Politiek
18 dec 2022, 22:59
Twee jaar na de presentatie van het rapport van de parlementaire commissie kinderopvangtoeslag wachten veel gedupeerde ouders nog steeds op geld én erkenning. Het kan nog jaren duren voordat alle slachtoffers van de toeslagenaffaire geholpen zijn.
Duizenden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen werden jarenlang onterecht aangewezen als fraudeur en op een zwarte lijst gezet bij de Belastingdienst. Vaak moesten deze ouders het ontvangen bedrag aan toeslagen ineens terugbetalen en alle toeslagen werden stopgezet. Later bleek dat ze wel recht hadden op de toeslag maar toen was het kwaad al geschied. Mensen kwamen in de schulden terecht, relaties liepen stuk, gedupeerden raakten hun huis uit en kinderen werden door de ontstane thuissituatie uit huis geplaatst.
Alle slachtoffers kregen minimaal 30.000 euro maar dat bedrag is voor velen niet toereikend. Ze hebben recht op meer. Maar om dat aan te kunnen tonen moeten ze veel documenten aanleveren en langdurige processen doorlopen.
Iemand die nog steeds wacht op compensatie is Leontien Janse-Otjes uit het Zeeuwse Ossenisse, destijds een alleenstaande moeder. Ze lag jarenlang krom om de onterechte schuld bij de belastingdienst terug te betalen en daardoor bouwde ze nieuwe schulden op. Er bleef te weinig over om van te kunnen leven. "Ik heb zoveel moeten werken dat ik geen goede moeder voor mijn dochter ben geweest. Het heeft zoveel ellende veroorzaakt." Ze vindt dat de afwikkeling veel te lang duurt. "Er moet een rapport worden doorgestuurd en daar wacht ik al een jaar op." De situatie zorgde er mede voor dat ze voor haar toenmalige 13-jarige dochter hulp in moest schakelen. Het was beter dat ze op een groep ging wonen. In de jaren daarna bouwde ook haar dochter schulden op. Vanwege geldgebrek kocht ze spullen op afbetaling. “Het achtervolgt je. Ik weet voor 75 procent zeker dat het hele gedoe ervoor gezorgd heeft dat dit is gebeurd." De dochter van Leontien is inmiddels 24 jaar. Zij is van mening dat ook haar schulden kwijtgescholden moeten worden.
Eerder dit jaar pleitte de Nationale Ombudsman ervoor dat er meer bemiddeling zou moeten plaatsvinden tussen de Belastingdienst en ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire omdat ze daardoor wellicht minder lang hoeven te wachten op een beoordeling. Staatssecretaris Aukje de Vries liet weten dat er geen grote veranderingen komen in hoe de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) nu werkt. Ze erkent dat het nog lang niet klaar is maar zegt dat ze er alles aan gaat doen zo snel mogelijk te gaan waar het kan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.