen. "Ook kan het enige tijd duren voordat de patiënt bericht van ons ontvangt over de afspraak. Voor spoedeisende zorg kunt u nog steeds bij ons terecht", aldus het ziekenhuis.

Update 14:23 - Weer een dagrecord: 8764 positieve tests in een etmaal

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 8764 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Op dinsdag meldde het gezondheidsinstituut 8175 positieve tests. Het waren er aanvankelijk 8182 maar dat is woensdag bijgesteld. Het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 59 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Dinsdag meldden de onderzoekers dat 46 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus. Lees hier verder

Update 14:06 - Opnieuw meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Ziekenhuizen komen steeds meer onder druk te staan door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1943 coronapatiënten. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen liggen nu 450 coronapatiënten, een stijging van 31 ten opzichte van dinsdag. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling. Door de drukte zijn het afgelopen etmaal 27 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio's. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis. "Het aantal Covidpatiënten blijft stijgen. Dit volgt op de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen. De ic-opnames stijgen momenteel naar verhouding nog sneller dan de klinische opnames. In de afgelopen zeven dagen is het aantal ic-opnames met 50 procent gestegen en het aantal klinische opnames met 27 procent", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Update 10:21 - Reisadvies Luxemburg aangepast van geel naar oranje

In Luxemburg loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op. Daarom is de kleurcode van het hele land aangepast van geel ('let op: er zijn veiligheidsrisico’s') naar oranje ('alleen noodzakelijke reizen'). Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders alleen naar Luxemburg te reizen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Wie er is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine.

Update 09:46 - Meer deelstaten Oostenrijk krijgen code oranje na oplopen besmettingen.

Door het oplopende aantal besmettingen in de Oostenrijkse deelstaten Oberösterreich en Salzburg heeft de ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies naar de regio's aangepast. De regio's gaan van code geel naar oranje. Dat betekent dat mensen alleen naar de Oostenrijkse regio’s moeten reizen als dat noodzakelijk is. Op 13 oktober werd al het advies aangepast voor de regio’s Tirol (met Innsbruck en Schwaz) en Vorarlberg en Nieder-Östereich (met Wenen). Nederlanders die zich nu in de Oostenrijkse gebieden bevinden moeten bij thuiskomst eerst tien dagen in thuisisolatie. https://twitter.com/247BZ/status/1318817353132630016

Update 09:35 - Kwart Nederlanders heeft CoronaMelder-app op zijn smartphone

De CoronaMelder-app is inmiddels door 3,7 miljoen mensen op hun smartphone gedownload. Dat komt neer op ruim een kwart van de Nederlandse bevolking. Dat meldt onderzoeksbureau GfK woensdag. De app geeft gebruikers een waarschuwing als ze in de buurt zijn geweest van iemand met een coronabesmetting. Volgens de onderzoekers is de app vooral populair onder ouderen. Onder de 50- tot 65-jarigen heeft inmiddels 30 procent de app op de smartphone. Het gebruik ervan is vooral in de provincie Zuid-Holland sterk gestegen. In Flevoland ligt het onlinebereik relatief gezien het hoogst met 33 procent en in Zeeland en Groningen is het bereik met minder dan 20 procent het laagst. De app was sinds augustus op proef beschikbaar in enkele veiligheidsregio's. Sinds 10 oktober is hij voor iedereen te gebruiken. De app geeft een melding als iemand enige tijd in de buurt is geweest van een besmet persoon, die dat dan wel zelf op zijn eigen app moet invoeren. Het gebruik van de app is veilig, alle gegevens zijn anoniem.

Update 09:27 - Verhoren zaak-Holleeder achter gesloten deuren door corona

De voor woensdag en donderdag geplande verhoren in de beroepszaak van Willem Holleeder hebben plaats achter gesloten deuren. De openbare zittingen kunnen niet doorgaan vanwege een geconstateerde coronabesmetting in het huishouden van een van de rechters, zo heeft het gerechtshof laten weten. Om te voorkomen dat het hoger beroep van Willem Holleeder vertraging oploopt gaan de verhoren wel door, maar in beslotenheid bij een onderzoeksrechter van het hof. De eerstvolgende openbare zitting in de zaak staat vooralsnog voor komende dinsdag op de agenda. Het hoger beroep van Holleeder duurt tot eind 2021.

