Politiek
9 juni 2022, 18:26
Het kabinet heeft vooralsnog geen concrete plannen om de honderdduizenden huishoudens te helpen die in de financiële problemen dreigen te komen door de hoge energieprijzen. Maar, "never say never", aldus minister Sigrid Kaag van Financiën.
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft in een zogeheten 'stresstest' becijferd dat een enorme hoeveelheid mensen in geldnood dreigen te komen als gevolg van de geëxplodderde energieprijzen. Als die zo hoog blijven als nu, kunnen tot wel 1,2 miljoen huishoudens in de financiële problemen komen, waarschuwt het planbureau.
Ook energiemaatschappijen voelen de bui al hangen: zij vrezen dat steeds meer mensen hun rekening aan het einde van het jaar niet kunnen betalen. Zo is bij Greenchoice nu al sprake van een geleidelijke toename van het aantal betalingsachterstanden. Eneco merkt dat klanten vaker onvoldoende geld op hun rekening hebben als het bedrag moet worden afgeschreven.
Bij Vattenfall zien ze dat een groep klanten hun termijnbedrag niet of nauwelijks verhoogt, terwijl de tarieven flink zijn gestegen. De leverancier vermoedt dat sommige klanten al weten dat ze de rekeningen waarschijnlijk niet kunnen betalen, maar geen contact opnemen over eventuele betalingsregelingen.
Ook voor Sigrid From uit Leeuwarden zijn de hoge energiekosten een groot probleem. Nu haar contract bijna afloopt, heeft de leverancier een verlengaanbod gedaan. Die valt alleen wel heel hoog uit, vertelt ze tegen Hart van Nederland. "Ik betaalde 180 euro per maand. Dat vond ik al wel aardig hoog, maar nu moet ik ineens 356 per maand gaan betalen."
Sigrid is blij dat ze in aanmerking komt voor de 800 euro die lagere inkomens dit jaar gecompenseerd krijgen voor de hoge energierekening. "Ik kan nu in ieder geval vier maanden overbruggen, maar dan heb je nog wel acht maanden te gaan", stelt ze twijfeld vast. "Ik vraag me soms af hoe ik mijn hoofd boven water moet houden."
Ondanks het feit dat steeds meer Nederlanders het hoofd financieel niet meer boven water kunnen houden, is het kabinet nu nog niet van plan om in te grijpen. De berekeningen van het CPB verplichten de regering volgens premier Mark Rutte wel om te "blijven kijken" of het genoeg doet. "Zonder er beloftes over te doen, want zo makkelijk is het niet."
Zowel Rutte als Kaag wijzen op de maatregelen die het kabinet al heeft getroffen. Die hebben "echt effect", aldus de premier. Daar is het CPB het echter niet helemaal mee eens. Volgens het planbureau zijn de doorgevoerde accijnsverlaging en de energietegemoetkoming "slechts deels effectief om kwetsbare huishoudens uit de financiële problemen te houden".
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.