Politiek
23 jan 2019, 10:43
De PVV in de gemeente Den Haag wil dat er donderdag een spoeddebat in de gemeenteraad komt over de aanpak van vreugdevuren tijdens oud en nieuw. Volgens de partij had het stadsbestuur moeten ingrijpen, toen de vuurstapels op de stranden bij Scheveningen en Duindorp hoger werden dan was afgesproken. Bij de jaarwisseling trok een vonkenregen van zo'n stapel over Scheveningen.
Het stadsbestuur heeft dinsdag de afspraken met de bouwers van de vreugdevuren openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat de gemeente en de bouwers enkele jaren geleden hadden afgesproken dat de vuurstapels niet hoger mochten worden dan 35 meter. De stapels waren echter 13 meter hoger. Lees ook: Krikke overtuigd dat vreugdevuren veilig waren Het convenant gold alleen voor de jaarwisseling van 2016 naar 2017. In de afspraken staat duidelijk: "Er kunnen aan dit convenant geen rechten worden ontleend voor toekomstige jaarwisselingen." Toch zegt Den Haag dat het ook afgelopen jaarwisseling gold. In het programma De Hofbar van zender PowNed zeiden de bouwers dat zij dat niet wisten. Lees ook: Bouwers vreugdevuur Scheveningen: ‘Dit jaar gaan we opnieuw bouwen’
De fractievoorzitters in Den Haag beslissen donderdag of er inderdaad een spoeddebat komt. De grootste partij in de Haagse raad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, vindt het te vroeg voor een spoeddebat, zolang de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog onderzoek doet naar het Scheveningse vreugdevuur. "Wij hebben natuurlijk ook veel vragen. Als de onderzoeksraad met conclusies en aanbevelingen komt, gaan we een discussie voeren over het totaalplaatje. Niet tussendoor bij elk los stukje", aldus een woordvoerder van de collegepartij. Ook de grootste oppositiepartijen in Den Haag, het CDA en de PvdA, vinden het verstandiger om af te wachten en later over het convenant te praten.
Het CDA is wel kritisch over burgemeester Krikke. "Vorige week kon het convenant absoluut niet openbaar worden in het belang van het onderzoek. Nu ineens wel. Het bevestigt dat de burgemeester niet een bestendige bestuurlijke lijn volgt, haar crisiscommunicatie is niet heel sterk", aldus raadslid Daniëlle Koster. De fractievoorzitters in Den Haag beslissen donderdag of er inderdaad een spoeddebat komt. ANP Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.