Update 09:11 - Reisadvies delen van Portugal aangepast van geel naar oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Portugese stad Porto aangepast aangepast. Voor de stag geldt vanaf nu code oranje. Dat houdt in dat reizen naar deze stad alleen wordt geadviseerd als de reis noodzakelijk is. Het aangepast advies komt omdat het aantal besmettingen in de stad fors aan het stijgen is. Het gebied rond de hoofdstad Lissabon blijft op oranje staan. Het aantal besmettingen is nog steeds hoog in de regio Area Metropolitana de Lisboa. Voor de Portugese eilandengroep de Azoren en het eiland Madeira staat geldt nog wel code geel. https://twitter.com/247BZ/status/1318812383171776513

Update 08:40 - Personeelsuitval bij bijna 6 op de 10 huisartsenpraktijken

In bijna zes op de tien huisartsenpraktijken vielen in de afgelopen week huisartsen en praktijkmedewerkers uit door ziekte of doordat ze thuis in quarantaine zaten. Ruim 20 procent van de praktijken bood noodgedwongen minder patiëntenzorg, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging op basis van een peiling onder haar leden. In veruit de meeste gevallen konden collega’s de uitval tot nu toe opvangen. De LHV pleit voor de inzet van sneltesten bij huisartsen om zichzelf en personeel snel te kunnen testen. "Anders heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor de continuïteit van huisartsenzorg. We hebben elke zorgprofessional hard nodig om te voorkomen dat patiënten lang moeten wachten tot ze zorg krijgen", zegt de koepelorganisatie. De LHV waarschuwde eind vorige maand al dat de continuïteit van de huisartsenzorg in de knel komt als gevolg van de coronapandemie.

Update 08:12 - Student wordt opgeroepen de coronaregels goed na te leven

Onder het motto 'Daar doen we het voor' begint deze woensdag een campagne die studenten moet aanzetten om de coronamaatregelen beter na te leven. Het is een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), dat is de koepel van studentenverenigingen, en minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs geeft het startschot. De campagne wordt gelanceerd omdat nog steeds een deel van de coronabesmettingen plaatsvindt in studentenhuizen en op andere plekken waar studenten samenkomen. Er hoort ook een website bij waarop de campagne wordt toegelicht en initiatieven van (verenigings-)studenten te vinden zijn. https://twitter.com/LKvV/status/1318791872714887185 De LKvV is het overkoepelend orgaan van 48 studentengezelligheidsverenigingen in dertien steden in Nederland. Ze vertegenwoordigt daarmee 44.000 hbo- en universiteitsstudenten.

Update 07:56 - Deel naasten minder vaak op bezoek in verpleeghuis sinds verbod

Ook nu er geen landelijk bezoekverbod meer is voor verpleeghuisbewoners, komt naar schatting een op de vijf naasten minder vaak langs dan voor het verbod. Dat meldt de Universiteit Maastricht (UM) na recent onderzoek samen met het Radboudumc in Nijmegen. De resultaten komen uit een zogenoemde monitorstudie door de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg van UM en het Radboudumc, waarin 76 verpleeghuislocaties in Nederland worden gevolgd. Uit de laatste meting, van begin oktober, blijkt volgens de UM dat reguliere activiteiten in de meeste verpleeghuizen weer zoveel mogelijk in gang zijn gezet. De inzet van vrijwilligers blijft echter wel achter, vooral omdat zij zelf wegblijven uit het verpleeghuis. Verder is de werkdruk die medewerkers ervaren sinds de eerste coronagolf in de meeste verpleeghuizen niet afgenomen en is het ziekteverzuim hoog. "Dit lijkt mede gerelateerd te zijn aan de angst voor en het voorkomen van nieuwe besmettingen", aldus de universiteit.

