Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Vanaf dinsdag nieuwe coronamaatregelen, OMT-lid heeft bedenkingen

LIVEBLOG | Vanaf dinsdag nieuwe coronamaatregelen, OMT-lid heeft bedenkingen

Politiek

28 sep 2020, 14:00

Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic's te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Premier Mark Rutte heeft daarom maandagavond nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus van maandag 28 september: - Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen: 2.914 - Aantal mensen dat sinds de coronacrisis positief getest is op virus: 114.540 - Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 655 - Aantal coronapatiënten dat sinds de coronacrisis opgenomen geweest in ziekenhuis: 12.664 - Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 127 - Aantal sterfgevallen is maandag gestegen met 6 naar 6.380 in totaal - Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 23:00: OMT-lid heeft bedenkingen bij nieuwe maatregelen

OMT-lid Jan Kluytmans heeft zijn twijfels of de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd voldoende zullen zijn om het oplopende aantal besmettingen tegen te gaan. Volgens hem is het vooral een kwestie van gedrag bij de mensen. "Het is belangrijk dat we nu maatregelen nemen", zei de arts-microbioloog van het Amphia Ziekenhuis in Breda maandagavond in talkshow Op1. "Ik heb wel bedenkingen of het wel voldoende zal zijn." Hij zegt dat er een "vermoeidheid" is in de maatschappij om zich nog langer aan de coronamaatregelen te houden. Het gaat vaak over gedra", aldus Kluytmans. Volgens hem gaat daarom een maatregel als het sluiten van de horeca om uiterlijk 22.00 uur niet ver genoeg. "Privé gebeurt er ook een heleboel. Moet je niet algemene maatregelen nemen, zoals een avondklok?", vroeg hij zich af. "Dat is een maatregel die ook die thuissituatie aanpakt." Al noemde hij het ook een "heel vergaande maatregel". (Tekst gaat verder onder tweet)

“Ik heb wel bedenkingen of het wel voldoende zal zijn,” zegt @jankluytmans over de #coronamaatregelen, zoals het vervroegd sluiten van de horeca. “Privé gebeurt er natuurlijk ook een heleboel, dus moet je niet een algemene maatregel nemen, zoals een avondklok?" #Op1 pic.twitter.com/qe6T1ZulSx

— Op1 (@op1npo) September 28, 2020

Update 22:22: Ondernemersorganisaties: pijnlijk maar nodige coronamaatregelen

De nieuwe maatregelen van het kabinet tegen de verspreiding van het coronavirus zijn pijnlijk maar nodig om de uitbraak te beteugelen. Dat laten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weten. "Nederland moet echt alles op alles zetten om het coronavirus te bedwingen. VNO-NCW en MKB-Nederland herhalen hun oproep aan iedereen om zich aan de regels te houden om nog strengere maatregelen te voorkomen. Het is ongelofelijk vervelend dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. Het is een hard gelag voor heel veel ondernemers, vooral voor die branches die nu wederom hard worden getroffen", aldus een gezamenlijke verklaring. Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: "Deze maatregelen vormen een laatste kans om ergere scenario’s af te wenden en ons gedrag aan te passen. Tegelijkertijd heeft dit pakket ingrijpende gevolgen voor veel van onze leden. Met het kabinet en bonden gaan wij dan ook in gesprek over opnieuw zwaar getroffen sectoren als de horeca, het transport, toeleveranciers en de evenementenbranche waar maatwerk nodig is."

Update 21:15: FNV: veel mensen kunnen niet thuiswerken

De FNV heeft begrip voor het advies van het kabinet om zo weinig mogelijk te reizen en thuiswerken als de norm te stellen, omdat de werkplek een van de besmettingshaarden van het coronavirus is. "Maar er zijn nog steeds veel mensen die niet kunnen thuiswerken en in onveilige werksituaties verkeren, bijvoorbeeld door het gebrek aan beschermingsmiddelen." De FNV wijst erop dat daarvan sprake is in verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook op werkvloeren waar veel arbeidsmigranten werken zoals de vleessector en distributiecentra. "Kantoren worden straks eventueel gesloten bij overtreding van de thuiswerkregels, maar meer handhaving door Inspectie SZW op andere werkvloeren is wellicht nog van groter belang", stelt de bond. "Niet alleen voor de werknemers zelf, maar ook vanwege het risico op besmetting van anderen. De nu al overbelaste werknemers in zorg en welzijn kunnen de tweede golf niet aan."

