Politiek
23 mrt 2021, 06:06
Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat vanaf volgende week woensdag een uur later in. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 5.636, dat zijn er 682 minder dan op maandag
Tussen 15 maart en 21 maart testte 8,0 procent van de geteste personen positief, 0,1 procent meer in vergelijking met de waarde op maandag.
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.198, dat zijn er 5 meer dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 623, dat zijn er 15 minder dan op zondag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op dinsdag: 49, er zijn tot nu toe 16.339 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.122.429 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De winkels van supermarktketen Albert Heijn blijven vanaf 31 maart open tot 21.45 uur omdat de avondklok vanwege de zomertijd dan om 22.00 uur zal ingaan. Nu sluiten de supermarkten nog om 20.45 uur omdat de avondklok momenteel nog om 21.00 uur ingaat.
De latere avondklok heeft volgens Albert Heijn heeft geen gevolgen voor de alcoholmaatregel. Zolang de alcoholmaatregel van kracht is, verkoopt het bedrijf geen alcohol na 20.00 uur.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, zegt het logisch te vinden als ook andere supers dit gaan doen voor winkels die normaal gesproken tot 22.00 uur open zijn. Volgens het CBL zal het verruimen van de openingstijden ook bijdragen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus omdat mensen nog meer verspreid over de dag naar de supermarkten kunnen komen.
Coronaminister Hugo de Jonge verwacht dat komende zomer bij de vier wedstrijden van het EK voetbal in Amsterdam publiek naar binnen mag in de Johan Cruijff ArenA. "Ik kan nu niet zeggen hoeveel dat er exact kunnen zijn", zei De Jonge op de persconferentie. "Het EK is pas in juni, dat duurt nog even. Het vindt plaats op een moment dat het epidemiologisch gesternte beter is dan nu."
Het Nederlands elftal speelt zijn drie groepswedstrijden op het EK in de ArenA. Het stadion van Ajax huisvest ook één duel uit de achtste finales. "Ik hoop dat de wedstrijden met publiek gespeeld kunnen worden. Ik hoop zelfs dat er in dat stadion in Amsterdam toch zoveel mogelijk mensen naar binnen kunnen. Voor interlandvoetbal heb ik daar niet zoveel problemen mee", zei Rotterdammer De Jonge met een kwinkslag. "Dus prima, laten we het vooral proberen. Collega Tamara van Ark is in gesprek met de KNVB. Ik denk dat met toegangstesten meer mogelijk is dan zonder toegangstesten."
Reisbranchevereniging ANVR wil meer steun van de overheid nu het negatieve reisadvies naar het buitenland wordt verlengd tot half mei. Volgens de ANVR duurt de coronacrisis nu zo lang dat de inmiddels al volledig afgeslankte reisbedrijven geen "greintje vet meer op de botten hebben".
"Nu de reissector de altijd goed geboekte meivakantie met dit advies alweer in de prullenbak ziet verdwijnen, pakken donkere wolken zich verder samen. Om niet een hele sector failliet te laten gaan, is extra steun hard nodig." De ANVR wil dat reisorganisaties 100 procent van de kosten voor lonen van werknemers vergoed krijgen via de coronaregelingen, om werkgelegenheid te behouden.
"We begrijpen dat in een tijd waarin de besmettingen nog steeds toenemen, reizen nog even niet kan en nu ook niet verstandig is. Maar dit is de zoveelste klap en moet ook echt de laatste zijn. Geef ons in ieder geval perspectief met het oog op de zomervakantie", aldus ANVR-directeur Frank Oostdam. Het kabinet geeft aan goede hoop te hebben voor de zomer.
Toegangstesten en sneltesten moeten het mogelijk maken om het hoger onderwijs sneller te openen, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie over het coronavirus op dinsdag.
Als onderwijsinstellingen dat kunnen organiseren en de besmettingscijfers het toelaten, mogen ze vanaf 26 april een dag per week fysiek lesgeven aan hun studenten.
