Politiek
23 mrt 2022, 23:32
Helen Hofman uit Enschede had het al niet breed, maar door de gestegen energieprijzen wordt het voor haar nog moeilijker om alle eindjes aan elkaar te knopen. Iedere maand stookt ze haar huis voor honderden euro's warm. Maar met haar bijstandsuitkering dreigt ze de gepeperde jaarrekening van haar energieleverancier daardoor niet meer te kunnen betalen.
Hofman pakt de gebruiksoverzichten van haar energieleverancier erbij. "Het verbruik van november was 117,20 euro aan gas en 7,45 euro aan stroom", vertelt ze aan Hart van Nederland. Ze scrolt verder. "Dan in januari betaal ik aan gas 345,81 euro."
Vanwege haar bijstandsuitkering heeft Hofman het maandelijks al niet breed. "Met alles erbij houd ik zo'n driehonderd euro over", zegt ze. "Maar daar moet ik ook mijn telefoonrekening en mijn eten van betalen. Dat is niet te doen." Door de gestegen prijzen komt ze inmiddels iedere maand zo'n 135 tot 145 euro tekort. "Dat is inclusief de betalingsregeling van vorig jaar", verzucht ze. Ze vreest dan ook voor een gepeperde jaarrekening van haar energieleverancier. "Ik denk zo'n 2.000, 3.000 euro, als het niet meer is."
In de Tweede Kamer werd de afgelopen dagen gediscussieerd over de stijgende energieprijzen en de dalende koopkracht. De laagste inkomens krijgen een eenmalige vergoeding van 800 euro, de btw op energie wordt verlaagd en er komt een accijnsverlaging op brandstof voor mensen die met de auto op en neer moeten naar het werk.
Toch benadrukt het kabinet ook dat mensen vooral zelf verantwoordelijk zijn voor het ophoesten van geld voor hun gepeperde energierekeningen. "Je kan niet alle oplossingen van de overheid verwachten", legt Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst uit aan Hart van Nederland. "Het is niet zo dat daar een beurs open staat, want uiteindelijk moeten we het zelf ook allemaal terugbetalen."
Om haar energiekosten zelf een beetje te drukken, heeft Hofman op verschillende plekken in huis maatregelen getroffen. "Radiatorfolie, speciale tochtstripjes ertussen, speciale spaarlamp", somt ze op. Maar of het heeft geholpen? "Helemaal niets", zegt Hofman. "De tocht komt gewoon langs de kieren van het raam, maar daar doet de bouw niks aan. Die zegt: dat hoort zo. En dan ben je uitgeluld."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.