Update 21:12: Halsema: dringend advies voor mondkapje in publieke binnenruimte

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil dat iedereen in de regio een mondkapje draagt in alle publiek toegankelijke binnenruimtes. Dat dringende advies deed ze maandagavond tijdens een persbijeenkomst op het stadhuis. Ze zei dat dit ook gaat gelden in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost. Daarmee gaan deze regio's een stap verder dan het advies van het kabinet dat oproept in winkels een mondkapje te dragen. Volgens Halsema vraagt het grote aantal coronabesmettingen in de stad hierom. Het advies geldt bijvoorbeeld ook voor horecazaken, musea, bibliotheken en overheidsgebouwen. Lees hier meer over de oproep van burgemeester Halsema

Update 20:57: Cultuursector wil 'algemeen pardon' voor theaters met protocol

De cultuursector wil dat de overheid alle theaters en concertpodia die een goed coronaprotocol hebben en zich aan de regels houden een vrijstelling geven voor de nieuwe richtlijnen. Tijdens de persconferentie stelde het kabinet dat "zalen van cultureel belang" meer dan dertig mensen mogen blijven ontvangen, mits zij aan de voorwaarden voldoen. "De sector werkt al maanden heel hard om bezoekers een veilig avondje uit te bezorgen", stelt een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in een reactie. "Het wordt een enorme bureaucratische rompslomp als al die tweehonderd podia zich nu met hun plannen bij de Veiligheidsregio’s moeten gaan melden. Een sectorbrede vrijstelling zou voor alle partijen veel handiger zijn." De VSCD is overigens wel erg blij dat de overheid de cultuursector deze uitzonderingspositie geeft. Alle theaters en artiesten zetten alle zeilen bij om het te redden. Een nieuwe beperking van het aantal bezoekers, of zelfs een nieuwe sluiting, zou voor de meeste podia funest zijn."

Update 20:20: Burgemeesters staan vierkant achter nieuwe maatregelen

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Nederland staan vierkant achter de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd in de strijd tegen corona. Een regionale aanpak zou volgens hen alleen maar onduidelijkheid scheppen. "Sinds wij in augustus regionale maatregelen troffen , liepen de besmettingen op. Tegen zo'n achtergrond kun je nu alleen maar met landelijk beleid komen", aldus voorzitter Hubert Bruls van het zogenoemde Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen. Het pakket aan maatregelen is "robuust en stevig", aldus Bruls. "Wij waren het snel eens met het pakket. We hebben nu één verhaal en daar staan wij achter. De specifieke regionale aanpak moeten we even in de kast parkeren. De landelijke aanpak is nu veel effectiever." Een mogelijke mondkapjesplicht leidde binnen het beraad wel tot veel discussie. In de drie grote steden geldt de komende weken het dringende advies om in de winkels mondbescherming te dragen. Volgens Bruls laat het kabinet nog uitzoeken in hoeverre deze zin hebben. "Daar zijn de experts het nog niet over uit."

Update 19:05: Oproep om thuis te werken en nieuwe maatregelen voor bijeenkomsten

Premier Mark Rutte heeft vanavond nieuwe coronamaatregelen aangekondigd die morgen vanaf 18.00 uur gelden. De verscherpingen gelden in ieder geval voor drie weken en gelden voor heel Nederland. Lees hier welke regels er precies zijn aangescherpt

Update 18:53: Luisterlijn: meer eenzame jongvolwassenen sinds corona

Meer jongvolwassenen kampen met eenzaamheidsklachten sinds de uitbraak van het coronavirus, zo concludeert de Luisterlijn aan de hand van het aantal chatgesprekken dat vrijwilligers afgelopen voorjaar voerden. In het eerste halfjaar van 2020 werden ruim 18.000 chatgesprekken gevoerd, bijna 3000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De chatdienst wordt veelal door jongvolwassenen gebruikt. Om deze groep 25- tot 35-jarigen te helpen, is de telefoonlijn, die vierentwintig uur per dag bereikbaar is voor een vertrouwelijk gesprek, een samenwerking aangegaan met tijdschrift Margriet. Lezeressen van het tijdschrift krijgen een training van de Luisterlijn. Daarna gaat ze tijdens de Week tegen Eenzaamheid begin oktober gesprekken voeren met de jongvolwassenen.