Update 06:52 - Werkdruk in veel verpleeghuizen evenhoog als tijdens eerste golf

Een overgrote meerderheid van het personeel in de verpleeghuizen ervaart op dit moment, aan het begin van de tweede golf, al minstens zo veel werkdruk als tijdens de eerste coronagolf. Dat meldt het NRC op basis van het onderzoek Klaar voor een nieuwe golf? van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg dat woensdag verschijnt. Het ziekteverzuim in verpleeghuizen ligt nu landelijk rond de 10 procent en neemt toe, doordat personeel nog psychische klachten heeft van de eerste golf of zelf besmet is geraakt. Door het verzuim ervaart ander personeel meer werkdruk, wat weer tot nieuw ziekteverzuim kan leiden. "Een vicieuze cirkel dreigt", zegt hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers van de Universiteit Maastricht, die het onderzoek naar 76 verpleeghuizen leidde. Uit Hamers’ onderzoek blijkt dat een derde van de verpleeghuizen nog altijd moeite heeft om personeel snel te laten testen. Dat is opmerkelijk omdat sinds vorige maand een voorrangsregeling voor zorgpersoneel geldt. Zes op de tien verpleeghuizen zegt onvoldoende capaciteit te hebben om ook vrijwilligers te kunnen testen. Dat geeft een extra druk op het personeel, dat het toch al met minder hulp moet doen.

Update 06:44 - Grote zorgen bij KWF: 'Helft inloophuizen heeft het zwaar en staat op omvallen'

KWF Kankerbestrijding maakt zich grote zorgen over de inloophuizen in Nederland voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. De helft van de in totaal 75 inloophuizen kampt namelijk met financiële problemen en heeft het echt zwaar. Volgens Annebel Schipper van KWF is het tijd om de noodklok te luiden: "Het water staat bij veel van de inloophuizen inmiddels aan de lippen. We zien dat ze het heel erg zwaar hebben, omdat er geen geld meer binnenkomt. De evenementen waar ze het van moeten hebben, zijn dit jaar allemaal niet doorgegaan. Daarnaast zijn ze genoodzaakt om geld uit te geven aan het coronaproof maken van de ruimtes en het digitale aanbod van hulp." Volgens KWF is het twee voor twaalf en dus is het tijd voor actie. Schipper: "Die inloophuizen worden gerund door vrijwilligers. We proberen ze concreet te helpen door bijvoorbeeld inspiratiesessies over verschillende onderwerpen te organiseren. Zo helpen we in het benaderen van het bedrijfsleven en in het genereren van aandacht voor inzamelingsacties." Lees hier verder.

Update 06:18 - GGD’s: geen tijd om huisarts te informeren bij positieve uitslag

Sommige GGD’s zijn niet in staat om de huisarts te informeren wanneer een van zijn patiënten positief is getest op het coronavirus. Het zou te veel tijd kosten om aan alle positief geteste mensen toestemming te vragen of de uitslag naar de huisarts mag én wat dan het e-mailadres is van die huisarts. Dit blijkt uit een brief van 14 oktober, in het bezit van NRC, van voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aan de aanbieders van acute zorg in de provincies Noord-Holland en Flevoland. Huisartsen zijn er verbaasd en verbolgen over, zoals Stella Zonneveld, die de Amsterdamse huisartsen vertegenwoordigt bij acute zorg: "We moeten echt weten wie er besmet is. We weten nu uit studies dat als je bij een ernstig zieke coronapatiënt vanaf zeven dagen na de eerste klachten begint met wat zuurstof én dexamethason (een ontstekingsremmer) herstelkansen echt groter zijn. Maar dan moet je wel weten wíé er besmet is."

Update 06:03 - Vanaf vrijdag weer vrij vliegverkeer tussen Aruba en Curaçao

Vanaf vrijdag 23 oktober mag er weer gereisd worden tussen Curaçao en Aruba. Restricties die eerder waren ingesteld, zoals het verplicht tonen van een negatieve PCR-test, worden opgeheven. Dat is dinsdag op de eilanden bekend gemaakt. Op 4 augustus gaf Curaçao nog een negatief reisadvies af voor Aruba. Volgens de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth is er nu geen sprake meer van een groot risico. Hij stelt dat er op Aruba sprake is van een positieve ontwikkeling nadat er halverwege vorige maand nog meer dan 1600 actieve besmettingen waren. Momenteel is er volgens hem sprake van een vergelijkbaar aantal besmettingen op de twee eilanden. Daarom is er volgens Gerstenbluth niet langer sprake van een groot besmettingsgevaar. Op Curaçao waren er dinsdag 292 actieve besmettingen en liggen er vier mensen in het ziekenhuis. Op Aruba waren er dinsdag 256 besmettingen. Het aantal doden als gevolg van coronabesmettingen is wel erg verschillend. Curaçao kent één dode, een Nederlandse toerist overleed in maart in het ziekenhuis. Op Aruba zijn 34 mensen overleden als gevolg van het coronavirus.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.