Politiek
15 okt 2022, 21:45
Twintig jaar na de dood van Pim Fortuyn hekelt zijn toenmalige politieke rivaal Ad Melkert (PvdA) nog steeds zijn manier van politiek. "Fortuyn was de voorloper van Trump: ze bespelen de onderbuik." Het levert de oud PvdA-voorman forse kritiek op.
Melkert sprak voor het eerst uitgebreid over zijn ervaringen van destijds in een interview tijdens het Geschiedenis Festival. Artikelen van NOS en NRC met een verslag hiervan worden veel gedeeld op sociale media, vooral door mensen die kritisch zijn dat Melkert niks zou hebben geleerd van destijds. De PvdA-voorman was in 2002 zeer kritisch op de radicale ideeën van Fortuyn en stelde zich faliekant tegen hun anti-islamstandpunt.
Melkert noemt de stijl van Fortuyn 'effectbejag', en ziet daarin overeenkomsten van de stijl van de Amerikaanse oud-President Donald Trump. "Fortuyn was eloquent, zeker, en had behoorlijke kennis van zaken, maar dat zette hij in voor effectbejag, niet om iets voor elkaar te krijgen."
"Wat een smeerlapperij", reageert Geert Wilders kritisch op de uitspraken. "Vele jaren na het demoniseren van Pim Fortuyn en de laffe linkse moord op hem, heeft die PvdA-engerd nog steeds helemaal niets geleerd", schrijft de PVV-leider op Twitter.
Na de aanslag op de Twin Towers door Al Qaeda werd de anti-islamhouding in Nederland steeds groter. Fortuyn sprak de stem van een deel van het volk door de negatieve gevolgen van de multiculturele samenleving ter discussie te stellen, maar de PvdA was tegen die houding. "Wij wilden juist bouwen aan de multiculturele samenleving. We wilden niet meegaan in het idee van harder worden over asielzoekers. Maar wat wij niet in de hand hadden, was dat alle media Fortuyn ineens tot hun darling verklaarden. Dat was buitenproportioneel."
De Tweede Kamerverkiezingen in 2002, die werden overschaduwd door de moord op Fortuyn, zorgden voor een halvering van de PvdA. De Lijst Pim Fortuyn werd in een klap de tweede partij van Nederland. De veelbewogen verkiezingen waren onderwerp van de tv-serie Het jaar van Fortuyn, meer hierover in bovenstaande video. Melkert wilde de serie niet kijken, tot hij door vrienden werd aangespoord dat alsnog te doen, en de manier waarop hij daarin werd neergezet trof hem "als een mokerslag".
Maar het zorgt er niet voor dat hij positiever naar de mediawereld kijkt. Melkert zelf noemt de "buitensporige media-aandacht" nog steeds de oorzaak van het groot maken van Fortuyn, en zegt niet te weten wat hij toen fout deed: "Hooguit kan hij bedenken dat hij te serieus en te gespannen was", aldus NOS.
"Pim Fortuyn had het hem vandaag haarfijn kunnen uitleggen. Maar ja, Ad Melkert heeft Pim Fortuyn succesvol richting 6 mei 2002 gedemoniseerd. Dus dat gaat niet meer", aldus PVV-Kamerlid Léon de Jong. "Na al die jaren nog zo verbitterd", is de analyse van JA21-voorman Joost Eerdmans, die in 2002 voor de LPF in de Kamer kwam.
De dood van Fortuyn werd Melkert destijds veel nagedragen, en dat gevoel is aan de reacties te zien niet minder geworden. Fortuyn zou 'gedemoniseerd' zijn door linkse politici en opiniemakers, luidde het vanuit rechtse hoek. "De kogel kwam van links", zei LPF-voorzitter Peter Langendam destijds.
Na twintig jaar is de moord op Fortuyn wel nog steeds een trauma voor Melkert: "Ik voelde me ijskoud worden", herinnert hij zich over die dag. "Dat beeld, een lange man die daar op dat beton ligt, raak ik nooit meer kwijt. Een mens met wie je de dag daarvoor aan tafel hebt gezeten, die je de hand hebt geschud en die uiteindelijk met hetzelfde bezig was als wij, hoe je ook over hem dacht."
Foto: ANP
Bovenstaande video werd eerder uitgezonden bij Shownieuws
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.