Politiek
3 okt 2019, 17:18
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eindelijk van de lokale autoriteiten bevestigd gekregen dat de 43-jarige Pieter Bas Habes vastzit in Egypte. Zijn familie had al sinds 22 september niets meer van de Amsterdammer vernomen. De Nederlander werd die dag door Egyptische politieagenten gearresteerd nadat hij met een dronebeelden zou hebben gemaakt van een hotel in de hoofdstad Caïro. Nu is duidelijk dat hij inderdaad in de cel zit in het Noord-Afrikaanse land, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We zijn in contact met de Egyptenaren, maar meer kunnen we er op dit moment niet over zeggen", laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland. "De zaak heeft onze volle aandacht." Lees ook: Mysterie omtrent opgepakte Pieter Bas in Egypte: 'Niemand weet waar hij is' Ook de familie is ingelicht, vertelt advocaat Geert-Iem Roos. "Ze zijn heel blij dat hij is gevonden. Nu is het zaak om de lijntjes uit te zetten om ervoor te zorgen dat hij weer terug kan komen naar Nederland. "Het is een hele precaire zaak."
Het ministerie wil alleen kwijt dat er consulaire bijstand wordt verleend in deze zaak. Op de site van het ministerie staat dat Buitenlandse Zaken alleen een bemiddelende rol kan spelen. "De ambassade of het consulaat kan u niet vrij krijgen of een voorkeursbehandeling voor u regelen", staat erbij. "Zij moeten zich houden aan de wetten van het land." Volgens advocaat Roos wordt er nu eerst gekeken of Habes een advocaat kan krijgen in Egypte. Wat daarna de volgende stappen zullen zijn, is nog onduidelijk.
De familie van de 43-jarige Amsterdammer vermoedde al dat hij was opgepakt. Hij legde na zijn arrestatie een verklaring af op de Egyptische staatstelevisie en dat bericht was groot nieuws in internationale media. Volgens de familie is er waarschijnlijk sprake van een groot misverstand. Pieter Bas Habes was bezig met een wereldreis en reisde op een motor door Afrika. Hij deed daarvan dagelijks verslag en had een drone bij zich om beelden mee te maken. Waarschijnlijk is hij opgepakt omdat het maken van dronebeelden verboden is in Egypte.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.