Update 17:15: Burgemeesters lijken voor een mondkapjesplicht

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad lijken voor een mondkapjesplicht te zijn. Voorafgaand aan hun vergadering in het provinciehuis in Utrecht lieten meerdere bestuurders weten dat mondkapjes kunnen helpen het snel oplopende aantal coronabesmettingen te stoppen. "Mijn voorstel is om dit zoveel mogelijk generiek te doen. Dat is helder voor de handhaving en communicatie. Het is verwarrend als zo'n plicht in de ene regio wel en de andere niet van kracht is", aldus John Jorritsma van Eindhoven. Pieter Broertjes van Hilversum vindt dat wij "toe zijn aan mondkapjes in de openbare ruimte, winkels en supermarkten". "Baat het niet, dan schaadt het niet. Het geeft vorm aan de urgentie." Het aantal besmettingen loopt flink op en mensen moeten zich volgens burgemeesters bewust worden dat zij zich aan de maatregelen houden. Mondkapjes kunnen hierbij helpen. "Ons gedrag moet veranderen, dat is wel duidelijk", beklemtoont burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. Ook in Limburg klinken dezelfde geluiden. "Er moet een offer worden gebracht om corona tegen te gaan", stelt Annemarie Penn-te Strake van Maastricht.

Update 17:06: BOA Bond: nieuwe sluitingstijd horeca helder en logisch

De Nederlandse BOA Bond is tevreden als alle horecagelegenheden in het hele land voorlopig om 22.00 uur de deuren moeten sluiten. Dat kondigt het kabinet naar alle waarschijnlijkheid maandagavond aan. "Het is helder, logisch en substantieel. Wij hebben al vaker gepleit voor regels die voor iedereen duidelijk zijn en die voor het hele land gelden", zegt bondsvoorzitter Ruud Kuin. Volgens Kuin is 22.00 uur een goed tijdstip. "Daarmee valt een substantieel deel van de avond en de nacht weg voor de toezichthouders. Gasten in de horeca hebben om die tijd mogelijk ook nog aanzienlijk minder gedronken, wat een controle makkelijker maakt." De BOA Bond krijgt volgens Kuin om 18.30 uur te horen hoe de nieuwe coronamaatregelen er precies uit gaan zien.

Update 16:39 - Patiëntenfederatie: 'Uitleg over uitstel zorg moet beter'

De Nederlandse Patiëntenfederatie roept zorgverleners in ziekenhuizen op om in het afschalen van reguliere zorg beter met patiënten te communiceren dan tijdens de eerste coronagolf. Maandag voorspelde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dat ziekenhuizen vanaf komend weekend minder reguliere zorg kunnen gaan bieden vanwege het oplopende aantal coronapatiënten. "Tijdens de eerste golf zagen we dat de communicatie richting patiënten vaak niet goed verliep", laat een woordvoerder van de Patiëntenfederatie weten. "Mensen werd gezegd dat ze niet langs konden komen met hun klachten, maar zorgverleners vertelden niet duidelijk dat ze aan de bel moesten trekken als klachten verergerden. Daardoor zijn veel mensen thuisgebleven, terwijl hun toestand verslechterde." De Patiëntenfederatie begrijpt dat er reguliere zorg stilgezet moet worden als het aantal coronapatiënten oploopt. "Maar we roepen ziekenhuizen wel op om heel goed te kijken welke zorg wel en niet wordt uitgesteld en om zorgvuldig met patiënten te communiceren," aldus de woordvoerder. Lees ook: Patiëntenfederatie bezorgd over opnieuw uitgestelde zorg