Het negatieve reisadvies wordt verlengd tot medio mei. Voor de zomervakantie heeft het kabinet nog geen advies, dat volgt "zo snel mogelijk". Rutte zegt "goede hoop" te hebben dat er tegen die tijd meer kan.
Het demissionaire kabinet werkt aan een plan om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt, belooft minister-president Mark Rutte. Hij begrijpt dat de verlenging van de coronamaatregelen "een enorme domper" is voor ondernemers die het water "financieel en emotioneel" toch al aan de lippen staat.
De huidige coronamaatregelen worden zoals verwacht verlengd tot 20 april. "Dat valt tegen", erkent demissionair minister-president Mark Rutte. Maar gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus, en het hoge aantal ziekenhuisopnames, heeft het kabinet geen andere keuze, zegt hij.
Rutte spreekt van "de zorgelijke realiteit van vandaag". Op één punt maakt het kabinet een uitzondering: de avondklok gaat, vanwege de zomertijd, vanaf 31 maart om 22.00 uur in plaats van om 21.00 uur. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad drongen hier maandag al op aan.
"Voor de rest blijft alles zoals het is", aldus Rutte. "Ik begrijp, dit valt tegen. Ik snap het ongeduld." Als de cijfers de komende tijd meevallen, kan er mogelijk toch al voor 20 april meer. Op 13 april is er opnieuw een persconferentie.
In twee gemeenten zijn in totaal acht verkiezingsmedewerkers positief getest op het coronavirus, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het gaat voor zover bekend om drie stembureauleden in de gemeente Bronckhorst (Gelderland) en vijf gemeenteambtenaren die tijdens verkiezingen werkten op het stadhuis in de gemeente Zoetermeer.
De drie stembureauleden in Bronckhorst kregen hun positieve uitslag afgelopen weekend, zegt een woordvoerster van de gemeente. Zij zaten alle drie op een ander stembureau. De GGD geeft aan dat risico’s voor de kiezers nagenoeg nihil zijn, door de getroffen coronamaatregelen: de stembureauleden droegen handschoenen en mondkapjes. Ook waren kuchschermen aanwezig en werd de anderhalve meter in de gaten gehouden.
In Zoetermeer zijn tot nu toe vijf besmettingen vastgesteld. Volgens een woordvoerster gaat het om gemeentemedewerkers die zich "achter de schermen bezighielden met de verkiezingen." Zij waren aanwezig in het stadhuis, waar ook een stembureau was opgezet. Alle vrijwilligers die betrokken waren bij de verkiezingen zijn geïnformeerd.
Doordat Nederland tijdelijk was gestopt met het coronavaccin van AstraZeneca, zijn de afgelopen week minder mensen gevaccineerd dan in de weken ervoor. Bijna 98.000 mensen kregen vorige week hun eerste inenting, terwijl dat in de weken ervoor rond de 200.000 lag.
Het aantal herhaalprikken steeg wel. Meer dan 110.000 mensen hebben in de afgelopen week een tweede dosis gekregen, tegen ongeveer 80.000 per week in de twee weken ervoor. Deze mensen kregen andere vaccins. De mensen die AstraZeneca toegediend hebben gekregen, zijn pas over een paar maanden aan de beurt voor de tweede prik.
In totaal zijn nu net geen 1,5 miljoen mensen ingeënt. Van hen hebben iets meer dan 600.000 ook een tweede prik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus.
De inenting met AstraZeneca wordt deze week hervat.
Het hoger onderwijs gaat over vijf weken weer open. Dat bevestigen bronnen bij het kabinet, meldt de Telegraaf.
Het zou gaan om beperkte heropening van het hbo en de universiteiten met eerst één dag fysiek onderwijs in de week. Dat moet gepaard gaan met een sterke uitbreiding van de snel- en thuistesten.
Studenten in het hbo en aan de universiteiten volgen al vanaf half december alleen onlineles. Maar waar de lagere scholen begin februari werden heropend en middelbare scholieren en mbo’ers vanaf 8 maart weer halve dagen klassikaal les konden volgen, moest het hoger onderwijs wachten.
