Terug

Volg Hart van Nederland

Gronings huis met roze doeken ingepakt nadat aannemer stopt: 'Het gaat hier fout'

Politiek

12 nov 2022, 18:24

Je huis in Groningen moet door aardbevingsschade opnieuw worden opgebouwd, maar dan besluit de aannemer ineens om het huis niet meer te bouwen. Het overkwam Hans Sulmann ruim twee weken geleden, en hij is niet de enige gedupeerde. Als protest heeft hij zijn huis ingepakt met roze doeken.

Steeds meer aannemers die de gevolgen van de aardbevingsschade zouden oplossen, gooien het bijltje erbij neer. Offertes worden vaak afgekeurd, geld moet worden voorgeschoten en ieder dubbeltje moet tien keer worden omgedraaid. Het vertrouwen in overheidsorgaan Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is niet alleen weg bij de bewoners, maar ook bij de aannemers.

Huis ingepakt

"Je voelt je machteloos", vertelt Sulmann tegen Hart van Nederland. De inwoner van het Groningse Loppersum hoorde ruim twee weken geleden dat de aannemer niet verder wil, terwijl het ontwerp al klaar lag. "De aannemer zegt dat de samenwerking met de NCG heel ingewikkeld is. Ze hebben in plaats daarvan veel andere projecten die ze gewoon kunnen uitvoeren."

Om aandacht te vragen voor zijn situatie, heeft Sulmann zijn huis ingepakt met roze doeken. Ook hangt er een spandoek boven met de tekst 'betrouwbare overheid gezocht'. "Ik wil een signaal afgeven dat het hier fout gaat. Niet alleen bij mijn bouw, maar ook bij de mensen in de omgeving die in het versterkingstraject zitten."

'Gruwelijk pijnlijk'

Naar eigen zeggen stroomt de mailbox van SP-Kamerlid Sandra Beckerman vol met noodkreten van Groningers die hun aannemer kwijt zijn geraakt. "Het komt vaker voor. En dat maakt het zo gruwelijk pijnlijk", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Deze mensen wonen door de overheid in een onveilig huis. En diezelfde overheid zorgt er maar niet voor dat het goed komt."

Als het aan Beckerman ligt, zorgt verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief ervoor dat het soepeler verloopt. Dat kan door bijvoorbeeld plannen direct te laten uitvoeren, de vele controles terug te dringen en mensen die dat willen de eigen regie te geven, aldus Beckerman.

'Gevangen'

Gedupeerde Sulmann wordt er moedeloos van en wil dat de NCG verantwoordelijkheid neemt: "Nu verschuilen ze zich nog te vaak achter de aannemer. Die laten ze kastanjes uit het vuur halen, terwijl ze zelf de opdrachtgever zijn en dus verantwoordelijk voor de uitvoering", zegt hij. "Wij als bewoners zitten als het ware gevangen in het traject; we kunnen er niet uitstappen, want dan worden we verantwoordelijk voor alle kosten."

NCG zegt het beeld dat trajecten momenteel soms moeizaam verlopen te herkennen. "Dit is ook de reden waarom we onze financiële processen aanpassen. Binnenkort zullen deze aanpassingen merkbaar worden in de praktijk. Bewoners hoeven dan minder lang te wachten op besluiten als het om financiën gaat."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.