Update 16:22 - Reisadvies voor heel België aangescherpt naar code oranje

België heeft het reisadvies voor reizigers uit Nederland aangescherpt. Vanaf vandaag geldt code oranje, wat betekent dat reizen naar België sterk wordt afgeraden. Mensen uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht die toch naar België afreizen moeten zich bij een verblijf langer dan 48 uur laten testen in een van de Belgische afnamecentra. Daarnaast moeten de reizigers ook 14 dagen in quarantaine bij vrienden, familie of in een hotel. Voor reizigers die korter dan 48 uur in België verblijven geldt geen quarantaine- en testplicht. Nederlanders uit de overige provincies krijgen het advies 14 dagen in zelfquarantaine te gaan en zich daar te laten testen. Om die redenen gaat de kleur van het Nederlandse reisadvies voor België van geel naar oranje. Het aantal besmettingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Antwerpen, de provincie Luik en de provincie Waals-Brabant is nog steeds hoog. Reizigers die terugkeren uit deze gebieden moeten 10 dagen in quarantaine. Nederlanders die uit een ander gebied uit België komen hoeven niet in quarantaine.

Update 15:05 - Ouderenbond heropent speciale coronalijn

Ouderenbond ANBO heeft opnieuw een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die vragen hebben over het coronavirus, of die gewoon een praatje willen maken. Zij kunnen op werkdagen bellen naar nummer 0348 - 46 66 66. Tijdens de eerste golf van besmettingen riep de ANBO de lijn in het leven. Ruim 7000 ouderen maakten er gebruik van. Nu het aantal besmettingen weer steeds verder toeneemt, denkt de ouderenbond dat er wederom behoefte bestaat aan de telefoonlijn. De ANBO signaleerde onlangs al op basis van een peiling dat veel ouderen zelf al maatregelen nemen om het risico op besmetting te beperken. Ze ontvangen bijvoorbeeld geen of minder bezoek, schrappen activiteiten en laten restaurants, theaters en musea links liggen. "Daardoor ligt eenzaamheid opnieuw op de loer", vreest de ouderenbond.

Update 14:48 - Kuipers: ziekenhuizen moeten vanaf dit weekeinde zorg afschalen

Welke maatregelen het kabinet ook neemt, voor de zorg in de ziekenhuizen komen de nieuwe regels waarschijnlijk te laat. Komend weekend behandelen de ziekenhuizen ongeveer duizend coronapatiënten, en dat is niet te combineren met de reguliere zorg. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat betekent dat ziekenhuizen moeten kiezen welke zorg ze nog aanbieden. Lees hier verder.

Update 14:41 - Horeca in het heel Nederland vroeg dicht en thuiswerken strenger gehandhaafd

Er is een lijst uitgelekt met strenge maatregelen die waarschijnlijk vanavond aangekondigd gaan worden door premier Rutte en minister De Jonge. Daarop staat onder andere dat de horeca om 22.00 uur de deuren moeten sluiten en dat er streng gehandhaafd gaat worden op thuiswerken. Ook wordt erover nagedacht geen publiek meer toe te laten bij het betaald voetbal. Lees hier verder.

Update 14:29 - Lichte afname in aantal coronabesmettingen: 2914 nieuwe gevallen geregistreerd

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is het laatste etmaal met 2914 gevallen gestegen. Tussen zondagochtend en maandagochtend 10:00 uur zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het is een lichte afname ten opzichte van gisteren, toen er 2995 meldingen werden geregistreerd.  In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 18.500 mensen positief getest op het virus.

Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur zes sterfgevallen. Het aantal mensen dat met het virus is opgenomen in het ziekenhuis, nam met 38 toe. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt. In totaal liggen er nu 655 mensen met het virus in het ziekenhuis.

Update 13:22 - Poolse vrouw slaat en bijt crewleden in vliegtuig na weigeren mondkapje

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft maandagochtend een 41-jarige Poolse vrouw aangehouden voor de mishandeling van crewleden van een vliegtuig. Toen de vrouw werd aangesproken omdat ze geen mondkapje droeg, zou ze het vliegtuigpersoneel hebben aangevallen.