In het asielzoekerscentrum in Nijmegen zijn 52 bewoners besmet geraakt met het coronavirus. De besmette asielzoekers zijn in isolatie geplaatst in de corona-uitwijklocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Laag Zuthem (Overijssel). Bewoners van het azc die contact hebben gehad met besmette personen zijn in quarantaine geplaatst, aldus de GGD Gelderland-Zuid.
In het azc in Nijmegen wonen ongeveer driehonderd mensen. Ze zijn ondergebracht in drie gebouwen, die vroeger samen een militair complex vormden. Het complex staat middenin een dichtbevolkte wijk. Vorige week kwamen de eerste besmettingen aan het licht. Vrijdag waren er na bron- en contactonderzoek in totaal 28 besmettingen. Dat was voor de GGD reden om zondag alle bewoners van het azc te testen en dat leverde nog eens 24 besmettingen op.
Bewoners van asielzoekerscentra worden niet met voorrang gevaccineerd, aldus een woordvoerder van het COA. Ze worden opgeroepen volgens het schema dat voor de meeste inwoners van dit land geldt. Het COA verwacht dat deze week alle asielzoekers in de leeftijd van 65 tot 85 jaar zijn geprikt. Het gaat dan in totaal om 337 mensen. Daarna komt de groep van 60 tot 64 jaar aan de beurt.
De Nijmeegse corona-uitbraak doet zich voor in twee van de drie gebouwen, aldus de GGD. De niet-besmette bewoners van de twee gebouwen die contact hebben gehad met Covid-patiënten zitten in quarantaine en worden later deze week nog eens getest. De bewoners van het gebouw waar geen corona is vastgesteld mogen gewoon van het terrein af. De GGD en het COA houden de situatie in Nijmegen nauwlettend in de gaten, aldus een woordvoerster.
Deze week worden er ruim 400.000 coronavaccinaties gezet, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dat zijn er 150.000 meer dan afgelopen week. Volgende week worden er ruim 500.000 vaccins toegediend.
De vaccinatiesnelheid gaat deze weken omhoog om de achterstanden na de stop met het AstraZeneca-vaccin in te halen. "We stopten met AstraZeneca, maar kregen wel leveringen", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Die opgebouwde voorraad gaan we weg prikken." Door de snelheid de komende weken op te voeren, blijft de vaccinatiecampagne op schema, zegt hij.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei dinsdag dat het vaccinatietempo alleen wordt afgeremd door de hoeveelheid vaccins die wordt geleverd. Hij zegt dat de voorraden zo klein mogelijk als verantwoord blijven en dat de rest zo snel mogelijk wordt geprikt.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal voor de tweede dag op rij gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen maandagochtend en dinsdagochtend 5636 positieve tests, 682 minder dan een dag eerder.
Ook vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen lager. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 6572 besmettingen per etmaal.
Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen vaak onder het weekgemiddelde, doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit.
In de afgelopen week, tot en met dinsdag, zijn er 46.005 mensen positief op corona getest. Dat is 16 procent meer dan de week ervoor, zo meldt het RIVM.
Het reproductiegetal, dat de mate van besmettingen aangeeft, is verder gestegen, van 1,06 op 1 maart naar 1,11 op 8 maart.
Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis of op de intensive care ligt, stijgt eveneens. In de afgelopen week belandden 1441 mensen met corona in het ziekenhuis, dat waren 114 opnames meer dan de week ervoor. Op de intensive cares werden 313 mensen opgenomen, 39 opnames meer dan in de week ervoor.
Ziekenhuizen behandelen weer iets meer coronapatiënten. Het aantal opgenomen mensen is met vijf gestegen naar 2198, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste niveau sinds begin februari.
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1575 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twintig meer dan op maandag. Sinds zaterdag is het totaalaantal patiënten op die vleugels met 130 gestegen.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde wel iets, van 638 naar 623. Het is wel de vierde dag op rij dat het aantal ic-patiënten boven de 600 uitkomt. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.
Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 314 coronapatiënten nieuw opgenomen op de intensive cares en verpleegafdelingen. In de afgelopen zeven dagen zijn 1825 nieuwe patiënten in een ziekenhuis beland, gemiddeld bijna 261 per dag. Dat is de hoogste instroom sinds 11 januari.
