Terug

Volg Hart van Nederland

Gokreclames vanaf zaterdag in de ban, 'maar schade is al aangericht'

Politiek

29 juni 2023, 00:02

Inmiddels worden de posters al uit het straatbeeld verwijderd, en vanaf zaterdag zal je ze ook niet meer op tv en radio horen of zien: reclames van online gokbedrijven. Vanaf 1 juli is het verboden om op deze plekken reclame te maken voor online gokken. Maar de schade is al aangericht, volgens het Trimbos Instituut: "Het kan veel problemen op langere termijn gaan opleveren."

Uit cijfers van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS) neemt het aantal mensen dat hulp zoekt voor een gokverslaving sinds 2019 niet meer toe. "In de trends zien we geen significante stijging in de hulpvraag", vertelt directeur Jan Kerssies van de Stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ), waar LADIS onderdeel van is. "Ten opzichte van 2021 en 2022 was er zelfs een afname."

Hoe komt het dat gokken zo verslavend is? In dit fragment wordt het uitgelegd:

Waarom is (online)gokken zo verslavend?
10:12
Waarom is (online)gokken zo verslavend?

Gevolgen lange termijn

Koren op de molen voor gokbedrijven, deze laatste cijfers, die er bewijs in zien dat het allemaal niet zo erg is. Maar volgens het Trimbos Instituut is er wel degelijk invloed van gokreclames, alleen is dat nog niet in de cijfers van mensen die aankloppen voor hulp te zien. "Gokverslavingen duren lang om zich te ontwikkelen. Er gaan jaren overheen voor zoiets te zien zijn in cijfers", legt expert Anouk Tuijnman uit. "De ervaringen uit andere landen toont dat het veel problemen op langere termijn kan gaan opleveren." Dat erkent ook Kerssies: "We zien het nu nog niet, maar er kan nog een naijl-effect zijn."

Hoewel de officiële cijfers dus nog geen negatieve gevolgen tonen, ziet ex-gokverslaafde Feite Hofman die al wel elke dag voorbij komen bij het begeleiden van anonieme gokkers in Arnhem. "Aan hen zie ik heel erg dat reclames triggers zijn", vertelt hij. "Ik vind dat we aan zo'n gevaarlijk product niet zoveel buitenruimte moeten opofferen."

Ook uit cijfers van het Hart van Nederland-panel blijkt dat het invoeren van de mogelijkheid om reclames te maken voor online gokbedrijven in 2021 het probleem heeft verergerd. Zo'n 20 procent van een representatieve groep van 3576 respondenten geeft aan mensen te kennen die op problematische wijze aan gokken doen, of dat zelf te zijn. Van hen geeft 70 procent aan dat dit sinds de invoering van de verruimde kansspelwet in 2021 is verergerd. Bij slechts 2 procent van mensen zijn na de legalisatie van online gokbedrijven de gokproblemen minder geworden.

Vooral jongeren bereikt

"De opening van de gokmarkt heeft veel jongeren bereikt", ziet Tuijnman. Uit de meest recente cijfers van de Kansspelautoriteit blijkt dat in Nederland het aantal accounts bij online gokbedrijven het afgelopen jaar met wel 76 procent is gegroeid. In januari 2022 waren er nog 489.000 accounts, een jaar later waren dit er al 859.000. Daarmee werd in totaal in 2022 bijna 1,1 miljard euro vergokt.

Dat er nu cijfers zijn komt dankzij de legalisering van online gokbedrijven. Dat noemt Hofman een positief gevolg, al ziet hij vooral nadelen. "We zien nu de gevolgen, namelijk dat het gewoon wordt. Zo gaat het nu in de hoofden van kinderen zitten. Mensen zijn gewend geraakt aan gokbedrijven, daar zit het gevaar", aldus de ervaringsdeskundige.

Vermoed je dat jij of iemand in je omgeving misschien iets te vaak gokt, en wil je weten hoe je daar op een laagdrempelige manier beter mee om kan gaan? Neem dan 24/7 contact op met het Loket Kansspel.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.