De Poolse zou meerdere bemanningsleden hebben geslagen, geschopt en gebeten. De vrouw werd in het vliegtuig, afkomstig uit Canada, geboeid en bij aankomst op Schiphol overgedragen aan de marechaussee. Het cabinepersoneel van het vliegtuig heeft aangifte gedaan en de marechaussee doet verder onderzoek naar de verdachte.

Update 13:16 Burgemeesters 's middags bijeen in Veiligheidsberaad

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komen maandagmiddag al bijeen in Utrecht om te praten over maatregelen tegen corona. De bijeenkomst is vervoegd door de ingelaste persconferentie van premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge in de avond. Doorgaans vergaderen de burgemeesters die het kabinet adviseren over mogelijke regelingen in de avond. Op de agenda van de burgemeesters staat onder meer mondkapjes voor mensen met contactberoepen en plastic gezichtsbeschermers voor bedienend personeel in de horeca. Dat heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, laten weten. Bruls verwacht dat de maatregelen in elk geval zullen worden ingevoerd in een aantal veiligheidsregio's waar de ontwikkeling van het coronavirus zorgwekkend is. Het is ook mogelijk dat ze landelijk gaan gelden. De burgemeesters gaan ook praten over uitbreiding van de registratieplicht. Het plan is dat iedereen overal in openbare, publieke ruimtes zijn naam en telefoonnummer achterlaat, zodat de GGD bij een eventuele besmetting makkelijker bron- en contactonderzoek kan doen. Nu is het vaak moeilijk om alle betrokkenen terug te vinden.

Update 12:31 - Patiëntenfederatie bezorgd over opnieuw uitgestelde zorg

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich zorgen over een nieuwe golf aan uitgestelde ziekenhuiszorg. De belangenorganisatie voor patiënten zegt signalen te krijgen dat opnieuw reguliere zorg wordt uitgesteld, vanwege het toenemende aantal coronapatiënten. "Ook zijn er mensen van wie de behandeling tijdens de eerste golf werd uitgesteld en die nu nog steeds niet aan de beurt zijn", zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. Ook het Nationale Zorgnummer, de landelijke hulp- en meldlijn voor klachten over de zorg, krijgt veel bezorgde mensen aan de telefoon, aldus de Patiëntenfederatie. De federatie is een van de initiatiefnemers van het zorgnummer. Lees hier verder.

Update 12:22 - Uitval dreigt onder ic-verpleegkundigen bij tweede piek

Er is een grote kans dat gespecialiseerde ic-verpleegkundigen gaan uitvallen als de ziekenhuizen weer vol raken bij een tweede coronapiek. De eerste piek heeft voor veel mentale klachten gezorgd. Tachtig procent van de ic-verpleegkundigen ziet op tegen een nieuwe golf, terwijl bijna een derde heeft overwogen om te stoppen met het werk op de intensive care als gevolg van de coronacrisis. Het Nijmeegse Radboudumc en het Erasmus MC uit Rotterdam hebben na de eerste coronapiek onderzocht hoe het met de ic-verpleegkundigen gaat. Aan het onderzoek deden ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging voor ic-verpleegkundigen V&VN-IC mee. Het onder hoge druk werken tijdens de eerste piek heeft voor driemaal zoveel stress gezorgd, blijkt uit het onderzoek. Bijna 30 procent van de verpleegkundigen heeft last van angst, 20 procent meldt symptomen van depressie en ruim 20 procent kampt met symptomen van posttraumatische stress (ptss). Veel verpleegkundigen waren erg bang om zelf besmet te raken of hun naasten te besmetten.