Supermarkten zullen naar verwachting langer openblijven als het kabinet besluit om de avondklok niet om 21.00 uur maar om 22.00 in te laten gaan. Volgens koepelorganisatie CBL zal het verruimen van de openingstijden ook bijdragen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus.
Later op dinsdag beslist het kabinet over het voorstel van de burgemeesters van het Veiligheidsberaad voor een latere avondklok. In Den Haag werd het voorstel een "serieuze optie" genoemd.
De supermarkten raden klanten alvast aan om ook na te denken over de paasinkopen. In de periode voor Pasen is het doorgaans een drukte van belang, vergelijkbaar met drukte voor kerst. Omdat de horeca gesloten moet blijven, zullen mensen nog meer hun best doen om er thuis wat van te maken, aldus een woordvoerder van het CBL.
Verder blijft de koepelorganisatie het winkelend publiek oproepen om verspreid over de dag naar de supermarkten te komen, en vooral wat vaker in de ochtenduren. Werkgevers zouden daar ook rekening mee moeten houden, zo klinkt het.
De 40e editie van het festival Parkpop wordt verplaatst naar volgend jaar. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Het Haagse festival zou eigenlijk op 13 juni plaatsvinden op het Malieveld.
Het uitstel met een jaar komt door de coronacrisis. "Nu het einde van de wereldwijde pandemie eindelijk in zicht is, komt er ook weer perspectief voor de zomerfestivals. Helaas ligt Parkpop te vroeg in het festivalseizoen en hebben we daarom besloten het festival te verplaatsen naar de zomer van 2022", aldus de organisatie. Vorig jaar werd het festival vanwege de coronamaatregelen geannuleerd.
Een nieuwe datum voor Parkpop wordt later bekendgemaakt. Dit jaar zou het festival voor het eerst op het Malieveld zijn. De eerdere edities, vanaf 1981, waren altijd in het Zuiderpark.
Een Amsterdams initiatief om het bedrijfsleven advertenties te laten plaatsen op de ruiten van de momenteel gesloten horecazaken krijgt ook in andere plaatsen in het land navolging. Volgens een woordvoerster van creatief bureau Tosti Creative is er interesse vanuit diverse plaatsen, onder meer in Rotterdam en Utrecht, om cafés en restaurants op deze manier te ondersteunen. In de hoofdstad prijken al de eerste reclameposters van supermarktketen Dirk van den Broek op de ramen van horecazaken.
Met het initiatief Reclame voor Horeca wil het bureau door het coronavirus stilstaande, maar goed zichtbare, horeca laten steunen door bedrijven die minder last hebben van de crisis. Per raam krijgen de uitbaters van cafés en restaurants een paar honderd euro. "Dat is niet genoeg om de hele huur mee te betalen, maar alle kleine beetjes zijn welkom", aldus de woordvoerster.
Volgens het creatief bureau staan veel organisaties te springen op A-locaties te adverteren. Naast de supermarktketen hebben ook andere bedrijven zich al gemeld. "Niet alleen grote bedrijven, maar ook kleine ondernemers hebben zich gemeld om dat ze meevoelen met de horecabranche", aldus de woordvoerster.
De organisatie van het Eurovisiesongfestival sluit een evenement met publiek in Rotterdam Ahoy nog niet uit. Dat heeft een woordvoerder aan het ANP laten weten. De coronamaatregelen worden waarschijnlijk verlengd, wat zou betekenen dat een grootschalig evenement met veel bezoekers niet mogelijk is.
"Het Eurovisiesongfestival gaat in de tweede helft van mei door, met in de basis in ieder geval drie tv-shows en mogelijk aangepaste activiteiten in de stad", aldus de woordvoerder. De organisatie houdt hierover veel contact met de gemeente Rotterdam en Fieldlab Evenementen over een verantwoorde organisatie. Laatstgenoemde zit achter de organisatie van de proefevenementen van de overheid.
