Politiek
10 jan 2020, 16:47
Nabestaanden van de MH17-ramp doen een nieuwe oproep voor internationale regelgeving om vergelijkbare rampen te voorkomen. Ze doen dat na het neerstorten van een vliegtuig in Iran, afgelopen woensdag. Het toestel is waarschijnlijk neergeschoten, zegt ook minister Ank Bijleveld van Defensie. "Ik krijg weer kippenvel", vertelt MH17-nabestaande Ria van der Steen aan Hart van Nederland. Ze verloor haar vader Jan en haar stiefmoeder Neeltje bij de ramp op 17 juli 2014. Ook twee van hun kleinkinderen kwamen om het leven. Ria vraagt zich af hoe het kan dat er opnieuw een vliegtuig met een raket uit de lucht is geschoten. "Ik heb er geen woorden voor. Ik vind het zo erg dat dit toch weer heeft kunnen gebeuren." Lees ook: Volgens Minister Bijleveld werd het vliegtuig in Iran neergeschoten
Voor nabestaande Sander van Luik laat het zien dat er echt iets moet gebeuren. "Wij hebben bij autoriteiten steeds opnieuw gesproken over het voorkomen van herhaling. Dat moet natuurlijk internationaal geregeld worden. Helaas is daar nog weinig van terecht gekomen." Op een video die de New York Times heeft gedeeld zou te zien zijn hoe vlucht 752 van Ukraine International uit de lucht werd geschoten. Ria wil het niet zien. "Ik merk namelijk dat ik heel onrustig ben. Ik heb wel foto's gezien." "Je ziet al die spullen liggen", vervolgt ze. "Dat grijpt je toch naar de keel, want de ramp met MH17 komt weer heel hard terug."
Alle 176 bemanningsleden en passagiers van het Oekraïense vliegtuig hebben de ramp niet overleefd. Onder meer 82 Iraniërs en 63 Canadezen kwamen om het leven. "Ik weet wat die nabestaanden te wachten staat en wat zij moeten doorstaan", vertelt Ria. "Waar de overheden nu voor komen te staan, is de repatriëring van de lichamen", zegt ze. "Dat is natuurlijk ook veel gedoe geweest met MH17, daar heeft het ook heel lang geduurd." Ze denkt dat het "met een gesloten land als Iran ook niet heel makkelijk zal zijn".
Het blijkt heel lastig om landen op één lijn te krijgen, zodat er nieuwe regels komen over vliegen over conflictgebieden. Nederland zou daarin de leiding moeten nemen, vindt Sjoerd Sjoerdsma van D66. Maar het Kamerlid voelt hij weinig steun bij zijn collega's. "Andere partijen voelen de urgentie niet meer." Lees ook: Nederlanders zijn bang dat ons land in oorlog met Iran wordt gezogen Sjoerdsma pleit voor een internationaal waarschuwingssysteem, en vindt dat de internationale luchtvaartautoriteit de macht moet krijgen om te bepalen waar vliegmaatschappijen wel en niet meer mogen vliegen. "In de Verenigde Staten hebben ze dat, maar hier niet." Hij wil dit plan snel weer aan de orde brengen in de Tweede Kamer.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.