Politiek
5 okt 2021, 13:33
Dinsdag komt de derde editie van de Quiet 500 uit, een parodie op de bekende Quote 500. Met het blad wordt opnieuw aandacht gevraagd voor de onzichtbare armoede die in het 'rijke' Nederland heerst. "Het is van de zotte", aldus Ralf Embrechts dinsdagochtend bij Radio Veronica.
De 57-jarige Tilburger was in 2013 een van de oprichters van de glossy. Door arme mensen in een tijdschrift aan het woord te laten, hoopten de initiatiefnemers het taboe rond armoede te doorbreken. Acht jaar en twee edities verder is die zichtbaarheid nog altijd hard nodig, vertelt Embrechts dinsdag in het radioprogramma Veronica Inside.
"De coronacrisis heeft laten zien dat het iedereen kan overkomen", legt hij uit. "We kennen allemaal de toeslagenaffaire, maar het is heel vaak zo dat je er niets aan kunt doen", stelt de 'bladenmaker'. "Je bedrijf hoeft maar failliet te gaan, je hoeft maar ziek te worden, er zijn allerlei redenen waardoor iemand in armoede belandt.
Volgens statistiekbureau CBS hadden in 2019 iets meer dan een miljoen Nederlanders een laag inkomen of minder. Embrechts noemt dat hoge aantal "van de zotte". Het bewijst volgens de mede-oprichter van de Quiet 500 dat we de wereld "te ingewikkeld" hebben gemaakt. "Kijk maar hoe zo'n toeslagenaffaire nog steeds doorijlt, of een foutje van het UWV."
Daar komt nog eens bij dat mensen die in armoede leven "heel vaak" gecontroleerd worden of ze daadwerkelijk arm zijn, stelt hij. "Zelfs als je naar de voedselbank gaat, moet je kunnen aantonen dat je maximaal 200 euro per maand over hebt aan leefgeld. Moet je je voorstellen: 200 euro voor vier weken, mét kinderen."
Wat de mensen achter de glossy betreft wordt er zo snel mogelijk een einde gemaakt aan "dat hele circus", vertelt Embrechts. De afgelopen jaren zijn er in elf steden met hulp van "mensen die het goed hebben" zogenoemde Quiet communities opgericht. Daar kunnen mensen die in armoede leven terecht, zonder check: "Het maakt ons niet uit: arm is arm."
Embrechts roept in Veronica Inside iedereen tot op om meer naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld naar de ene buurman waarvan bekend is dat hij het niet breed heeft. "De tijd van praten is voorbij", zegt hij vastberaden. "Het is tijd dat Nederland in actie komt!"
Beeld: Quiet
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.