"Het songfestival is een waardevolle kans voor de evenementenbranche om nog meer inzicht te krijgen in hoe de komende maanden veilig evenementen te kunnen organiseren", vervolgt de zegsman. "Dat is ook in lijn met de Nationaal Evenementenplan, waarin het Songfestival een tussenstap is op die route." De organisatie hoopt in de komende weken meer bekend te kunnen maken over de planning voor het liedjesfestijn, dat van 18 tot en met 22 mei moet plaatsvinden.
Jan Lammers hoopt op volle tribunes tijdens de rentree van de Grote Prijs van Nederland in de Formule 1 begin september. "Ik heb altijd gezegd, zonder publiek is voor ons geen optie. Maar zoals het zich nu ontwikkelt met vaccineren en geslaagde experimenten waarbij toeschouwers aanwezig zijn, denk ik dat wij in september publiek kunnen ontvangen’’, zegt de oud-Formule 1-coureur, die sportief directeur is van de Dutch Grand Prix.
De Formule 1 zou eigenlijk in mei 2020, 35 jaar na de laatste grand prix op het duinencircuit, terugkeren in Zandvoort. Het coronavirus zorgde voor een afgelasting. Op de kalender van dit jaar zijn 3, 4 en 5 september gereserveerd voor het bezoek van de koningsklasse. "Met die datum zijn we nog steeds heel blij, want de kans lijkt me toch wel heel groot dat we in het najaar weer veel meer kunnen, zeker als we ons een beetje aan de regels blijven houden."
Voor de uitgestelde Dutch Grand Prix waren al 300.000 kaarten verkocht. Een betrekkelijk klein aantal vroeg zijn geld terug, waardoor er weer kaarten vrijkwamen. Die waren ook weer in een mum van tijd verkocht, dus Zandvoort kan in september uitgaan van een vol terrein op alle dagen. "We gaan er nu vanuit dat we het evenement kunnen organiseren zoals voor 2020 was bedacht, maar veel zal natuurlijk afhangen van de ontwikkelingen. Een voordeel is dat de meeste kaarten zijn verkocht aan Nederlanders en een derde zelfs aan mensen die binnen een straal van 10 kilometer van het circuit wonen. Als tegen die tijd nog reisbeperkingen van kracht zijn, heeft dat niet zoveel effect op ons. En omdat 100.000 kaarthouders dichtbij wonen, kunnen we ook verkeersbewegingen beperken. Dat is alleen maar goed, want we willen hier de duurzaamste grand prix van de kalender neerzetten.’’
Prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van circuit Zandvoort, nam enkele jaren geleden het initiatief om de Formule 1 weer naar Nederland te halen. De populariteit van Max Verstappen speelde een grote rol. Na lang onderhandelen en tegen een grote som geld kwam een overeenkomst voor drie jaar met Formula One Management tot stand. Nederlandse bedrijven als Pon, VolkerWessels, Jumbo, CM.com, Talpa Network en Heineken droegen financieel bij.
Het circuit onderging vorige winter een grondige renovatie. Verstappen wijdde in maart 2020 de vernieuwde baan in, waar twee zogeheten kombochten de blikvangers zijn. Er zijn nieuwe pitboxen, een hypermoderne racecontrolekamer en een nieuw medisch centrum gebouwd, alsook nieuwe toegangswegen en tunnels aangelegd.
Ondernemers die niemand hebben ontslagen, moeten in een aantal gevallen toch alle staatssteun terugbetalen. Dat meldt de NOS op basis van ambtelijke stukken die de omroep heeft opgevraagd.
Uit de stukken blijkt dat ambtenaren al hadden gewaarschuwd dat de NOW-regeling sommige ondernemers onterecht zou benadelen. "Het UWV heeft het signaal afgegeven dat tot hoge (onverwachte) terugvorderingen en daarmee schrijnende gevallen zal leiden", schrijven de ambtenaren in een intern stuk. "Schrijnende gevallen zijn in deze werkgevers die zonder eigen toedoen een sterk verminderde loonsom hebben door bijvoorbeeld pensionering of contractopzegging door werknemers."
