Politiek
20 nov 2023, 16:29
Klimaatverandering levert jongeren de grootste zorgen op, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Volgens het KNMI is de snelheid waarmee de aarde opwarmt in twintig jaar meer dan verdubbeld. Alle partijen schrijven erover, maar de prioriteit ligt niet overal even hoog.
Welke klimaatplannen hebben de partijen en waar liggen de overeenkomsten en verschillen? "Laten we beginnen met de klimaatdoelen van Nederland'', zegt verslaggever Merel Ek in de podcast 'Wat te Kiezen?'.
Het Klimaatakkoord van Parijs is met alle lidstaten van de Europese Unie afgesproken. "Daarin staat dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden moet blijven, met inspanningen voor maximaal 1,5 graden", aldus Ek. "Er zijn vier partijen die willen blijven vasthouden aan de klimaatdoelen van Parijs, namelijk VVD, NSC, BBB en CDA", vult verslaggever Sam Hagens in de podcast aan.
"De PVV wil dat Nederland volledig stopt met het verminderen van de uitstoot", vervolgt Hagens. "De partij vindt dat het te veel geld kost. De SP heeft alleen in het programma staan dat de CO2-uitstoot wereldwijd teruggedrongen moet worden en dat dat alleen maar kan door de 'vervuilende industrie aan te pakken'."
Dan houd je nog de partijen over die juist ambitieuzere plannen hebben dan het Klimaatakkoord. "Zo wil PvdD een maximale opwarming van de aarde van 1,5 graad en in 2030 al geen uitstoot van broeikasgassen. GroenLinks-PvdA wil ook maximaal 1,5 graad opwarming en wil in 2030 65 procent minder CO2-uitstoot", legt Ek uit.
"Als laatste willen D66 en ChristenUnie beiden 60 procent minder uitstoot in 2030. Een volledig klimaatneutraal Nederland moet wat GroenLinks-PvdA en D66 betreft al in 2040, tien jaar eerder dan de huidige plannen."
De partijen zijn het er dus grotendeels over eens dat we minder broeikasgassen moeten uitstoten, en dus meer elektrische stroom moeten opwekken, concludeert Hagens. "Maar daar beginnen de volgende verschillen: moet Nederland daarvoor kernenergie gebruiken? Of met name windmolenparken bouwen en zonnepanelen leggen?"
In deze nieuwe podcast ‘Wat te kiezen?’ van Hart van Nederland bespreken politiek verslaggevers Merel Ek en Sam Hagens vijf grote verkiezingsthema’s: wonen, migratie, gezondheidszorg, bestaanszekerheid en klimaat. Wat zeggen verschillende partijen daarover en hebben ze oplossingen voor de grote uitdagingen?
Wil jij ook weten wat er te kiezen valt? Luister hier de vijfde aflevering:
Deel dit artikel
Lees ook
Wat te kiezen? - Aflevering 5, Klimaat: 'Het schuurt wel nog af en toe'
Enorme verschuiving in peilingen: waarom stapt kiezer massaal over naar PVV?
Wat te kiezen? - Aflevering 4, Bestaanszekerheid: Hoger minimumloon of ander toeslagenstelsel?
Dit willen partijen met bestaanszekerheid: 'Het is een wat vage term'
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.