Politiek
1 juni 2022, 20:07
Als het aan de meerderheid van Nederland ligt, draait de overheid de gaskraan in Groningen weer open. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.300 mensen.
Dinsdag stopte het Russische staatsbedrijf Gazprom met het leveren van gas aan GasTerra. Dat is de gashandelaar die voor de helft in handen is van de Nederlandse staat. Het zou gaan om zo'n vijf procent van wat Nederland jaarlijks aan gas nodig heeft.
Dat tekort aan gas moet ergens anders vandaan gehaald worden. GasTerra zelf zegt dat er inmiddels elders gas ingekocht is, maar toch ziet 66 procent van de ondervraagden het liefst de Groningse gaskraan weer opengedraaid worden. "Als die dichtgaat, brengen we heel Nederland op hoge kosten. Kom de bewoners daar tegemoet, dat kost minder", zegt een van de ondervraagden. Een groep van 22 procent is van mening dat de kraan in Groningen dicht moet blijven.
Sowieso is een vaak aangedragen oplossing om de bewoners in Groningen te compenseren voor alle schade die is ontstaan (en waarschijnlijk nog zal ontstaan) vanwege de gasboringen in de provincie. "De mensen moeten wel gecompenseerd worden als er schade is. Het moet niet in de doofpot gestopt worden", zegt iemand. Een ander: "Ik denk dat je de mensen daar ook echt volledig schadeloos hoort te stellen. Desnoods moet men bepaalde huizen opkopen voor een eerlijke prijs."
Ook oppert iemand om de Groningers zélf te laten bepalen of de gaskraan open moet. De ondervraagden uit de provincie Groningen zijn duidelijk: als enige provincie in Nederland stemt 61 procent van de respondenten in de provincie tegen een (her)opening van de gaskraan in hun thuisbasis. Toch is nog een flinke 35 procent wél voor het opnieuw boren van Gronings gas.
Overigens zijn de Zeelanders het meest vóór de gasboring in Groningen: maar liefst 78 procent van hen ziet de gaskraan graag weer opengedraaid worden, slechts tien procent vindt dat een slecht idee.
Begin van het jaar liepen duizenden mensen mee in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.