Politiek
3 aug 2022, 16:01
Woensdagmiddag gaven Rijkswaterstaat, KNMI, Unie van Waterschappen, Vewin en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een persconferentie over het watertekort in Nederland. Dit nadat Mark Harbers (minister Infrastructuur en Waterstaat) bekend maakte dat de aanhoudende droogte in Nederland wordt opgeschaald naar niveau 2: ‘feitelijk watertekort’.
Voor de gewone Nederlanders verandert op dit moment nog maar weinig. Er komt nog steeds water uit de kraan en douche. Wel vraagt minister Harbers alle Nederlanders om "goed na te denken of ze hun auto moeten wassen of hun opblaaszwembadje helemaal moeten vullen."
Verder heeft het watertekort vooral gevolgen voor de landbouw en de scheepvaart, want sommige vaarwegen zullen worden belemmerd en gewassen kunnen niet meer altijd worden besproeid. Daarnaast wordt de natuur geraakt, aangezien rivieren, sloten en meren minder zoet water aanvoeren.
Er is geen tekort aan water uit de kraan. Het is volgens de overheid wel belangrijk dat Nederlanders bewust met hun kraanwater omgaan.
Rijkswaterstaat neemt wel maatregelen vanwege de voorspelde hitte. Net als vandaag stelt Rijkswaterstaat ook donderdag een hitteprotocol in, maar dan voor een deel van het land. Dat houdt in dat auto's die op of langs de snelweg stranden sneller geborgen worden. Vanaf 10.00 uur is het protocol van kracht voor de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Woensdag is vanwege de tropische temperaturen in heel het land het hitteprotocol van kracht.
Rijkswaterstaat wil voorkomen dat mensen te lang stil komen te staan in de hitte. Het asfalt kan vanwege de hoge temperaturen namelijk warmer aanvoelen. Daarom worden auto's sneller van de weg gehaald. Rijkswaterstaat verplaatst daarnaast iedereen, ook gestrande automobilisten die veilig langs de weg staan, naar een benzinestation of een andere locatie met voorzieningen.
Het Managementteam Watertekorten (MTW) gaat komende tijd kijken naar de nationale verdeling van water. Het team bestaat uit Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; Economische Zaken en Klimaat; en Infrastructuur en Waterstaat).
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.