Politiek
13 juni 2023, 09:50
Het Ministerie van Landbouw waarschuwt voor mogelijke lange wachttijden bij het gebruik van de Aerius Check, een belangrijk instrument waarmee boeren kunnen controleren of ze vallen onder de regeling voor piekbelasters. De tool werd maandag gepresenteerd maar veel boeren klagen over de ingewikkeldheid en de bereikbaarheid van de site.
Door de onverwacht grote belangstelling kan het langer duren voordat de resultaten beschikbaar zijn, zo liet het ministerie weten via Twitter. Het ministerie adviseert gebruikers geduldig te wachten of het op een later tijdstip opnieuw te proberen.
Aan het begin van de avond heeft het ministerie laten weten dat de website voor piekbelasters maar liefst 66.500 keer is bezocht. In totaal zijn er 2.275 berekeningen uitgevoerd met behulp van deze rekentool. Tijdens een recente uitzending van Jinek gaf stikstofminister Christianne van der Wal aan dat er 84.000 bezoekers waren, waarvan 3.600 daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de rekentool. "Dit toont duidelijk aan dat er veel interesse is", concludeerde de bewindsvrouw.
De rekentool voor de regeling is afgelopen maandag online gezet. Ongeveer 3.000 boeren komen in aanmerking voor de "zeer aantrekkelijke" uitkoopregeling, zoals Van der Wal het eerder heeft genoemd. Deze boeren kunnen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf ontvangen om te stoppen.
Voor aardig wat boeren is de regeling verwarrend en ingewikkeld, dat zegt de Gelderse BBB-fractieleider Rik Loeters. "De regeling biedt meer onduidelijkheid dan helderheid."
Hij zegt dat er onder meer geen helderheid is over de regeling voor boeren die doorgaan en innoveren of extensiveren, dat is het houden van minder dieren per hectare. "Als je naar een restaurant gaat en ze zeggen dat je uit drie menu's kan kiezen, maar er maar één is waarvan je weet wat het is, dan is dat toch ook geen echte keuze."
Verder vindt Loeters dat nog onduidelijk is of met de voorgestelde regeling het gewenste natuurherstel wel wordt bereikt. "En dan moeten er ook nog stallen worden afgebroken. Is dat wel zo duurzaam?"
Ook maakt de BBB-fractieleider zich zorgen over de sociale gevolgen voor boeren en hun omgeving als de voorgestelde maatregelen worden uitgevoerd.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.