Update 11:29 - 'Huidige coronamaatregelen niet voldoende, je moet drastischer ingrijpen'

De maatregelen die anderhalve week geleden zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn niet genoeg. Dat concludeert Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dat betekent dat je rigoureuzer moet ingrijpen, dat je drastischer moet ingrijpen", aldus Kuipers in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil landelijke maatregelen en mondkapjesplicht in openbare ruimten Kuipers noemt het verplicht dragen van mondkapjes in de openbare ruimte "een verstandige maatregel om te overwegen". Maar alleen het dragen van mondkapjes is niet voldoende, benadrukt hij. "Het is één extra druppel, maar je hebt op dit moment veel druppels nodig om het om te keren". Andere opties zijn volgens hem verkleinen van de maximale grootte van groepen, het niet meer toelaten van publiek bij grote sportwedstrijden en het opnieuw oproepen tot thuiswerken.

Update 10:27 - Premier Rutte en minister De Jonge geven maandagavond weer persconferentie over corona

Premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge geven maandag om 19.00 uur een persconferentie over de corona-aanpak. Volgens Haagse bronnen zullen Rutte en De Jonge waarschijnlijk landelijke maatregelen gaan aankondigen. Om wat voor maatregelen het gaat, is niet duidelijk. Afgelopen zondag spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. De nieuwe opmars van het virus baart het kabinet grote zorgen. Lees hier verder.

Update 09:50 - Medewerkers en patiënten Spaarne Gasthuis lopen corona op

Op een verpleegafdeling interne geneeskunde van het Spaarne Gasthuis zijn "diverse" medewerkers en patiënten besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt het ziekenhuis maandag op zijn website. Het ziekenhuis heeft vestigingen in Haarlem en Hoofddorp. Om welke vestiging het gaat werd niet bekendgemaakt. Ook is het nog onbekend om hoeveel medewerkers en patiënten het gaat. Bij het Spaarne Gasthuis was maandagochtend niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar. Lees hier verder.

Update 09:02 - OM: honderden misdrijven en duizenden overtredingen in verband met corona

Het Openbaar Ministerie heeft sinds medio maart, toen de coronacrisis losbarstte, 337 misdrijfzaken in behandeling genomen die met het coronavirus verband houden. Dit zijn zaken waar mensen hoesten of spugen in de richting van agenten en anderen met een publieke taak. Na de daad beweren zij dat ze corona hebben. Bij winkeldiefstallen kwam het voor dat verdachten het winkelpersoneel op deze wijze bedreigden. Het gaat bij de misdrijven de meeste keren om bedreiging (186 gevallen), maar andere keren komt het ook tot geweld (47 gevallen). In 253 misdrijfzaken is de verdachte gedagvaard en moest deze dus voor de (snel)rechter verschijnen. Veertien mensen kregen een OM-beschikking, een boete of een taakstraf. Er ook zijn zaken geseponeerd en in andere zaken moet het OM nog een beslissing nemen. Behalve de echte misdrijven zijn er ook overtredingen van de regionale noodverordeningen wegens corona. Tot medio september waren dat er 23.300. Er zijn inmiddels 17.200 strafbeschikkingen uitgevaardigd. Sinds 1 juni gebeurde dat 1641 keer wegens het niet nakomen van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Jongeren die zich, na een waarschuwing, niet aan de noodverordening houden, krijgen zoveel mogelijk HALT-afdoening. Tot nog toe zijn er 875 jongeren doorverwezen naar HALT.

Update 08:18 - 'Amsterdam en Den Haag in top tien Europese coronabrandhaarden'

Het coronavirus verspreidt zich momenteel een stuk sneller in Nederland dan in veel andere Europese landen. Amsterdam en Den Haag staan zelfs in de top tien van Europese regio's met de meeste positieve coronatesten ten opzichte van het aantal inwoners, becijfert RTL Nieuws op basis van een eigen analyse van de coronastatistieken uit elf Europese landen. Groot-Amsterdam staat op plaats zes, met 194 positieve coronatesten per week per 100.000 inwoners. Den Haag en omstreken staat op de tiende plaats met 180 gevallen per 100.000 inwoners. De lijst wordt aangevoerd door Parijs, met 231 besmettingen per 100.000 ingezetenen. Daarachter volgen nog vier Franse regio's. Liverpool, Brussel en de Britse regio Blackburn behoren ook tot de tien regio's met de meeste nieuwe coronagevallen. Over het geheel gaat het in Nederland ook niet goed in de 40 regio's waarin het nieuwsprogramma het land heeft opgesplitst voor de vergelijking met andere landen. Gemiddeld telt een doorsnee regio in ons land nu wekelijks 15 coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee scoort Nederland qua virusbestrijding slechter dan landen als Duitsland, Italië en Ierland. In totaal werden voor het onderzoek 950 regio's met elkaar vergeleken. RTL Nieuws gebruikte gegevens van veertien gezondheidsinstanties in die landen.

