Terug

Volg Hart van Nederland

Kinderen die uit huis geplaatst zijn, kunnen ook na een jaar nog terug naar hun ouders

Kinderen die uit huis geplaatst zijn, kunnen ook na een jaar nog terug naar hun ouders

Politiek

14 apr 2022, 10:15

Uit huis geplaatste kinderen moeten ook na een langere periode nog terug kunnen keren naar hun ouders. Op dit moment is er nog een regel die dat vaak tegenhoudt, maar die gaat van tafel, meldt de Volkskrant.

Jeugdbeschermers krijgen hierdoor wat meer vrijheid om te bepalen wanneer kinderen terug kunnen, omdat ze zich niet meer altijd hoeven te houden aan de "aanvaardbare termijn voor terugkeer". Nederlands Jeugdinstituut (NJi) stelt samen met beroepsverenigingen de richtlijnen voor uit huis geplaatste kinderen op.

Per gezin bepalen

In totaal wonen er in Nederland zo'n 46.000 kinderen in pleeggezinnen of instellingen. Deze wijziging is ook belangrijk voor de ongeveer 420 kinderen die uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire en nog altijd niet thuis wonen. Sinds vorige week zorgt de overheid voor ondersteuning voor deze gezinnen.

De bedoeling is dat per gezin bepaald moet worden wat mogelijk is, zonder dat er een algemene termijn geldt die strikt gehandhaafd wordt. De verwachting is dat deze nieuwe richtlijn na de zomer ingaat, maar het is de bedoeling dat de aanvaardbare termijn vanaf nu al minder strikt gehanteerd wordt.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.