Dat ondernemers moeten terugbetalen heeft te maken met de opzet van de NOW-regeling. Die is bedoeld om mensen zoveel mogelijk aan het werk te houden. Om te bepalen of dat daadwerkelijk is gebeurd, kijkt het UWV naar hoeveel loon er per maand tijdens de lockdown is betaald. Dat bedrag wordt vergeleken met het loon van januari 2020. Voor iedere euro dat er minder loon is betaald, gaat er 90 cent van de steun af.
Het Rode Kruis begint 5 april een campagne om jongeren op te peppen tijdens de lockdown. De actie is een vervolg op de campagne die het Rode Kruis in februari realiseerde.
Toen organiseerde het Rode Kruis de zogenoemde #skipdecoronadip-uitdaging, omdat veel jongeren tussen de 16 en 30 jaar zeiden tijdens de lockdown regelmatig last te hebben van eenzaamheid en somberheid. In april komt er de #skipdecoronadip-themamaand.
"Ik zie dat veel jongeren in deze tijd last hebben van bijvoorbeeld stress, eenzaamheid of een gebrek aan motivatie. Tijdens de #skipdecoronadip-themamaand geven we hen handvaten om hiermee om te gaan", zegt psycholoog Madelon Bronner.
Jongeren die zich hebben aangemeld gaan gedurende vier weken iedere week met een thema aan de slag. Psychologen van het Rode Kruis geven tips, informatie en oefeningen om beter in je vel te zitten.
De themamaand is vanaf 5 april te volgen via het Instagramkanaal van het Rode Kruis. Jongeren die ervaringen willen uitwisselen, kunnen dit doen via een speciale besloten Instagramgroep.
Vaders nemen minder zorgtaken op zich dan aan het begin van de lockdown. De taakverdeling is inmiddels weer even ongelijk als voor de coronacrisis. Dat is de uitkomst van langlopend onderzoek van drie universiteiten, meldt de Volkskrant.
Even leek het erop dat de coronacrisis een kleine revolutie zou ontketenen aan de Nederlandse keukentafels. Door de oververtegenwoordiging van vrouwen in zogeheten 'cruciale beroepen', zoals die in de zorg, ging een derde van de vaders meer zorgtaken op zich nemen. Daarmee nam het aantal huishoudens waarin de zorg eerlijk werd verdeeld toe van 33 procent voor de eerste lockdown naar bijna 40 procent in juni en september.
Maar het is van korte duur geweest. Volgens de nieuwste resultaten van een langlopend vragenlijstonderzoek die de Universiteit van Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit dinsdag naar buiten brengen, is de taakverdeling inmiddels weer even ongelijk als voor de coronacrisis.
Hoewel 18 procent van de vaders in november nog altijd aangaf meer te zorgen dan voor de coronacrisis, is dat fors minder dan in eerdere metingen. Bovendien is het minder dan de moeders, van wie 20 procent meer zorgtaken op zich nam.
Het demissionaire kabinet zal dinsdagavond op een persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge vrijwel geen nieuwe versoepelingen aankondigen. Vermoedelijk begint de avondklok wel een uur later straks.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft fors oplopen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 47.000 positieve tests gemeld. Dat is ongeveer 20 procent meer dan in de week ervoor. Het zou het hoogste weekcijfer sinds begin januari zijn.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal. Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 39.527 nieuwe gevallen had geregistreerd. Dat was bijna een kwart meer dan de week ervoor. Gemiddeld kwam het neer op 5647 meldingen per dag.
Dat het cijfer stijgt, is in elk geval zeker. In de afgelopen zes dagen zijn namelijk al 40.413 besmettingen aan het licht gekomen. Dat zijn gemiddeld 6736 gevallen per dag.
In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1234, van wie 268 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 204). Het reproductiegetal staat momenteel op 1,13. Dat betekent dat het virus zich sneller verspreidt.
Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen tot nu toe zijn gevaccineerd. Vorige week stond de teller op bijna 1,4 miljoen gevaccineerde mensen. Van hen hadden bijna een half miljoen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.