Update 08:03 - Studenten demonstreren voor meer fysiek onderwijs

Studentenorganisaties zijn ongerust over de onderwijskwaliteit door alle onlinelessen en -colleges sinds het uitbreken van de coronacrisis. Ze gaan op vrijdagmiddag het Museumplein in Amsterdam op voor meer fysiek onderwijs. De Landelijke Studentenvakbond LSvb en de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU organiseren de actie samen met een jongerengroep, Ik wil naar school. De organisaties vragen de regering geld waardoor universiteiten theaters, concertzalen en evenementlocaties kunnen huren waar coronaproof fysiek onderwijs gegeven kan worden. "Een win-winactie, gezien zowel de culturele- als de evenementensector hiermee ondersteund kan worden", zeggen ze. Door de coronamaatregelen heeft volgens de LSvb nu nog maar 10 tot 30 procent van het onderwijs op locatie plaats. "Sommige studenten krijgen zelfs helemaal geen fysiek onderwijs", zegt de bond.

Update 07:31 - Outbreak Management Team kijkt naar nieuwe maatregelen

Het Outbreak Management Team, de club van experts dat het kabinet adviseert, komt met een advies over de aanpak van coronavirus. Nu het aantal besmettingen weer toeneemt en de ziekenhuis weer begonnen zijn met het spreiden van patiënten kijkt het OMT of de huidige maatregelen voldoende zijn om de comeback van het virus te beteugelen. De nadruk ligt daarbij mogelijk op de drie grote steden. In zes veiligheidsregio’s, waaronder Amsterdam-Amstelland, gelden sinds een week strengere maatregelen: vervroegde sluitingstijden in de horeca, een verbod op bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen en strengere handhaving van illegale feesten. Of dat effect heeft, is nu nog niet te zeggen. De vraag is of de maatregelen in brandhaarden als Amsterdam en Rotterdam streng genoeg zijn om de virusgroei omlaag te krijgen. Sinds zondagavond zijn daar de regio's: Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Flevoland, Groningen, Zuid-Holland Zuid, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuid bijgekomen. Dit om de verder verspreiding van het virus in te dammen. Naast het OMT komt ook weer het Veiligheidsberaad bij elkaar. De 25 burgemeesters bespreken of mensen met contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten verplicht een mondkapje moeten gaan dragen. Ook wordt er gekeken nar een algemene registratieplicht in alle publieke gelegenheden. Verder wordt er besproken of het nodig is dat bedienend personeel in de horeca plastic maskers moet gaan dragen. Lees hier verder.

Update 07:13 - Raad Tilburg voelt burgemeester aan de tand om vergunning fans

De gemeenteraad van Tilburg voert maandagmiddag een interpellatiedebat met burgemeester Theo Weterings (VVD). Het debat is aangevraagd door Lijst Smolders, PvdA en SP. Dit na "de misstanden die hebben plaatsgevonden op het Olympiaplein tijdens de voetbalwedstrijd van Willem II tegen de Rangers", aldus de indieners van de aanvraag. Op het plein verzamelden zich honderden mensen, die te dicht bij elkaar stonden, juichten en zongen. Dat is in strijd met de coronaregels. De drie partijen willen een antwoord op de vraag waarom er zonder overleg met de raad een vergunning is afgegeven en waarom niet werd ingegrepen toen bleek dat de coronaregels werden overtreden. Ook willen ze opheldering over de vraag, hoe "dit Tilburgs handelen" zich verhoudt met nationale oproepen alles te doen om de tweede golf coronabesmettingen af te remmen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.